Kodiaq vs Koleos

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Kodiaqa
Everred
Samochód: Skoda Kodiaq Style 2.0 TSI

Re: Kodiaq vs Koleos

Post autor: Everred »

Aż z ciekawości postaram się załatwić sobie jazdę próbną aby upewnić się że dobrze wybrałem. Wątpię aby zawieszenie w Koleosie mogło równać się z DCC, silnik i skrzynia pewnie też mnie nie zadowolą. Podejrzewam jednak lepiej spasowane będzie wnętrze i materiały na pierwszy kontakt z palcami będą wydawać się przyjemniejsze choć mniej trwałe, takie odczucie mam na przykład w Megance nowej porównując z Octavią nową.

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

dag
Samochód: Kodiaq 1,4 TSI 110 kW DSG Style

Post autor: dag »

kamilR pisze:
25 cze 2017, 0:06
Ja czy w Koleosie czy w Kodiaqu wybieram manual.
Ponad 20 lat jeździłem autami z manualną zmianą biegów. Myślałem, że to już moja druga natura i niech juz tak zostanie. W zeszłym roku spróbowałem dłuzszej jazdy automatem i takiego kodiaqa zamówiłem. Po przejechaniu 1200km kodiaqiem za nic nie wrocilbym do manuala.
Auto hold plus automat baaardzo podnoszą komfort jazdy w mieście. Do tego czasem włączę aktywny tempomat i odciąża mnie dodatkowo. Juz nigdy nie wrocę do manuala. Lepsze wrogiem dobrego :)

Dual
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI DSG Style

Post autor: Dual »

dag, masz racje. Ja jezdze automatami juz ze 12 lat i podobne objekcje do automatu miala zona, dopoki nie pojezdzila moimi autami.
To sie szczegolnie sprawdza w cyklu miejskim, co za wygoda, zero wachlowania dzwignia zmiany biegów.
Od tamtej pory mam "przykazane przez zonę", że mam kupować tylko automaty (i tak bym tylko takie kupował - nie dotyczy teriosa, ktory jest prosta zabawka w teren ;).
Pozdrawiam
Dual
Kodiaq 2.0 TSI DSG 4x4 Style

Everred

dag pisze:
25 cze 2017, 14:46
kamilR pisze:
25 cze 2017, 0:06
Ja czy w Koleosie czy w Kodiaqu wybieram manual.
Ponad 20 lat jeździłem autami z manualną zmianą biegów. Myślałem, że to już moja druga natura i niech juz tak zostanie. W zeszłym roku spróbowałem dłuzszej jazdy automatem i takiego kodiaqa zamówiłem. Po przejechaniu 1200km kodiaqiem za nic nie wrocilbym do manuala.
Auto hold plus automat baaardzo podnoszą komfort jazdy w mieście. Do tego czasem włączę aktywny tempomat i odciąża mnie dodatkowo. Juz nigdy nie wrocę do manuala. Lepsze wrogiem dobrego :)
Mam dokładnie tak samo, całe życie maglowania ale nigdy mi to nie przeszkadzało, nawet podśmiechiwałem się z memów o amerykanach i manualach, potem przesiadłem się na automat tymczasowo i zrozumiałem co to za komfort choć nawet nie miałem wtedy auto hold. Tyle, że mając już pewne doświadczenie w tym zakresie nie chciałbym za nic przejść z manuala do CVT.

Dual
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI DSG Style

Post autor: Dual »

Everred, no tak ale CVT to bezstopniowa skrzynia, która mnie tez nie interesuje.
Wole klasyczna, Tiptronic lub DSG. ;)
Wole jednak miec jakas kontrolę (pedałem gazu) nad zmianami przełozeń.
Pozdrawiam
Dual
Kodiaq 2.0 TSI DSG 4x4 Style

Marcin
Samochód: WRX STI 04'; Corolla TS 02', Scala 19'

Post autor: Marcin »

Właściwie Dual, przy CVT również masz taką kontrolę. Nawet przy CVT masz znacznie szerszy zakres przełożeń. W teorii, CVT jest idealną skrzynią, bo nie jest ograniczona o konkretne przełożenia o stałych współczynniku, a jedno nieskończenie zmienne przełożenie. To znaczy że skrzynia oparta o wariatory ma zakres przełożeń od najmniejszego do największego, ale pomiędzy tymi przełożeniami jest płynna "regulacja" konkretnego przełożenia. To jak mocno otworzysz przepustnice decyduje o tym jakie przełożenie ma samochód. Brzmi świetnie -w teorii...

Myślę, że wiesz iż w praktyce, niestety to rozwiązanie strasznie kuleje w samochodach i nadaje się najwyżej do skuterów... Skrzynie tego typu mają problemy z ospałością i wbrew ich przeznaczeniu wcale nie robią dobrze tego, do czego zostały zaprojektowane ;)

W samochodach typu Kodiaq, czy Koleos skrzynia automatyczna to świetne rozwiązanie. Do codziennej jazdy miejskiej, wręcz idealne, jeśli szukamy wygody i komfortu. A jeśli jest to DSG - w ogóle bajka.

Do tzw. Daily nawet pokusiłbym się o zakupienie samochodu z Automatem... Ale jeśli samochód ma sprawiać frajdę z jazdy, jakoś tak po prostu wolę manual. Przejechałem już kilkasetek tysięcy, zarówno samochodami jak i motocyklami i osobiście nie wyobrażam sobie przesiadki na stałe na Automat :) Jeśli już samochód z Automatem, to muszę mieć w garażu jakąś alternatywę z manualem :) Najlepiej lekką i szybką alternatywę, z napędem na tył, lub zeszperowanym 4WD.
Planujesz zakup samochodu?
Zapraszam poza forum 606987746
https://skodakrakow.otomoto.pl/
Dużo dostępnych!
Podkreślam!Każdy z moich postów to wyłącznie moja opinia. Nie jest to oficjalne stanowisko Skody ani salonu w którym pracuję.

Wito1985
Samochód: Czekam

Post autor: Wito1985 »

W jakimś takim dziwnym języku żab ale może was zainteresuje:
https://youtu.be/fEelo2aNQOA

Everred

Mam informację od kumpla mającego taki lekki motoryzacyjny video-blog, że miał okazję testować najmocniejszego diesla z cvt i podsumował tylko, że wyprzedzanie trzeba z tydzień wcześniej zaplanować i jak wspomniałem, że wybrałem Kodiaqa ale męczyło mnie pytanie czy dobrze zrobiłem (bo może trzeba było poczekać na Koleosa) to usłyszałem, że DOBRZE ZROBIŁEM!

kamilR
Samochód: Hyundai Tucson 1.7crdi '15,Koleos 2.0dci 4x4 '17

Post autor: kamilR »

Everred jeśli to nie tajemnica i jeśli ten test mozna gdzies obejrzeć to podeslij linka:)

Odwiedziłem dwa salony Renault, w jednym juz stało demo do drugiego salonu samochód miał dojechać na dniach. Koleos na zywo zrobil na mnie wieksze wrażenie niż Kodiaq, jeszcze nie miałem okazji pojeździć autem- zrobie to w przyszłym tygodniu, ale na obecna chwile jestem bardziej za Koleosem.
Dostepne sa dwa silniki w PL obydwa diesle 1.6 dci 130km 4x2 manual i 2.0 dci 177km 4x4 manual lub CVT. Ja jak juz wyżej pisałem i tak biore manual:) a na marginesie to CVT w Koleosie ma ,,udawane,, 7 biegów i juz niema efektu wiecznego wycia przy przyspieszaniu.
Cenowo wypada niemal identycznie z Kodiaqiem w moich konfiguracjach, na plus dla Koleosa jest fakt ze w tym samym budżecie jest silnik 2.0dci 177km, 3 letnia gwarancja z możliwością przedłużenia do 5 lat/200tkm. Jeżeli chodzi o wyposażenie jest niemal identyczne i tu i tu, na minus Koleosa jest mniej praktyczny troche ciaśniejszy w 2 rzędzie no i oczywiscie mniejszy bagażnik- ale pod tym względem Kodiaq kosi konkurentów.

Tak jak juz pisałem wizualnie dużo bardziej mi sie Koleos podoba a ze autem troche mam zamiar pojeździć skłaniam sie w strone Koleosa i mysle ze jazda testowa juz bedzie tylko formalnością.
A no i za biały kolor nie musze dopłacać;)

Everred

Testu znajomy nie nagrywał na razie ponieważ auto zostało udostępnione tylko w ramach zwykłej jazdy testowej z Panem z Renault, rzecz jasna musieli oświadczyć że chcą kupić bo inaczej spotkałoby się to z odmową...

ODPOWIEDZ