Bagażnik na hak - 4 rowery?

Dyskusje na temat Škody Kodiaq I generacji (2016-2024)
dag
Samochód: Kodiaq 1,4 TSI 110 kW DSG Style

Re: Bagażnik na hak - 4 rowery?

Post autor: dag »

rafalhtc pisze:
04 lip 2017, 15:38
Już nie ma potrzeby wrxycsnja2 filmiku bo faktycznie ciaśniej wyregulowałem tą śrubę w mocowaniu i teraz zaciska się przy użyciu dużej siły na kuli ale za to trzyma jak wściekły. Nic się nie rusza, opuszczanie i podnoszenie działa. Przy opuszczeniu nie dotyka podłoża i wystarczy całość podnieść a dźwignia sama wraca na swoje miejwce. Rowerty przy tym mocnym docisku są lekko bardziej skierowane na tył auta ale serwisant w Taurusie powiedział, że tak ma być i że teraz siedzi jak należy. Od tego czasu parę razy już z rowerami jechałem i za każdym razem jest wszystko ok.
Samo montowanie rowerów aby było wygodniejsze i abym nie musiał się cisnąć między klapą bagażnika, robię opuszczając najpierw bagażnik. Jak sobie wszystkie nałożę to wtedy bagażnik podnoszę do góry i w drogę:)

Wysłane z Tapatalk
Właśnie przejechałem jakieś 800 km po różnych drogach z bagażnikiem z Juli i 4 rowerami. Na autostradzie spokojnie podróżowałem z prędkością 160km (tempomat) - czasem musiałem przyspieszyć do 170. Jeździłem też po słabszych - wyboistych drogach i po lesie. Bagażnik drga - jest elastyczny - ale całość bardzo bezpiecznie się zachowuje. Zamontowałem go z mocnym dociskiem - głowica haka ma znaki, ale nie są to głębokie rysy. Bagażnik załadowany wisi równolegle do ziemi, a po opuszczeniu opiera się o ziemię. Będę musiał spróbować podnieść go przed mocowaniem jak Rafał - może wtedy nie oprze się przy opuszczaniu.

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

rafalhtc
Samochód: Hyundai Tucson 2017| 1.6 GDI | Comfort + Navi

Post autor: rafalhtc »

Jak poluzujesz śrubę w mocowaniu to dużo ciężej będzie docisnąć dźwignię ale to dobrze bo całość się nieco właśnie przechyli, a po opuszczeniu nie będzie dotykać ziemi.
Wtedy też trzyma jak wściekły Reksio szynkę:p

Wysłane z Tapatalk

dag
Samochód: Kodiaq 1,4 TSI 110 kW DSG Style

Post autor: dag »

rafalhtc pisze:
17 lip 2017, 19:15
Jak poluzujesz śrubę w mocowaniu to dużo ciężej będzie docisnąć dźwignię ale to dobrze bo całość się nieco właśnie przechyli, a po opuszczeniu nie będzie dotykać ziemi.
Wtedy też trzyma jak wściekły Reksio szynkę:p

Wysłane z Tapatalk
Rafał - jak pakowałem rowery to rzeczywiście dało się zablokować całość w pozycji z uniesionym tyłem. Pomyślałem, ze skoro sie wygięło do góry, to gdzieś straci punkt podparcia - odciągnąłem dźwignię - wypoziomowałem i jeszcze raz zapiąłem - wyszło równo. Sprawdź - nawet z bardzo mocną siłą na dźwigni masz pole manewru z poziomowaniem przy zapinaniu.

rafalhtc

Chyba wolę zostawić tak jak ustawił pracownik Taurusa bo pokazał mi na innych modelach,( a na samej wystawie mają ich chyba z 15 rodzajów) że każdy jest montowany z wyraźnym skosem na auto. Dodatkowo tak jak Ci pisałem w tej pozycji odchylam bagażnik bez opierania o podłoże.
Za nieco ponad miesiąc trasa na Chorwację więc też zdam relacje:)

Wysłane z Tapatalk

pawaroti
Samochód: VW Passat B6 2.0 TDI DSG

Post autor: pawaroti »

Jak by ktoś potrzebował to bagażnik z Jula jest teraz w promocji 799zł. W czerwcu chyba był o 100zl taniej ale i tak nieźle.

rafalhtc

Brać bo sprzęt jest super:)

Wysłane z Tapatalk

Dual
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI DSG Style

Post autor: Dual »

To ja właśnie w Juli kupiłem.
Wielkie to pudło, czy ja go sam założę? ;)
Pozdrawiam
Dual
Kodiaq 2.0 TSI DSG 4x4 Style

rafalhtc

Trzeba się nieco nagimnastykować ale da się ostatecznie samemu. Jednak zdecydowanie lepiej z pomocą drugiej osoby np. Żony;)

Wysłane z Tapatalk

Rafał
Samochód: 2.0 tsi lava blue

Post autor: Rafał »

jeszcze fajniej przyglądać się jak żona skład i ewentualnie pokierować jej działaniami ;)

rafalhtc

Heheheh

Wysłane z Tapatalk

ODPOWIEDZ