Przelot na przewód do wzmacniacza

Nagłośnienie, nawigacja, komunikacja między kierowcami
pepeEL
Samochód: Kodiaq 2.0 TDI DFHA Sportline

Przelot na przewód do wzmacniacza

Post autor: pepeEL »

Hej. Mam do was pytanie wiecie może którędy przeciągne przewód plusowy z kabiny pod maskę do akumulatora aby podłączyć wzmacniacz ? Jest gdzieś jakaś przelotka fabryczna ? Badał już ktoś temat? Bo plus powinno dać się bezpośrednio z akumulatora...

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Awatar użytkownika
itepe
Samochód: Kodiaq II 1.5 TSI mHEV

Re: Przelot na przewód do wzmacniacza

Post autor: itepe »

Również stanę za klika miesięcy, jak tylko zrobi się cieplej przed tym wyzwaniem. na razie nie szukałem dokładnie, ale od strony pasażera nawet widać kilka wiązek. Domniemuję z tego, że tamtędy powinno się dać przeciągnąć przewód, aczkolwiek nie oczekuję, ze będzie to łatwe, ze względu na szczelność kabiny.
Napisz proszę, czy sobie z tym poradziłeś.
Kris

pepeEL

Witam
Tak poradziłem sobie. Za akumulatorem czyli po stronie kierowcy jest zaślepka gumowa przez którą przeprowadziłem przewód. Zrobiłem małą dziurkę w niej i poszło łatwo a potem nad pedałami miałem przewód.

Awatar użytkownika
itepe

O, dobra widomość! Dziękuję!
Wyjmowałeś aku do tej operacji?
Kris

pepeEL

Tak Aku do wyjęcia
Bo jaką modyfikację robisz ? Wzmacniacz czy sam subwoofer ?
Dodam że wymiana samych głośników nic praktycznie nie daje z uwagi że parametryzacja radia jest taka dla fabrycznych głośników że nawet po wymianie to nie gra. Ja dopiero jak zmieniłem parametryzację DSP radia to nowe głośniki i subwoofer zagrał. Inaczej to jest tragedia.

Awatar użytkownika
itepe

Dzięki za odpowiedź!
Jak pisałem, musze poczekać do wiosny, ale pierwsze zakupy już zrobione :)
Głośniki na tył budżetowe, ale 165 mm już czekają - https://audio-system-polska.com.pl/kata ... carbon-165
DSP AxTon (też już czeka w domu) - https://audio-system-polska.com.pl/pl/p ... bb2319ff96
Na przód planuję:
https://audio-system-polska.com.pl/pl/p ... 165mm/7256
lub, jeśli wejdą (zobaczę co będzie po zdjęciu przedniej tapicerki):
https://audio-system-polska.com.pl/pl/p ... m-PnP/7292
Oczywiście wyciszenie matami i gąbką będzie przy wymianie zrobione.
Na koniec, czyli wraz z przodem sub aktywny - https://audio-system-polska.com.pl/pl/p ... asowe/6686

Sądzę, że wiosny wszystko zagra :)

Na dziś, jeszcze przed świętami, planuję pobawić się procesorem DSP i podciągnąć kabel 10 mm2 do kabiny od aku.
I tak uważam na podstawie własnych odsłuchów w salonie, ze pomiędzy standardem a Cantorem nie ma kolosalnej różnicy. Canton gra ładnie, ma bas, ale w moim odczuciu i tak jest dość płasko. Uważam tak jak Ty, że procesor DSP, korekcja parametryczna i dobry Sub dopiero zagra ładnie.
DSP będę stroił na swoje ucho, ponieważ robię go pod siebie, a nie pod urządzenia. BTW: jak kupowałem TV, to w pakiecie miałem kalibrację obrazu. TV przyjechał do domu, zapisałem sobie ustawienia parametrów, a żona mi mówi: co ten obraz jakiś taki mdły i zamglony? :D I teraz mam swój, żywy i dynamiczny obraz. Tak samo będzie w samochodzie :)
Kris

pepeEL

Ja głośniki na przód dawałem Audio System X165em evo2. Suba musiałem założyć w kole Audio System US8 Active Evo z uwagi iż mam 7 osobową wersję i ten co ty u mnie nie wchodzi.
W deske dałem jeszcze centralny głośnik Audio System EX80SQ Evo2.
Aktywowałem w jednostce u siebie wyjście na 6 kanałów.
Nad wzmacniaczem myślę też tylko ja chce wszystko mieć wysterowane z DSP dlatego aby to zrobić muszę założyć Axton A894dsp bo ten co ty to ma tylko 4 wyjścia sterowalne DSP więc subwoofera już nie wysterujesz.

Awatar użytkownika
itepe

Otworzyłem na desce głośnik centralny pod maskownicą i stwierdzam, ze Skoda popełniła jakiś żart. To zwykły szerokopasmowy głośnik, praktycznie bez żadnej izolacji akustycznej. Do tego pracuje on w układzie różnicowym przez kondensator, dodajmy elektrolityczny 4,7uF(!). Dramat.
Co do Axtona, to w 594DSP jak najbardziej ma 6 wyjść niskopoziomowych (CINCH) oraz 4 wejścia/wyjścia na głośniki. W Channel Routing można ustawić np. OUT5 i OUT6 jako SUB i to jest fajne.
Wyjścia Axtona:
https://audio-system-polska.com.pl/user ... ective.png
Kris

pepeEL

NO ok tylko dalej nie obsłuży to 6 kanałów. Ale ok mówisz że centralny odpuszczasz... skoro tak to powinno działać.

No ale jeśli masz 4 wejścia na głośniki to rozumiem że chcesz sygnał dla suba zrobić właśnie przez channel routing ? Że weźmie sygnał z wejść głośnikowych z zroutuje na out 5 i 6 dla subwoofera dodatkowo ?

Awatar użytkownika
itepe

Dokładnie tak! SUB (CH5 = FL-LOW, CH6 = FR-LOW), zaś centralny dalej będzie różnicówką. Jak to zagra, napiszę. Zwróć uwagę, że ten centralny w Kodiakach I i II generacji wg specyfikacji jednostki centralnej nie ma własnego wyjścia. Ale może się mylę, nie widziałem jeszcze pełnego schematu elektrycznego dla tej jednostki.
Wracając do jednostki centralnej samochodu, to i tak ona ma wyjście tylko na 4 kanały, więc model 894DSP potrafi zsumować chyba FL+RL+FR+RR, ale przy założeniu, ze charakterystyka częstotliwościowa przednich kanałów będzie taka sama, to chyba lepszej konfiguracji osobiście nie potrzebuję. Do tego na parametrycznym dla CH5 i CH6 ustawię odcięcie pewnie w okolicy 125Hz. Potem zabawa w timingi i fazy dla suba.
I taki właśnie mam plan na mojego Kodiaq'a :)
Kris

ODPOWIEDZ