Czas oczekiwania na Kodiaqa

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Kodiaqa
miro.t
Samochód: Misiek 2.0TDI

Re: Czas oczekiwania na Kodiaqa

Post autor: miro.t »

Staszek1 pisze:
28 kwie 2017, 16:50
Najgorsze ze wpłaciłem 50 tys i nie jestem pewien jak będzie wyglądał zwrot zaliczki .
Z tego co mi wiadomo to w przypadku Twojej rezygnacji zaliczka jest do zwrotu, jednak salon na zwrot zaliczki ma do 180dni. Chyba, że liczysz na to, że oni odwołają zamówienie no to wtedy powinni Ci zwrócić dwukrotność zaliczki.

Jak czytam Wasze relacje z kontaktów z dealerami, to ja chyba trafiłem na super dealera.
Wszystko załatwiałem na telefon i email. W salonie nie byłem ani razu. W zasadzie nie mają ode mnie nawet potwierdzonego zamówienia o zaliczce nie wspomnę, a jest to auto w dosyć bogatej konfiguracji. Wszystko oparte na wzajemnym zaufaniu.

Co do przeciągających się zamówień to kilka spiskowych teorii przychodzi mi na myśl.
Od takich, że sprzedawcy przy podawaniu terminów świadomie kłamali i podawali te bliskie, dobrze wiedząc że limity aut na dany okres już im się wyczerpały i pozostały odległe, jednak trzeba było zatrzymać klienta.
Po takie, głównie dotyczące tych co zamawiali na początku sprzedaży z dużymi rabatami, że sprzedawcy przekładali bliski termin klienta z dużym rabatem, na odległy, tylko po to, aby komuś sprzedać auto praktycznie bez rabatu, jednak z odbiorem za kilka tygodni.

Taka to już moja wyobraźnia.

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Wito1985
Samochód: Czekam

Post autor: Wito1985 »

Ja jestem bardzo zadowolony z obsługi..zamawiałem w TMT we Wrocławiu..mój handlowiec Pan Wiktor informuje mnie o każdej zmianie statusu..jak przyszło do jazd próbnych to pomimo tego że auto już zamówiłem wczesniej to byłem jednym z pierwszych, który miał jazdę próbną tym autem w salonie..byłem w kilku salonach różnych marek i też skody w tym samym mieście i w większości przypadków ale niestety czułem się jak niechciany petent, co przylazł tylko tyłek zawrócić a i pewnie i tak nic nie kupi jak większość tych którzy przychodzą...jednak trzeba pamiętać o tym, że na 100 oglądających może być 5 zdecydowanych zamówić ale w związku z obsługą albo wręcz jej brakiem pójdą gdzie indziej..

frutis13
Samochód: KODIAQ 2.0 TDI 140kW Style

Post autor: frutis13 »

Po moich perturbacjach z zamówieniem, też mam jak najgorsze zdanie o obsłudze w salonie i systemie przydzielania samochodów do produkcji. Jeśli jednak potwierdzi się to jak, Skoda ma zamiar zrekompensować mi to, że z moim terminem był taki cyrk to trochę się wybielą..
Czekam do końca maja i wtedy zobaczymy czy pozostanie niesmak?

@Widzę, że jest tu trochę więcej wielbicieli Volvo XC90 .. ;)

Wito1985
Samochód: Czekam

Post autor: Wito1985 »

Chińczykiem chcesz jeździć? ;)

PeterPan
Samochód: Skoda Kodiaq Style 4x4 2.0 TDI 190KM

Post autor: PeterPan »

Zamówiłem swojego białego Kodiaqa 4x4 2.0 TDI 190KM z wieloma świetnymi dodatkami w 2 tygodniu 2017 w Auto Centrum Gliwice - Lellek Group. Od samego początku deklarowany termin produkcji - tydzień 16. Ku mojemu zaskoczeniu - okazało się, że w tygodniu 16 był już w salonie. Termin dotrzymany do samego końca - żadnych problemów i rewelacyjna obsługa. Dodatki zamówione w momencie dostarczenia auta do salonu (chlapacze przód tył, dywaniki i kilka innych) dostarczone i zamontowane w trybie ekspresowym. Polecam wszystkim! Ze sprawdzonych informacji u samego źródła - opóźnienia w dostawach aut wynikają z 3 powodów: elektryka siedzeń i tapicerka skórzana, niektóre lakiery z rozszerzonej palety kolorów oraz (co najważniejsze) - limitu aut na rynek polski na rok 2017 - co może tłumaczyć nagłe przesunięcia terminów produkcji z 2017 na 2018r. "Niedźwiadek" stał się tak popularny w Europie i na Wyspach, że jedyna fabryka produkująca Kodiaqi w Kvasinach (CZ) nie wyrabia - limit na Polskę 3300 szt. został już wyczerpany. Dealer Skody w moim mieście twierdzi, że od momentu pojawienia się Kodiaqa w salonie, sprzedają średnio 1-2 szt. dziennie - jeżeli pomnożyć to przez ilość większych salonów Skody w Polsce wtedy wszystko staje się jasne.
Obrazek

Awatar użytkownika
Jarek104
Samochód: E39 528i

Post autor: Jarek104 »

root pisze:
28 kwie 2017, 8:59
Wszystko, ale zachowując silnik, skrzynię i wersję wyposażenia (Style) ;)
Chyba że się mylę, to Jarek popraw mnie.
poprawiam. Można zmienić wszystko, dopóki auto nie zmeini statusu na "N"

Jest jedno małe "ale".. Większość zmian silnika i wersji wyrzuca samochód na koniec kolejki

W.W.
Samochód: Passat

Post autor: W.W. »

miro.t pisze:
28 kwie 2017, 19:47

Z tego co mi wiadomo to w przypadku Twojej rezygnacji zaliczka jest do zwrotu, jednak salon na zwrot zaliczki ma do 180dni. Chyba, że liczysz na to, że oni odwołają zamówienie no to wtedy powinni Ci zwrócić dwukrotność zaliczki.
Mylisz zaliczkę z zadatkiem.

1. Zaliczka:
• Po zerwaniu umowy przez kupującego - podlega zwrotowi, po potrąceniu udokumentowanych
kosztów poniesionych, do momentu rezygnacji, przez zamawiającego.
• Po zerwaniu umowy przez sprzedającego – podlega zwrotowi w pełnej wysokości.

2. Zadatek:
• Po zerwaniu umowy przez kupującego – podlega przepadkowi w pełnej wysokości.
• Po zerwaniu umowy przez sprzedającego – podlega zwrotowi w podwójnej wysokości
Pozdrawiam
WW

miro.t
Samochód: Misiek 2.0TDI

Post autor: miro.t »

Dzięki za uświadomienie.

Staszek1
Samochód: superb , kodiaq . lancer evo :)

Post autor: Staszek1 »

frutis13 pisze:
28 kwie 2017, 21:01
Po moich perturbacjach z zamówieniem, też mam jak najgorsze zdanie o obsłudze w salonie i systemie przydzielania samochodów do produkcji. Jeśli jednak potwierdzi się to jak, Skoda ma zamiar zrekompensować mi to, że z moim terminem był taki cyrk to trochę się wybielą..
Czekam do końca maja i wtedy zobaczymy czy pozostanie niesmak?

@Widzę, że jest tu trochę więcej wielbicieli Volvo XC90 .. ;)
Co Ci obiecali za czekanie ? :) , Nie chce ktoś przejąć mojego zamówienia ? Podobno po zrezygnowaniu z sportowych foteli będzie wcześniej .
Jest jeszcze jeden temat , czy salon sprzedaży widząc popyt na auto i widząc rabat który mi dali doszli do wniosku ze mało na tym zarobili i chcą mnie zniechęcić do zakupu ... Jak poprosiłem termin odbioru na piśmie to już zrobił się sierpień ... zaczynają mnie irytować .

Marek1
Samochód: Skoda Kodiaq 1,4 tsi

Post autor: Marek1 »

Zamówienie 14.11.16 odebrałem z Auto Wimar Modlińska W-wa 10.04.17r. 1,4 tsi 125 wersja ambition 7os. + fresh. Wrażenia po dwóch tygodniach bardzo pozytywne, przesiadlem się z Opla antara 2.0 tdi 150K. Dzisiaj wyprzedzalem bez problemu dwa tiry jadące na zderzak. Wbrew różnym opiniom nie jest wcale mulowaty, spalanie przy dość dynamicznej jeździe 6 trasa 7,5 miasto. Opłaciło się cierpliwie poczekać. Jak na rodzinny samochód jest ok. Pozdrawiam wszystkich i życzę szybszych odbiorów i pozytywnych wrażeń z jazdy.

ODPOWIEDZ