W co warto doposażyć Kodiaq , a co można pominąć ?

Dyskusje na temat Škody Kodiaq I generacji (2016-2024)
Awatar użytkownika
RedDevil
Samochód: Hyundai Tucson 1.6 GDI

Re: W co warto doposażyć Kodiaq , a co można pominąć ?

Post autor: RedDevil »

Rafał pisze:
25 maja 2017, 22:55
sam sobie odpowiedziałeś - ledy same w sobie mają funkcję dopasowywania się do warunków (prędkość, mgła, deszcz itd), a włączanie "długich" czyli w cenniku Auto Light Assist to funkcja włączania długich świateł zawsze kiedy tylko można :) - opcja dodatkowo płatna (no chyba, że wykupisz rozpoznawanie znaków za 300, za kolejne 300 kupisz urządzenie do kodowania i zakodujesz sobie automatyczne "długie" światła, asystenta pasa ruchu, wyłączysz start-stop i może coś tam jeszcze)
Zastanawiam się nad style i zaciekawił mnie twój wpis.
Aby działało rozpoznawanie znaków to konfigurator z automatu dorzuca Amundsena z nawigacją.
Zakładając, że masz standard media Borelo to w jaki sposób możesz przy wykorzystaniu urządzenia do kodowania uruchomić rozpoznawanie znaków? Według mnie to ten dodatek korzysta z mapy a nie z kamer. Notabene przy jeździe próbnej zagubił się po zakładam, że miał nieaktualną mapę :)
Mylę się ?

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Awatar użytkownika
RedDevil

Zastanawiam się nad wyposażenie i chciałbym o pomoc szanownych forumowiczów :)

1. W salonie powiedziano mi, iż istnieje opcja Mirror Link aby "rzucić" obraz z telefonu na zestaw media. Ponoć to działa tylko na postoju. Jakoś Amundsen z nawigacją do mnie nie przemawia i nie chce mi się dopłacać. Głownie zależy mi na google maps lub Wase. Czy do tego potrzebny jest Mirror Link czy może SmartLink (nie wiem czy jest w Borelo), a może jakaś inna funkcja jak Android Audio. Mam Androida 7. Jakieś doświadczenia ?
2. Jazda w korku. Z z tego co się dowiedziałem wymagany jest Line Assistance i ACC. Line Ass. jakoś mnie nie przekonuje ale wspomaganie jazdy w korku może być przydatne.
3. Travel Assist wymaga Amundsean według konfiguratora. Wcześniej widziałem wypowiedzi, iż da się to aktywować programowo. Mając na uwadze media Borelo czy na pewno?
4. Personalizacja ustawień dla Driving Mode Select - warto ?
5. Jak to jest z tym pakiet na bezdroża ? Cała płyta czy tylko silnik, czy warto ?
6. Składane oparcie fotela pasażera - jeśli macie to używacie ?
7. Podgrzewane fotele - niby niezbyt zdrowe w zimę :)
8. Pakiet Ambient - niby fajny gadżet ale jakoś mnie nie przekonuje a dealer mocno reklamuje :)
9. Elektrycznie sterowane i składane lusterka wymagają sterowanego fotela kierowcy. Hmmmm o ile lusterka OK ale żeby to dokładać do foteli to już lekka przesada.
10. Ogrzewana szyba z przodu przy garażowanym aucie, warto ?
11. Pakiet komfortowego snu, warto czy nie? Czy rolety przy opcji SUNSET mają sens? Skoro szyby są przyciemnione to jak dla mnie rolety są bez sensu a może się mylę?
12. Uchwyt na multimedia. To jest jeden uchwyt czy komplet? Można zamocować każdy tablet czy tylko wybrane, np: według wielkości lub producenta?

Mamy sierpień (prawie) czy jednak warto poczekać do Września patrząc na to, że jest sezon ogórkowy czy jednak zamawiać już teraz? Nie wiem jak z cennikiem w Wrześniu bo może się trochę zmienić patrząc, że Karoq jest na horyzoncie no i konkurencja nie odpuszcza np: Opel :)

I na konice kolorek.
Jakoś standardowy granat do mnie nie przemawia. Zastanawiam się nad biały candy lub czerwony. Które będzie praktyczniejszy i czy taka czerwień nie przytłacza? Jakieś spostrzeżenia ?

tydy
Samochód: Kodiaq TSI 2.0

Post autor: tydy »

Odpowiem Ci na kilka pytań, bo oczekując na Kodiaq użytkuję Tiguana, gdzie mam kilka z wymienionych przez Ciebie rzeczy:
6. Składane fotel pasażera używam dosyć często - albo coś przewożąc długiego (Tiguan jest krótszy do Kodiaq o 30-40cm) np. choinkę na święta, albo po prostu śpiąc w samochodzie na jakiś kempingach/biwakach. Teraz niestety nie mam składanego fotela, ale podobno po złożeniu kanapy z tyłu jest 2 metry długości - mam nadzieję, że się zmieszczę ze spaniem.
7. Podgrzewane fotele są w zimie niezastąpione.
10. Miałem doświadczenia z podgrzewaną szybą - świetna sprawa zimą. To, że garażujesz auto o niczym nie świadczy, bo pewnie po pracy chciałbyś szybko wsiąść do auta na parkingu i odjechać do domu, a nie skrobać szybę.
11. Rolety mają sens. Teraz wracałem z wyjazdu przy pełnym słońcu i mimo przyciemnianej szyby musiałem dziecku zasłonić okno ręcznikiem. Pakiet komfortowego snu wziąłem do Kodiaq - wydaje mi się to świetne. Dzieci teraz opierały głowy na poduszkach, więc pewnie te zagłówki będą spełniać swoją rolę. Do szczęścia brakuje jeszcze regulowanej wysokości siedzenia dla dzieci tak, żeby nie był potrzebny fotelik (widziałem taki patent we fiatowskim Freemoncie).
Tyle.

I jeszczcze kolor - wybrałem cappucino. Aktualnie Tiguan jest w kolorze toffe, taki jasny brązowy. Nie muszę go w ogóle myć więc myślę, że z tym cappucino będzie podobnie.

Awatar użytkownika
RedDevil

Co do koloru to miałem na myśli niemetalizowany Czerwień Corrida. Jakoś dopłata do metalizowanego lakieru jest dla mnie zbyteczna a domyślny za zero Błękit Pacyfik wygląda ciemny czyli w lato mocno będzie się nagrzewał :)
Gdzieś wyczytałem, że będzie dostępny tylko dla samochodów wyprodukowanych do 26 tygodnia produkcji 2017 roku a cały czas jest możliwość zamówienia u dealera czy wyboru w konfiguratorze.

root
Administrator
Samochód: Volvo V90

Post autor: root »

RedDevil pisze:
31 lip 2017, 11:59
1. W salonie powiedziano mi, iż istnieje opcja Mirror Link aby "rzucić" obraz z telefonu na zestaw media. Ponoć to działa tylko na postoju. Jakoś Amundsen z nawigacją do mnie nie przemawia i nie chce mi się dopłacać. Głownie zależy mi na google maps lub Wase. Czy do tego potrzebny jest Mirror Link czy może SmartLink (nie wiem czy jest w Borelo), a może jakaś inna funkcja jak Android Audio. Mam Androida 7. Jakieś doświadczenia ?
SmartLink to zestaw trzech systemów: Android Auto, MirrorLink i CarPlay. Dwa pierwsze dostępne są na Androidzie (7 jest ok), trzeci na iPhone'ie.
MirrorLinka da się odblokować, żeby działało 1:1 podczas jazdy (kabelkiem).
Waze i GMaps masz z Android Auto.
RedDevil pisze:
3. Travel Assist wymaga Amundsean według konfiguratora. Wcześniej widziałem wypowiedzi, iż da się to aktywować programowo. Mając na uwadze media Borelo czy na pewno?
Szczerze wątpię. Rozpoznawanie znaków korzysta zarówno z nawigacji, jak i z kamery.
RedDevil pisze:
11. Pakiet komfortowego snu, warto czy nie? Czy rolety przy opcji SUNSET mają sens? Skoro szyby są przyciemnione to jak dla mnie rolety są bez sensu a może się mylę?
Rolety mają sens. Fabryczne przyciemnienie jest do kitu. A nawet większe nie chroni przed słońcem.
Twój znajomy posiada albo zastanawia się nad zakupem Kodiaqa? Daj mu znać o naszym forum! :)

Awatar użytkownika
RedDevil

@root z sunset mnie zmartwiłeś zatem decyzja padnie na pakiet komfortu, forum już po jednym dniu się przydało :)

Co do pkt.1 - To czy Borelo (standard w Style) jest wyposażone w SmartLink ?? Nigdzie nie widzę porównania funkcjonalności Borelo vs Amundsen.

root
Administrator
Samochód: Volvo V90

Post autor: root »

Ja sobie sam przyciemniłem zdecydowanie bardziej niż jest w sunset i nadal słońca to nie zatrzymuje. Żałuję, że nie mam rolet. Ale pamiętaj, że dzięki przyciemnieniu samochód też wygląda inaczej.

Co do porównania systemów, tu masz coś: http://updateportal.skoda-auto.com/pl-pl
Twój znajomy posiada albo zastanawia się nad zakupem Kodiaqa? Daj mu znać o naszym forum! :)

Awatar użytkownika
RedDevil

Dzięki, czy oprócz tego, że w Kodiaq-u są "większe" ekrany funkcjonalność się nie zmienia?

Awatar użytkownika
RedDevil

Tak się zastanawiam czy w obecnych czasach montaż alarmu czy blokady skrzyni biegów (w skodzie to 565 071 775) ma jakikolwiek sens.
Mówię o tych producenckich zabezpieczeniach.

karbab
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 TSI 4x4 7DSG

Post autor: karbab »

Szybkie pytanie - czy podstawowy tempomat w wersji style to tempomat aktywny (ten do 160 km/h)?
W opisie wyposażenie jest opisany jako tempomat z ogranicznikiem prędkości, a ten w opcjach jest opisany jako aktywny tempomat do 210 km/h.

ODPOWIEDZ