Wysłane z Tapatalk
KESSY FULL- bezkluczykowy system obsługi
-
rafalhtc
- Samochód: Hyundai Tucson 2017| 1.6 GDI | Comfort + Navi
Re: KESSY FULL- bezkluczykowy system obsługi
No fakt. Zatem poprawka bo muszę uczciwie doliczyć te kolejne 5minut/m-c 
Wysłane z Tapatalk
Wysłane z Tapatalk
Jedyne co może pomóc w takiej sytuacji to Zeder albo Gannet i jak zawsze niezawodne AutoCasco..
-
Abisai
- Samochód: Kodiaq 1.5 TSI 150KM DSG SportLine Black Magic
Wystarczy zawinąć kluczyk w folię aluminiową - tak zabezpieczyłem zapasowy, który leży w domuW.W. pisze: ↑19 wrz 2017, 12:07W sklepie, czy w lokalu, też masz w metalowym pudełku?
Generalnie obecnie wszystkie samochody z systemem Keyless są na to podatne. I wiadomo o tym, co najmniej do 5 lat. Teraz jest taka różnica, że sprzęt do przedłużenia tej transmisji mocno potaniał. W Google warto poszukać "keyless relay attack".
Tutaj praca na ten temat - https://eprint.iacr.org/2010/332.pdf.
Jako sposób przeciwdziałania sugerują "RF Distance Bounding". Jest to protokół, który pozwala na kontrolę odległości pomiędzy dwoma urządzeniami, generalnie mierząc czas pomiędzy wysłaniem żądania i odpowiedzią. Dlaczego producenci samochodów do tej pory tego nie zastosowali nie wiem. Ale podobny mechanizm jest ponoć stosowany przy płatnościach kartami NFC i tego typu atak jak przy samochodach jest w tym wypadku niemożliwy lub dużo trudniejszy.
Na razie jako zabezpieczenie m.in. w Kodiaqu z Keyless wprowadzono mechanizm taki, że jeżeli samochód zamkniesz z pilota to otworzyć go możesz tylko z pilota, a nie przez Keyless. Także to od użytkownika zależy, które zabezpieczenie chce w danym momencie wykorzystać.
Druga możliwość to etui na kluczyk ekranujące fale elektromagnetyczne typu https://multi-com.pl/,details,id_pr,159 ... u,gsm.html. Tylko po wyjęciu z niego system zadziała. Chociaż tego typu rozwiązanie jest trochę pod prąd idei Keyless.
Tutaj praca na ten temat - https://eprint.iacr.org/2010/332.pdf.
Jako sposób przeciwdziałania sugerują "RF Distance Bounding". Jest to protokół, który pozwala na kontrolę odległości pomiędzy dwoma urządzeniami, generalnie mierząc czas pomiędzy wysłaniem żądania i odpowiedzią. Dlaczego producenci samochodów do tej pory tego nie zastosowali nie wiem. Ale podobny mechanizm jest ponoć stosowany przy płatnościach kartami NFC i tego typu atak jak przy samochodach jest w tym wypadku niemożliwy lub dużo trudniejszy.
Na razie jako zabezpieczenie m.in. w Kodiaqu z Keyless wprowadzono mechanizm taki, że jeżeli samochód zamkniesz z pilota to otworzyć go możesz tylko z pilota, a nie przez Keyless. Także to od użytkownika zależy, które zabezpieczenie chce w danym momencie wykorzystać.
Druga możliwość to etui na kluczyk ekranujące fale elektromagnetyczne typu https://multi-com.pl/,details,id_pr,159 ... u,gsm.html. Tylko po wyjęciu z niego system zadziała. Chociaż tego typu rozwiązanie jest trochę pod prąd idei Keyless.
?PiotrekM pisze: ↑20 wrz 2017, 10:24
Ja zawsze zamykam auto z pilota (nawet nie wiedziałem, że da się bez) i otwieram zawsze ciągnąc za klamkę z kluczykiem w kieszeni.
DO developer
Model rocznikowy 2018 to ma.... i tam jest specjalna procedura zamykania pilotem... trzeba zamknąć podejść i jakieś tam... nie studiowałem tego bo mam rocznikowo 2017lighting pisze: ↑20 wrz 2017, 11:08?PiotrekM pisze: ↑20 wrz 2017, 10:24
Ja zawsze zamykam auto z pilota (nawet nie wiedziałem, że da się bez) i otwieram zawsze ciągnąc za klamkę z kluczykiem w kieszeni.
-
Dual
- Samochód: Kodiaq 2.0 TSI DSG Style
Tak w 2018 modelu jest zabezpieczenie wylaczajace Keyless. Wystarczy wcisnac guzik zamkniecia z pilota i w ciagu 5 sekund dotknac ten poziomy pasek na klamce, a wtedy kierunkowskazy powinny mignac i system sie zabezpieczy. Wtedy mozeszz kluczykiem w kieszeni ciagnac za klamke i nie otworzysz, tylko guzikiem otwarcia w pilocie.
Wazne! Aby nie zblizac dloni do wewnetrzej czesci klamki bo auto sie nie zabezpieczy i lusterka sie rozlaza a auto otwarte.
U mnie dziala jak zloto.
Ja nie chcialem Keyless ale musialem brac z alarmem.
Wazne! Aby nie zblizac dloni do wewnetrzej czesci klamki bo auto sie nie zabezpieczy i lusterka sie rozlaza a auto otwarte.
U mnie dziala jak zloto.
Ja nie chcialem Keyless ale musialem brac z alarmem.
Pozdrawiam
Dual
Kodiaq 2.0 TSI DSG 4x4 Style
Dual
Kodiaq 2.0 TSI DSG 4x4 Style
-
Radiowiec
- Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 TDI DSG 150km 4x2
Fajnie poczytać forum - u mnie przed chwilą sprawdzone i tez tak działa - nigdy nie potwierdzałem zamknięcia i tez się martwiłem ze ten keiles to nie tak do końca - super ze można to zabezpieczyć np idąc na wywiadówkę .
Tyle że wychodząc ze sklepu już nie machniesz nóżką i ślicznotka nie da se wsadzić ...pozdrawiam
Tyle że wychodząc ze sklepu już nie machniesz nóżką i ślicznotka nie da se wsadzić ...pozdrawiam