Brałem pod uwagę minivany/suvy jako że potrzeba mi sporego bagażnika (wożę osobę niepełnosprawną). Tiguan jest na styk ale miejsca ciut brakowało. Fiat Freemount - najnowsze z 2016roku i diesel a nie chcę tego silnika (za mało jeżdżę). Touran sa krótki a Sharan mógłby być ale już za drogi a koniec produkcji i może szybko tracić na wartości. Szukałem SUVa dobrego, taniego i przestronnego. BMW mimo braku uprzedzeń to nie przemawiało do mnie. Volvo XC60 z 2018 fajne ale bagażnik mały (mniejszy niż w Tiguanie). Kombi - niby chciałem ale brakuje mi tego podniesionego siedzenia. Więc w walce minivan vs SUV - wygrał SUV.
Dlaczego akurat Skoda Kodiaq?
1) bagażnik mega wielki jak na dosyć kompaktowe wymiary (nie ma 5m długości a tylko 4.7m a bagażnik wielki jak w SuperB)
2) sporo miejsca w środku - i jako kierowca i jako pasażer i jako pasażer z tyłu.
3) wybrałem silnik 1.5TSI jako jeden z lepszych opcji benzynowych. Gdyby ACT miał 2.0 - brałbym taki.
4) stosunek ceny/jakości/wyposażenia - tu chyba nigdzie nie ma lepiej. W Volvo XC60 jak cena zbliżona to wyposażenie biedne albo przebieg straszny.
5) podoba mi się widok zza kierownicy - maska wygląda masywnie a samochód prowadzi się pewnie mimo, że to SUV i to długi.
6) spalanie - jeszcze testuję bo brak czasu na długie jazdy ale Gdańsk -> Pyrzowice (prędkość 120-140km/h) spalanie ok 8,7l/100km. Później z Pyrzowic odcinek jakieś 150km - spalanie ok 6.2l/100km. Całkiem nieźle. Ale jeszcze potestuję.
7) audio - mam CANTON - fajny bas, ładnie gra, świetna opcja "rozmowy z pasażerami z tyłu" ale... radio gra tylko na głośniku przednim? (muszę to jeszcze sprawdzić i opanować ;> )
8) cicho - jak na spory samochód w samochodzie podczas jazdy jest stosunkowo cicho i swobodnie można rozmawiać. Jak w tej klasie auta - spory plus.
9) prześwit - piszą, że niby 18,7cm ale wydaje się, że więcej. Ktoś coś w tym temacie wie?
10) grupa VAG - sporo mechaników dobrze ją zna i łatwo trafić na dobrego w tym temacie. Tanie części i łatwo o zamiennik a co ważne - dostępne.
11) wyposażenie - sporo wspomagających systemów i super opcja automatycznego parkowania dla "początkujących" z dużym autem. Nawet ktoś z małym doświadczeniem poradzi sobie z tym samochodem w mieście czy pod sklepem.
Narazie tyle - potem jak coś mnie pozytywnie zaskoczy - napiszę
Pozdrawiam