Kodiaq vs Koleos
Re: Kodiaq vs Koleos
Aż z ciekawości postaram się załatwić sobie jazdę próbną aby upewnić się że dobrze wybrałem. Wątpię aby zawieszenie w Koleosie mogło równać się z DCC, silnik i skrzynia pewnie też mnie nie zadowolą. Podejrzewam jednak lepiej spasowane będzie wnętrze i materiały na pierwszy kontakt z palcami będą wydawać się przyjemniejsze choć mniej trwałe, takie odczucie mam na przykład w Megance nowej porównując z Octavią nową.
-
dag
- Samochód: Kodiaq 1,4 TSI 110 kW DSG Style
Ponad 20 lat jeździłem autami z manualną zmianą biegów. Myślałem, że to już moja druga natura i niech juz tak zostanie. W zeszłym roku spróbowałem dłuzszej jazdy automatem i takiego kodiaqa zamówiłem. Po przejechaniu 1200km kodiaqiem za nic nie wrocilbym do manuala.
Auto hold plus automat baaardzo podnoszą komfort jazdy w mieście. Do tego czasem włączę aktywny tempomat i odciąża mnie dodatkowo. Juz nigdy nie wrocę do manuala. Lepsze wrogiem dobrego
-
Dual
- Samochód: Kodiaq 2.0 TSI DSG Style
dag, masz racje. Ja jezdze automatami juz ze 12 lat i podobne objekcje do automatu miala zona, dopoki nie pojezdzila moimi autami.
To sie szczegolnie sprawdza w cyklu miejskim, co za wygoda, zero wachlowania dzwignia zmiany biegów.
Od tamtej pory mam "przykazane przez zonę", że mam kupować tylko automaty (i tak bym tylko takie kupował - nie dotyczy teriosa, ktory jest prosta zabawka w teren
.
To sie szczegolnie sprawdza w cyklu miejskim, co za wygoda, zero wachlowania dzwignia zmiany biegów.
Od tamtej pory mam "przykazane przez zonę", że mam kupować tylko automaty (i tak bym tylko takie kupował - nie dotyczy teriosa, ktory jest prosta zabawka w teren
Pozdrawiam
Dual
Kodiaq 2.0 TSI DSG 4x4 Style
Dual
Mam dokładnie tak samo, całe życie maglowania ale nigdy mi to nie przeszkadzało, nawet podśmiechiwałem się z memów o amerykanach i manualach, potem przesiadłem się na automat tymczasowo i zrozumiałem co to za komfort choć nawet nie miałem wtedy auto hold. Tyle, że mając już pewne doświadczenie w tym zakresie nie chciałbym za nic przejść z manuala do CVT.dag pisze: ↑25 cze 2017, 14:46Ponad 20 lat jeździłem autami z manualną zmianą biegów. Myślałem, że to już moja druga natura i niech juz tak zostanie. W zeszłym roku spróbowałem dłuzszej jazdy automatem i takiego kodiaqa zamówiłem. Po przejechaniu 1200km kodiaqiem za nic nie wrocilbym do manuala.
Auto hold plus automat baaardzo podnoszą komfort jazdy w mieście. Do tego czasem włączę aktywny tempomat i odciąża mnie dodatkowo. Juz nigdy nie wrocę do manuala. Lepsze wrogiem dobrego![]()
-
Dual
- Samochód: Kodiaq 2.0 TSI DSG Style
Everred, no tak ale CVT to bezstopniowa skrzynia, która mnie tez nie interesuje.
Wole klasyczna, Tiptronic lub DSG.
Wole jednak miec jakas kontrolę (pedałem gazu) nad zmianami przełozeń.
Wole klasyczna, Tiptronic lub DSG.
Wole jednak miec jakas kontrolę (pedałem gazu) nad zmianami przełozeń.
Pozdrawiam
Dual
Dual
-
Marcin
- Samochód: WRX STI 04'; Corolla TS 02', Scala 19'
Właściwie Dual, przy CVT również masz taką kontrolę. Nawet przy CVT masz znacznie szerszy zakres przełożeń. W teorii, CVT jest idealną skrzynią, bo nie jest ograniczona o konkretne przełożenia o stałych współczynniku, a jedno nieskończenie zmienne przełożenie. To znaczy że skrzynia oparta o wariatory ma zakres przełożeń od najmniejszego do największego, ale pomiędzy tymi przełożeniami jest płynna "regulacja" konkretnego przełożenia. To jak mocno otworzysz przepustnice decyduje o tym jakie przełożenie ma samochód. Brzmi świetnie -w teorii...
Myślę, że wiesz iż w praktyce, niestety to rozwiązanie strasznie kuleje w samochodach i nadaje się najwyżej do skuterów... Skrzynie tego typu mają problemy z ospałością i wbrew ich przeznaczeniu wcale nie robią dobrze tego, do czego zostały zaprojektowane
W samochodach typu Kodiaq, czy Koleos skrzynia automatyczna to świetne rozwiązanie. Do codziennej jazdy miejskiej, wręcz idealne, jeśli szukamy wygody i komfortu. A jeśli jest to DSG - w ogóle bajka.
Do tzw. Daily nawet pokusiłbym się o zakupienie samochodu z Automatem... Ale jeśli samochód ma sprawiać frajdę z jazdy, jakoś tak po prostu wolę manual. Przejechałem już kilkasetek tysięcy, zarówno samochodami jak i motocyklami i osobiście nie wyobrażam sobie przesiadki na stałe na Automat
Jeśli już samochód z Automatem, to muszę mieć w garażu jakąś alternatywę z manualem
Najlepiej lekką i szybką alternatywę, z napędem na tył, lub zeszperowanym 4WD.
Myślę, że wiesz iż w praktyce, niestety to rozwiązanie strasznie kuleje w samochodach i nadaje się najwyżej do skuterów... Skrzynie tego typu mają problemy z ospałością i wbrew ich przeznaczeniu wcale nie robią dobrze tego, do czego zostały zaprojektowane
W samochodach typu Kodiaq, czy Koleos skrzynia automatyczna to świetne rozwiązanie. Do codziennej jazdy miejskiej, wręcz idealne, jeśli szukamy wygody i komfortu. A jeśli jest to DSG - w ogóle bajka.
Do tzw. Daily nawet pokusiłbym się o zakupienie samochodu z Automatem... Ale jeśli samochód ma sprawiać frajdę z jazdy, jakoś tak po prostu wolę manual. Przejechałem już kilkasetek tysięcy, zarówno samochodami jak i motocyklami i osobiście nie wyobrażam sobie przesiadki na stałe na Automat
Planujesz zakup samochodu?
Zapraszam poza forum 606987746
https://skodakrakow.otomoto.pl/
Dużo dostępnych!
Podkreślam!Każdy z moich postów to wyłącznie moja opinia. Nie jest to oficjalne stanowisko Skody ani salonu w którym pracuję.
Zapraszam poza forum 606987746
https://skodakrakow.otomoto.pl/
Dużo dostępnych!
Podkreślam!Każdy z moich postów to wyłącznie moja opinia. Nie jest to oficjalne stanowisko Skody ani salonu w którym pracuję.
W jakimś takim dziwnym języku żab ale może was zainteresuje:
https://youtu.be/fEelo2aNQOA
https://youtu.be/fEelo2aNQOA
Mam informację od kumpla mającego taki lekki motoryzacyjny video-blog, że miał okazję testować najmocniejszego diesla z cvt i podsumował tylko, że wyprzedzanie trzeba z tydzień wcześniej zaplanować i jak wspomniałem, że wybrałem Kodiaqa ale męczyło mnie pytanie czy dobrze zrobiłem (bo może trzeba było poczekać na Koleosa) to usłyszałem, że DOBRZE ZROBIŁEM!
-
kamilR
- Samochód: Hyundai Tucson 1.7crdi '15,Koleos 2.0dci 4x4 '17
Everred jeśli to nie tajemnica i jeśli ten test mozna gdzies obejrzeć to podeslij linka:)
Odwiedziłem dwa salony Renault, w jednym juz stało demo do drugiego salonu samochód miał dojechać na dniach. Koleos na zywo zrobil na mnie wieksze wrażenie niż Kodiaq, jeszcze nie miałem okazji pojeździć autem- zrobie to w przyszłym tygodniu, ale na obecna chwile jestem bardziej za Koleosem.
Dostepne sa dwa silniki w PL obydwa diesle 1.6 dci 130km 4x2 manual i 2.0 dci 177km 4x4 manual lub CVT. Ja jak juz wyżej pisałem i tak biore manual:) a na marginesie to CVT w Koleosie ma ,,udawane,, 7 biegów i juz niema efektu wiecznego wycia przy przyspieszaniu.
Cenowo wypada niemal identycznie z Kodiaqiem w moich konfiguracjach, na plus dla Koleosa jest fakt ze w tym samym budżecie jest silnik 2.0dci 177km, 3 letnia gwarancja z możliwością przedłużenia do 5 lat/200tkm. Jeżeli chodzi o wyposażenie jest niemal identyczne i tu i tu, na minus Koleosa jest mniej praktyczny troche ciaśniejszy w 2 rzędzie no i oczywiscie mniejszy bagażnik- ale pod tym względem Kodiaq kosi konkurentów.
Tak jak juz pisałem wizualnie dużo bardziej mi sie Koleos podoba a ze autem troche mam zamiar pojeździć skłaniam sie w strone Koleosa i mysle ze jazda testowa juz bedzie tylko formalnością.
A no i za biały kolor nie musze dopłacać;)
Odwiedziłem dwa salony Renault, w jednym juz stało demo do drugiego salonu samochód miał dojechać na dniach. Koleos na zywo zrobil na mnie wieksze wrażenie niż Kodiaq, jeszcze nie miałem okazji pojeździć autem- zrobie to w przyszłym tygodniu, ale na obecna chwile jestem bardziej za Koleosem.
Dostepne sa dwa silniki w PL obydwa diesle 1.6 dci 130km 4x2 manual i 2.0 dci 177km 4x4 manual lub CVT. Ja jak juz wyżej pisałem i tak biore manual:) a na marginesie to CVT w Koleosie ma ,,udawane,, 7 biegów i juz niema efektu wiecznego wycia przy przyspieszaniu.
Cenowo wypada niemal identycznie z Kodiaqiem w moich konfiguracjach, na plus dla Koleosa jest fakt ze w tym samym budżecie jest silnik 2.0dci 177km, 3 letnia gwarancja z możliwością przedłużenia do 5 lat/200tkm. Jeżeli chodzi o wyposażenie jest niemal identyczne i tu i tu, na minus Koleosa jest mniej praktyczny troche ciaśniejszy w 2 rzędzie no i oczywiscie mniejszy bagażnik- ale pod tym względem Kodiaq kosi konkurentów.
Tak jak juz pisałem wizualnie dużo bardziej mi sie Koleos podoba a ze autem troche mam zamiar pojeździć skłaniam sie w strone Koleosa i mysle ze jazda testowa juz bedzie tylko formalnością.
A no i za biały kolor nie musze dopłacać;)
Testu znajomy nie nagrywał na razie ponieważ auto zostało udostępnione tylko w ramach zwykłej jazdy testowej z Panem z Renault, rzecz jasna musieli oświadczyć że chcą kupić bo inaczej spotkałoby się to z odmową...