Zardzewiałe tarcze hamulcowe

Opis problemów i usterek wraz z ich sposobem rozwiązania
BodzioŚ
Samochód: Kodiaq L&K 2.0 TSI 4x4 '23

Zardzewiałe tarcze hamulcowe

Post autor: BodzioŚ »

Witam. Kodiaq na gwarancji, autko krzyczy wymień olej wiec jadę do serwisu pakiet mam więc szczęśliwy, że nie zapłacę za wymianę a tu niespodzianka przychodzi kierownik mechaników i powiada , że muszę wymienić klocki, więc wymieniajcie jak trzeba ale gośc powiada, że muszę wymienić tarcze hamulcowe bo są "zardzewiałe" pewnie powiada "pan jeździ mało i auto nie garażowane i to są skutki" a i że tarcze mało się nagrzewają. Mnie jak by ktoś w pysk strzelił. Autko ma przebiegu niecałe 39 tysi picuje , głaskam chucham gość mi mówi że za wolno jeżdżę. :shock:
Ale serio czy to jest możliwe , że po 39 tyś przebiegu tarcze były zardzewiałe na tyle, żebym musiał je wymienić już nie wspomnę, że ta wymiana to koszt około 6 tyś złotych polskich z klockami i czy to w ogóle jest możliwe.
Nawet jeśli faktycznie muszę je wymienić to boje się, że założą mi ten sam szmelc. Może mogę sobie zażyczyć żeby zamontowali innej firmy ?
Pozdrawiam

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

RobertG7
Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 4x4

Re: Zardzewiałe tarcze hamulcowe

Post autor: RobertG7 »

Możesz sobie pojechać do normalnego zakładu i tam wymienić za 1/3 tej ceny, albo i taniej, Ate, Brembo lub inne i to komplet przód i tył.
Tak, tarcze mogą być zardzewiałe, od strony wewnętrznej. Były przypadki wymiany takich tarcz w systemie gwarancji bezpłatnie.

Awatar użytkownika
maq
Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23

Post autor: maq »

Również popieram. W moim mk1 wymieniałem klocki z przodu po jakichś 35 k km. Kolega mnie poprosił i pokazał, że tarcze mają już spory rant. A to coś szybko jak na moje samochody. W poprzednim wymieniałem co jakieś 80 k km.

BodzioŚ

Ale to chyba mi się wydaje , że to problem jest w Skodzie bo miałem już kilka aut z salonu Suzuki Vitare, Fokusa mk2 a syn BMW z salonu i nie było kłopotów z hamulcami.

Awatar użytkownika
maq
Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23

Post autor: maq »

Szybciej się zużywają.

W poprzednim aucie były fabryczne klocki ceramiczne. Niemal od razu robiło się na nich szkliwo i nie szło z tym jeździć. Przy wyższych prędkościach hamulce biły jak cholera. Nawet tarcze przetaczałem, ale nie pomogło. Finalnie założyłem zielone klocki EBC i tarcze. Robiło jak trzeba. Wcześnie były jeszcze EBC żółte, do aut sportowych, ale za mocno pyliły. Do Skody taki zestaw kosztuje w okolicach 2k.

Malenstwo8
Samochód: Kodiaq II RS :)

Post autor: Malenstwo8 »

Olać i jeździć. Od 3 lat zardzewiałe w Kamiqu żony.
Hamują jak należy. Jedynie klocki zmienione po 50 tys km.
W Skodzie to standard. W poprzednik Kodiaqu wymienili mi na gwarancji.

HarpaganPL
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 TSI DSG 4x4 2021.

Post autor: HarpaganPL »

Jest faktycznie coś nie tak z tymi tarczami i klockami z tyłu. Też w moim 15 letnim aucie wyglądają lepiej niż w 4 letniej skodzie. Ale słyszałem że jest to po prostu słabsza strona tego modelu i po prostu tak ma. W przyszłości pomyśle o może jakimś lepszym zestawie.

Malenstwo8
Samochód: Kodiaq II RS :)

Post autor: Malenstwo8 »

HarpaganPL pisze:
22 gru 2025, 12:39
Jest faktycznie coś nie tak z tymi tarczami i klockami z tyłu. Też w moim 15 letnim aucie wyglądają lepiej niż w 4 letniej skodzie. Ale słyszałem że jest to po prostu słabsza strona tego modelu i po prostu tak ma. W przyszłości pomyśle o może jakimś lepszym zestawie.
To tylko kwestia estetyki. Skuteczność jest prawidłowa.
Ot taka uroda Skody. Jak w oko nie kole, to jeździć 🙂

BodzioŚ

Dziekuje Wszystkim za odpowiedz. Ale mam pytanko jeśli miał bym wymieniać to co polecacie założyć ?

ODPOWIEDZ