Właśnie przejechałem jakieś 800 km po różnych drogach z bagażnikiem z Juli i 4 rowerami. Na autostradzie spokojnie podróżowałem z prędkością 160km (tempomat) - czasem musiałem przyspieszyć do 170. Jeździłem też po słabszych - wyboistych drogach i po lesie. Bagażnik drga - jest elastyczny - ale całość bardzo bezpiecznie się zachowuje. Zamontowałem go z mocnym dociskiem - głowica haka ma znaki, ale nie są to głębokie rysy. Bagażnik załadowany wisi równolegle do ziemi, a po opuszczeniu opiera się o ziemię. Będę musiał spróbować podnieść go przed mocowaniem jak Rafał - może wtedy nie oprze się przy opuszczaniu.rafalhtc pisze: ↑04 lip 2017, 15:38Już nie ma potrzeby wrxycsnja2 filmiku bo faktycznie ciaśniej wyregulowałem tą śrubę w mocowaniu i teraz zaciska się przy użyciu dużej siły na kuli ale za to trzyma jak wściekły. Nic się nie rusza, opuszczanie i podnoszenie działa. Przy opuszczeniu nie dotyka podłoża i wystarczy całość podnieść a dźwignia sama wraca na swoje miejwce. Rowerty przy tym mocnym docisku są lekko bardziej skierowane na tył auta ale serwisant w Taurusie powiedział, że tak ma być i że teraz siedzi jak należy. Od tego czasu parę razy już z rowerami jechałem i za każdym razem jest wszystko ok.
Samo montowanie rowerów aby było wygodniejsze i abym nie musiał się cisnąć między klapą bagażnika, robię opuszczając najpierw bagażnik. Jak sobie wszystkie nałożę to wtedy bagażnik podnoszę do góry i w drogę:)
Wysłane z Tapatalk
Bagażnik na hak - 4 rowery?
-
dag
- Samochód: Kodiaq 1,4 TSI 110 kW DSG Style
Re: Bagażnik na hak - 4 rowery?
-
rafalhtc
- Samochód: Hyundai Tucson 2017| 1.6 GDI | Comfort + Navi
Jak poluzujesz śrubę w mocowaniu to dużo ciężej będzie docisnąć dźwignię ale to dobrze bo całość się nieco właśnie przechyli, a po opuszczeniu nie będzie dotykać ziemi.
Wtedy też trzyma jak wściekły Reksio szynkę:p
Wysłane z Tapatalk
Wtedy też trzyma jak wściekły Reksio szynkę:p
Wysłane z Tapatalk
-
dag
- Samochód: Kodiaq 1,4 TSI 110 kW DSG Style
Rafał - jak pakowałem rowery to rzeczywiście dało się zablokować całość w pozycji z uniesionym tyłem. Pomyślałem, ze skoro sie wygięło do góry, to gdzieś straci punkt podparcia - odciągnąłem dźwignię - wypoziomowałem i jeszcze raz zapiąłem - wyszło równo. Sprawdź - nawet z bardzo mocną siłą na dźwigni masz pole manewru z poziomowaniem przy zapinaniu.
-
rafalhtc
Chyba wolę zostawić tak jak ustawił pracownik Taurusa bo pokazał mi na innych modelach,( a na samej wystawie mają ich chyba z 15 rodzajów) że każdy jest montowany z wyraźnym skosem na auto. Dodatkowo tak jak Ci pisałem w tej pozycji odchylam bagażnik bez opierania o podłoże.
Za nieco ponad miesiąc trasa na Chorwację więc też zdam relacje:)
Wysłane z Tapatalk
Za nieco ponad miesiąc trasa na Chorwację więc też zdam relacje:)
Wysłane z Tapatalk
Jak by ktoś potrzebował to bagażnik z Jula jest teraz w promocji 799zł. W czerwcu chyba był o 100zl taniej ale i tak nieźle.
-
rafalhtc
Brać bo sprzęt jest super:)
Wysłane z Tapatalk
Wysłane z Tapatalk
-
Dual
- Samochód: Kodiaq 2.0 TSI DSG Style
To ja właśnie w Juli kupiłem.
Wielkie to pudło, czy ja go sam założę?
Wielkie to pudło, czy ja go sam założę?
Pozdrawiam
Dual
Kodiaq 2.0 TSI DSG 4x4 Style
Dual
Kodiaq 2.0 TSI DSG 4x4 Style
-
rafalhtc
Trzeba się nieco nagimnastykować ale da się ostatecznie samemu. Jednak zdecydowanie lepiej z pomocą drugiej osoby np. Żony;)
Wysłane z Tapatalk
Wysłane z Tapatalk
-
Rafał
- Samochód: 2.0 tsi lava blue
jeszcze fajniej przyglądać się jak żona skład i ewentualnie pokierować jej działaniami 
-
rafalhtc
Heheheh
Wysłane z Tapatalk
Wysłane z Tapatalk