Kodiaq - dlaczego?

Dyskusje na temat Škody Kodiaq I generacji (2016-2024)
eManual
Samochód: ŠKODA Kodiaq 1.5 TSI

Re: Kodiaq - dlaczego?

Post autor: eManual »

Ja od niedawna jestem posiadaczem Kodiaka (model 2020) i dlaczego właśnie ten samochód?

Brałem pod uwagę minivany/suvy jako że potrzeba mi sporego bagażnika (wożę osobę niepełnosprawną). Tiguan jest na styk ale miejsca ciut brakowało. Fiat Freemount - najnowsze z 2016roku i diesel a nie chcę tego silnika (za mało jeżdżę). Touran sa krótki a Sharan mógłby być ale już za drogi a koniec produkcji i może szybko tracić na wartości. Szukałem SUVa dobrego, taniego i przestronnego. BMW mimo braku uprzedzeń to nie przemawiało do mnie. Volvo XC60 z 2018 fajne ale bagażnik mały (mniejszy niż w Tiguanie). Kombi - niby chciałem ale brakuje mi tego podniesionego siedzenia. Więc w walce minivan vs SUV - wygrał SUV.

Dlaczego akurat Skoda Kodiaq?
1) bagażnik mega wielki jak na dosyć kompaktowe wymiary (nie ma 5m długości a tylko 4.7m a bagażnik wielki jak w SuperB)
2) sporo miejsca w środku - i jako kierowca i jako pasażer i jako pasażer z tyłu.
3) wybrałem silnik 1.5TSI jako jeden z lepszych opcji benzynowych. Gdyby ACT miał 2.0 - brałbym taki.
4) stosunek ceny/jakości/wyposażenia - tu chyba nigdzie nie ma lepiej. W Volvo XC60 jak cena zbliżona to wyposażenie biedne albo przebieg straszny.
5) podoba mi się widok zza kierownicy - maska wygląda masywnie a samochód prowadzi się pewnie mimo, że to SUV i to długi.
6) spalanie - jeszcze testuję bo brak czasu na długie jazdy ale Gdańsk -> Pyrzowice (prędkość 120-140km/h) spalanie ok 8,7l/100km. Później z Pyrzowic odcinek jakieś 150km - spalanie ok 6.2l/100km. Całkiem nieźle. Ale jeszcze potestuję.
7) audio - mam CANTON - fajny bas, ładnie gra, świetna opcja "rozmowy z pasażerami z tyłu" ale... radio gra tylko na głośniku przednim? (muszę to jeszcze sprawdzić i opanować ;> )
8) cicho - jak na spory samochód w samochodzie podczas jazdy jest stosunkowo cicho i swobodnie można rozmawiać. Jak w tej klasie auta - spory plus.
9) prześwit - piszą, że niby 18,7cm ale wydaje się, że więcej. Ktoś coś w tym temacie wie?
10) grupa VAG - sporo mechaników dobrze ją zna i łatwo trafić na dobrego w tym temacie. Tanie części i łatwo o zamiennik a co ważne - dostępne.
11) wyposażenie - sporo wspomagających systemów i super opcja automatycznego parkowania dla "początkujących" z dużym autem. Nawet ktoś z małym doświadczeniem poradzi sobie z tym samochodem w mieście czy pod sklepem.

Narazie tyle - potem jak coś mnie pozytywnie zaskoczy - napiszę :)
Pozdrawiam

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Awatar użytkownika
Bury_Kocur
Samochód: Misio 2,0 l TDI 150 kucyków + DSG

Post autor: Bury_Kocur »

eManual pisze:
17 gru 2025, 15:36
3) wybrałem silnik 1.5TSI jako jeden z lepszych opcji benzynowych. Gdyby ACT miał 2.0 - brałbym taki.
a z ciekawości zapytam - czym przeważył silnik benzynowy nad dieslem?

pytam o tyle z ciekawości bo ja z kolei zdecydowanie chciałem 2,0 TDI 150 KM i jestem z niego mega zadowolony

pzdr
Włodek

Awatar użytkownika
maq
Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23

Kodiaq - dlaczego?

Post autor: maq »

eManual pisze:Fiat Freemount - najnowsze z 2016roku i diesel a nie chcę tego silnika (za mało jeżdżę).
Przed takim przestrzegam. Ożenili skrzynię 62TE, przeznaczoną do wolnossącej benzyny, z turbodieslem. Chłopaki na forum Freemonta pisali, że potrafiły się skończyć poniżej 100 k km przebiegu. Moja wytrzymała z V6, ale motor zdechł po 180 k Obrazek

eManual

Bury_Kocur pisze:
19 gru 2025, 17:52
eManual pisze:
17 gru 2025, 15:36
a z ciekawości zapytam - czym przeważył silnik benzynowy nad dieslem?

pytam o tyle z ciekawości bo ja z kolei zdecydowanie chciałem 2,0 TDI 150 KM i jestem z niego mega zadowolony

pzdr
Włodek
spalaniem.
Co prawda mam w Tiguanie wersję 1.5/130KM ale normalna jazda moja i żony daje spalanie w mieście ok 7-7,5l a na trasie jadąc normalnie potrafię zejść do 5-5,2l/100km. Jadąc Kodiakiem z Gdańska przy prędkości na autostradzie ok 140km/h spalił ok 8,4l/100 ale jadąc spokojniej pokazał komputer ok 5,6l (myślę realnie ok 6l). Teraz zimą na mieście pali mi 8,19/100km (komputer pokazuje 7,8l).
Także mnie ten silnik przekonał spalaniem. Jeszcze nie zrobiłem nim nawet 1kkm ale dam znać. W Tiguanie w trasie z południa na północ Polski wychodziło mi średnio ok 5,4l/100km dzięki ACT. Super sprawa. Silnik benzynowy a spalanie jak w dieslu.

eManual

maq pisze:
19 gru 2025, 21:21
eManual pisze:Fiat Freemount - najnowsze z 2016roku i diesel a nie chcę tego silnika (za mało jeżdżę).
Przed takim przestrzegam. Ożenili skrzynię 62TE, przeznaczoną do wolnossącej benzyny, z turbodieslem. Chłopaki na forum Freemonta pisali, że potrafiły się skończyć poniżej 100 k km przebiegu. Moja wytrzymała z V6, ale motor zdechł po 180 k Obrazek
i nie wybrałem bo diesel u mnie by się nie sprawdził. Padło na Kodiaq'a i wydaje się to być bardzo rozsądny wybór.

ODPOWIEDZ