KESSY FULL- bezkluczykowy system obsługi

Dyskusje na temat Škody Kodiaq I generacji (2016-2024)
rafalhtc
Samochód: Hyundai Tucson 2017| 1.6 GDI | Comfort + Navi

Re: KESSY FULL- bezkluczykowy system obsługi

Post autor: rafalhtc »

No fakt. Zatem poprawka bo muszę uczciwie doliczyć te kolejne 5minut/m-c :)

Wysłane z Tapatalk

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Wito1985
Samochód: Czekam

Post autor: Wito1985 »

Jedyne co może pomóc w takiej sytuacji to Zeder albo Gannet i jak zawsze niezawodne AutoCasco..

Abisai
Samochód: Kodiaq 1.5 TSI 150KM DSG SportLine Black Magic

Post autor: Abisai »

W.W. pisze:
19 wrz 2017, 12:05
Więc może czas na mechaniczne blokady?
Ja dwa dni po zakupie auta założyłem Bear Locka...

Abisai
Samochód: Kodiaq 1.5 TSI 150KM DSG SportLine Black Magic

Post autor: Abisai »

W.W. pisze:
19 wrz 2017, 12:07
nasty pisze:
19 wrz 2017, 11:53
Ethel pisze:
19 wrz 2017, 11:21
Ale etui jednak warto kupić... przynajmniej jak ktoś ma dom i łatwo jest zrobić manewr ze skanerem.
E tam. Zwykłe metalowe pudełko lub puszka. Przychodzisz do domu, odkładasz kluczyk do tego pudełka, wychodzisz - wyjmujesz z pudełka.

Koszt = 0zł. Skuteczność = lepsza niż jakiekolwiek etui.
W sklepie, czy w lokalu, też masz w metalowym pudełku?
Wystarczy zawinąć kluczyk w folię aluminiową - tak zabezpieczyłem zapasowy, który leży w domu :)

PiotrekM
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0TSI Style

Post autor: PiotrekM »

Generalnie obecnie wszystkie samochody z systemem Keyless są na to podatne. I wiadomo o tym, co najmniej do 5 lat. Teraz jest taka różnica, że sprzęt do przedłużenia tej transmisji mocno potaniał. W Google warto poszukać "keyless relay attack".

Tutaj praca na ten temat - https://eprint.iacr.org/2010/332.pdf.

Jako sposób przeciwdziałania sugerują "RF Distance Bounding". Jest to protokół, który pozwala na kontrolę odległości pomiędzy dwoma urządzeniami, generalnie mierząc czas pomiędzy wysłaniem żądania i odpowiedzią. Dlaczego producenci samochodów do tej pory tego nie zastosowali nie wiem. Ale podobny mechanizm jest ponoć stosowany przy płatnościach kartami NFC i tego typu atak jak przy samochodach jest w tym wypadku niemożliwy lub dużo trudniejszy.

Na razie jako zabezpieczenie m.in. w Kodiaqu z Keyless wprowadzono mechanizm taki, że jeżeli samochód zamkniesz z pilota to otworzyć go możesz tylko z pilota, a nie przez Keyless. Także to od użytkownika zależy, które zabezpieczenie chce w danym momencie wykorzystać.

Druga możliwość to etui na kluczyk ekranujące fale elektromagnetyczne typu https://multi-com.pl/,details,id_pr,159 ... u,gsm.html. Tylko po wyjęciu z niego system zadziała. Chociaż tego typu rozwiązanie jest trochę pod prąd idei Keyless.

lighting
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI

Post autor: lighting »

PiotrekM pisze:
20 wrz 2017, 10:24

Na razie jako zabezpieczenie m.in. w Kodiaqu z Keyless wprowadzono mechanizm taki, że jeżeli samochód zamkniesz z pilota to otworzyć go możesz tylko z pilota, a nie przez Keyless. Także to od użytkownika zależy, które zabezpieczenie chce w danym momencie wykorzystać.
?
Ja zawsze zamykam auto z pilota (nawet nie wiedziałem, że da się bez) i otwieram zawsze ciągnąc za klamkę z kluczykiem w kieszeni.
DO developer

Ethel
Samochód: Kodiaq 1.4 TSI DSG Style

Post autor: Ethel »

lighting pisze:
20 wrz 2017, 11:08
PiotrekM pisze:
20 wrz 2017, 10:24

?
Ja zawsze zamykam auto z pilota (nawet nie wiedziałem, że da się bez) i otwieram zawsze ciągnąc za klamkę z kluczykiem w kieszeni.
Model rocznikowy 2018 to ma.... i tam jest specjalna procedura zamykania pilotem... trzeba zamknąć podejść i jakieś tam... nie studiowałem tego bo mam rocznikowo 2017 :(

Dual
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI DSG Style

Post autor: Dual »

Tak w 2018 modelu jest zabezpieczenie wylaczajace Keyless. Wystarczy wcisnac guzik zamkniecia z pilota i w ciagu 5 sekund dotknac ten poziomy pasek na klamce, a wtedy kierunkowskazy powinny mignac i system sie zabezpieczy. Wtedy mozeszz kluczykiem w kieszeni ciagnac za klamke i nie otworzysz, tylko guzikiem otwarcia w pilocie.
Wazne! Aby nie zblizac dloni do wewnetrzej czesci klamki bo auto sie nie zabezpieczy i lusterka sie rozlaza a auto otwarte.
U mnie dziala jak zloto.
Ja nie chcialem Keyless ale musialem brac z alarmem.
Pozdrawiam
Dual
Kodiaq 2.0 TSI DSG 4x4 Style

Staszek1
Samochód: superb , kodiaq . lancer evo :)

Post autor: Staszek1 »

działa :)

Radiowiec
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 TDI DSG 150km 4x2

Post autor: Radiowiec »

Fajnie poczytać forum - u mnie przed chwilą sprawdzone i tez tak działa - nigdy nie potwierdzałem zamknięcia i tez się martwiłem ze ten keiles to nie tak do końca - super ze można to zabezpieczyć np idąc na wywiadówkę .
Tyle że wychodząc ze sklepu już nie machniesz nóżką i ślicznotka nie da se wsadzić ...pozdrawiam

ODPOWIEDZ