SHOUTBOX (beta)

Prośby do administratorów i moderatorów oraz inne sprawy forum
Awatar użytkownika
maq
Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23

SHOUTBOX (beta)

Post autor: maq »

Moja skrzynia tylko przy przyspieszaniu robi czasami szopkę. Silnik wchodzi na obroty, a ta z opóźnieniem włącza bieg. W TV koleś gadał, że trzeba to obserwować przede wszystkim na zimnym oleju i najlepiej przy niskich obrotach. Wtedy wadliwie działające zawory będą szwankować. U mnie szarpie, jak dam nieco więcej gazu. Dzisiaj byłem na przeglądzie, ale nie mieli czasu się tym zająć i umówię się na diagnostykę w sierpniu.

Natomiast uparłem się ostatnio, żeby zlikwidować niepożądane odgłosy z tylnej części pojazdu. Wywaliłem wszystko z bagażnika, łącznie z roletą. Dalej coś rezonowało podczas jazdy po kostce brukowej. Zacząłem ostukiwać po kolei każdy element. Najpierw się okazało, że subwoofer jest ciut nierówno osadzony w kole zapasowym i jak w nie walnąć pięścią, to idzie rezonans po podłodze. Jeden gumowy dystans poprawiłem, bo się podwinął. Potem plastikowy haczyk od podwieszenia podłogi, opiera się luźno na lewarku. Przykryłem podnośnik szmatą, która w razie W i tak się przyda, żeby wytrzeć łapy. Kolejny był trójkąt ostrzegawczy. Leży na swoim miejscu jak puszka piwa położona na desce rozdzielczej i podskakuje jak chce na każdej dziurze w asfalcie. Zawinąłem go na końcach kawałkami materiału i wchodzi na wcisk. Na koniec ostukałem boczki i się okazało, że nie są dokręcone. Po odchyleniu dźwigni zwalniającej tylne oparcia widać śrubę na torx. Dociągnąłem z obydwóch stron. Zostaje jeszcze plastik na tylnej klapie, też brzęczy od uderzenia, ale trzeba by go raczej zdjąć i dać na krawędzie jakieś wsuwki, żeby przylegał do metalu. Tu raczej potrzebne są nowe kołki, bo stare pewnie popękają. W każdym razie jest o wiele lepiej ;)

Obrazek

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Awatar użytkownika
WaC
Samochód: Sportline 2.0 TSI 4x4 DSG7

Re: SHOUTBOX (beta)

Post autor: WaC »

Maq'u, to ja mam lepiej, bowiem w moim wieku (55 l.) nie mam takich problemów jak Ty i pewnie jest to kwestia percepcji.
Nie mam siły opisywać teraz, ale na przykład: przygotowuję się do wyprzedzania z prędkości ok. 70-80 km/h, włączam tryb S i stopniowo, ale szybko, wciskam gaz (nie gwałtownie do dechy), wówczas (w zależności od konkretnych warunków) skrzynia Miśka przez wyczuwalny ułamek czasu (nie sekundy) myśli, czy zredukować bieg, czy od razu "dawać z kopyta". Bywa różnie i tak mam od początku, choć minęło już 4,5 roku i 64 k km. Przyzwyczaiłem się do tego.
Moje motto: Nie bierz życia na serio i tak nie wyjdziesz z tego żywy.

Awatar użytkownika
WaC

maq pisze:
24 lip 2026, 21:21

(...) Wywaliłem wszystko z bagażnika, łącznie z roletą (..) .Zacząłem ostukiwać po kolei każdy element (...) idzie rezonans po podłodze (...) poprawiłem, bo się podwinął. Potem plastikowy haczyk (...) Przykryłem podnośnik szmatą (...) podskakuje jak chce na każdej dziurze w asfalcie (...) ostukałem boczki (...) Dociągnąłem z obydwóch stron. Zostaje jeszcze plastik na tylnej klapie, też brzęczy od uderzenia (...)
Też bym chciał zrobić podobnie... lecz mi już na emeryturze nie staje czasu.

Malenstwo8
Samochód: Kodiaq II RS :)

Post autor: Malenstwo8 »

WaC pisze:
25 lip 2026, 0:54
maq pisze:
24 lip 2026, 21:21

(...) Wywaliłem wszystko z bagażnika, łącznie z roletą (..) .Zacząłem ostukiwać po kolei każdy element (...) idzie rezonans po podłodze (...) poprawiłem, bo się podwinął. Potem plastikowy haczyk (...) Przykryłem podnośnik szmatą (...) podskakuje jak chce na każdej dziurze w asfalcie (...) ostukałem boczki (...) Dociągnąłem z obydwóch stron. Zostaje jeszcze plastik na tylnej klapie, też brzęczy od uderzenia (...)
Też bym chciał zrobić podobnie... lecz mi już na emeryturze nie staje czasu.
Zazdroszczę emerytury w wieku 55 l. 🙂

Awatar użytkownika
WaC

Jak pracowałem (służyłem) to jakoś nikt mi nie zazdrościł. :lol:

Malenstwo8
Samochód: Kodiaq II RS :)

Post autor: Malenstwo8 »

WaC pisze:
25 lip 2026, 12:22
Jak pracowałem (służyłem) to jakoś nikt mi nie zazdrościł. :lol:
No domyślam się, że mundurówka. Coś za coś. Jak w życiu.
Ja mam 47 lat i za kilka lat chcę zostawić synowi firmę. Będę go wspierał zdalnie, natomiast sam mam zamiar większość roku spędzać na południu. Motorówka, słońce i południowy klimat. Czy się uda? Zobaczymy 🙂

Awatar użytkownika
WaC

Tego Ci życzę!

Awatar użytkownika
maq
Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23

Post autor: maq »

No, musiałem jej zrobić zdjęcie. W takich warunkach nieco zapyziałych fajnie się prezentuje Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
WaC

Czyli to Misia?
Zastanawiam się, dla czego zasłaniam (nieudolnie) swoje numery blach.

Awatar użytkownika
WaC

Jestem zaskok, jej tzn. Skodzie.

ODPOWIEDZ