Kodiaq II RS wrażenia po 2500km

Dyskusje na temat Škody Kodiaq II generacji (2024-)
Malenstwo8
Samochód: Kodiaq II RS :)

Re: Kodiaq II RS wrażenia po 2500km

Post autor: Malenstwo8 »

Piotr1982 pisze:
29 paź 2025, 11:21

Zakładam, że jak silnik na dotarciu, to nie cisnąłeś jakoś mocno, więc ubytek dla mnie spory. Pewnie na przestrzeni roku będzie trzeba dolewać.
Nie lubię tego. W Lexusie przez 2,5 roku nawet nie dotknąłem bagnetu. Nawet mi nie przeszło przez głowę jakieś sprawdzanie poziomu. Temat oleju w tym aucie nie istnieje.
Nie cisnąłem nie wiadomo jak, ale też przesadnie nie oszczędzałem. Fakt, ubytek jest i takie są realia. Nie wiem, czy dalszy spadek będzie widoczny w najbliższym czasie bo jak wspomniałem szykuję się do wymiany po dotarciu (przyszły tydzień).
Też mam Lexusa (NX200T) i nie zaglądam do oleju w ogóle (wymiana co roku, a przebieg tylko wokół komina po mieście i 1200-1500km rocznie max.).

No to jeszcze korzystając z tego, że masz Lexusa i Rsa. Jak byś ocenił Lexus vs Kodiaq?
Jest coś czego Ci brakuje w Kodiaqu względem Lexusa? Nie mam na myśli wyposażenia, bardziej ogólne odczucia użytkownika i ogólny odbiór auta. Coś w stylu - nie ma aż takie przepaści między Lexem i Rsem np. Albo w drugą stronę, że np - Lex to Lex :)
Jakie masz spostrzeżenia?
Które auto daje Ci więcej fanu i chętniej je wybierasz?

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Piotr1982
Samochód: Kodiaq II RS 2.0TSI

Post autor: Piotr1982 »

Lexus NX 200T wersja F Sport (2016) a Skoda Kodiaq RS (2025).
Dwa różne samochody.
Pod względem technologii Skoda daleko z przodu (w NX którego mamy prawie od nowości nie ma asystentów, matrix itd.), więc tu jest przepaść na korzyść RS.
Materiały. Wsiadając do NX czuć, że to jeszcze nadal "stare, dobre premium". Żadnych przetarć, zagnieceń czy odbarwień (przebieg 75tys. km). Nic nie skrzypi i nie stuka. Jakość skóry w NX to najwyższa półka, podobnie plastików, aluminium czy alkantary. Skoda, na tle innych współczesnych aut wypada dobrze (choć skóra, szczególnie na bokach siedziska to raczej twarda cerata), natomiast daleko do jakości NX. Ciężko zdefiniować "jakość", to moje subiektywne wrażenia, wszak w RS wszystko jest na swoim miejscu i jest ok.
Estetyka wewnątrz i na zewnątrz-na korzyść NX, ale powtorzę-to dwa różne samochody i kwestia gustu.
Przestrzeń-tu nie będzie zaskoczenia bo Kodiaq to inny segment zarówno pod kątem bagażnika, tylnej kanapy jak i miejsca z przodu, natomiast sama pozycja za kierownicą raczej wygodniejsza w NX (fotel zjeżdża niżej niż w RS, kierownica ma większy zakres regulacji i dla mnie jest po prostu wygodniej przy 186cm). W RS jest dobrze, ale nie aż tak jak w NX.
Osiągi. RS zdecydowanie mocniejszy (4x4 oraz 265KM/400NM, vs FWD i 235KM/350NM w NX.
Spalanie podobne w obu (czyli ile się nie wleje to wypije).
Komfort jazdy/zawieszenie/wyciszenie-Skoda wypada zaskakująco dobrze i na tym polu w żadnym stopniu od NX nie odstaje (powiedziałbym nawet, że jest lepiej wyciszona i prowadzi się pewniej niż NX, ale to pewnie zasługa 4x4).
Ciężko o jednoznaczny werdykt, ale tak na co dzień jednak RS, ze względu na to, że jest nowy, ma wszystkie udogodnienia i to naprawdę fajne autko.
Jeśli przesiadasz się z Lexusa do Skody to nie należy spodziewać się podobnych wrażeń jeśli chodzi o materiały i jakość wykonania, ale jeśli mowa o właściwościach jezdnych, komforcie i osiągach, to na pewno jest ok.
Pytanie jakiego Lexusa zamieniasz na Skodę, oraz czy na pewno dobrze przyjrzałeś się VW Tayron R-Line+, szczególnie w środku:).

Malenstwo8

Piotr1982 pisze:
29 paź 2025, 16:22
Lexus NX 200T wersja F Sport (2016) a Skoda Kodiaq RS (2025).
Dwa różne samochody.
Pod względem technologii Skoda daleko z przodu (w NX którego mamy prawie od nowości nie ma asystentów, matrix itd.), więc tu jest przepaść na korzyść RS.
Materiały. Wsiadając do NX czuć, że to jeszcze nadal "stare, dobre premium". Żadnych przetarć, zagnieceń czy odbarwień (przebieg 75tys. km). Nic nie skrzypi i nie stuka. Jakość skóry w NX to najwyższa półka, podobnie plastików, aluminium czy alkantary. Skoda, na tle innych współczesnych aut wypada dobrze (choć skóra, szczególnie na bokach siedziska to raczej twarda cerata), natomiast daleko do jakości NX. Ciężko zdefiniować "jakość", to moje subiektywne wrażenia, wszak w RS wszystko jest na swoim miejscu i jest ok.
Estetyka wewnątrz i na zewnątrz-na korzyść NX, ale powtorzę-to dwa różne samochody i kwestia gustu.
Przestrzeń-tu nie będzie zaskoczenia bo Kodiaq to inny segment zarówno pod kątem bagażnika, tylnej kanapy jak i miejsca z przodu, natomiast sama pozycja za kierownicą raczej wygodniejsza w NX (fotel zjeżdża niżej niż w RS, kierownica ma większy zakres regulacji i dla mnie jest po prostu wygodniej przy 186cm). W RS jest dobrze, ale nie aż tak jak w NX.
Osiągi. RS zdecydowanie mocniejszy (4x4 oraz 265KM/400NM, vs FWD i 235KM/350NM w NX.
Spalanie podobne w obu (czyli ile się nie wleje to wypije).
Komfort jazdy/zawieszenie/wyciszenie-Skoda wypada zaskakująco dobrze i na tym polu w żadnym stopniu od NX nie odstaje (powiedziałbym nawet, że jest lepiej wyciszona i prowadzi się pewniej niż NX, ale to pewnie zasługa 4x4).
Ciężko o jednoznaczny werdykt, ale tak na co dzień jednak RS, ze względu na to, że jest nowy, ma wszystkie udogodnienia i to naprawdę fajne autko.
Jeśli przesiadasz się z Lexusa do Skody to nie należy spodziewać się podobnych wrażeń jeśli chodzi o materiały i jakość wykonania, ale jeśli mowa o właściwościach jezdnych, komforcie i osiągach, to na pewno jest ok.
Pytanie jakiego Lexusa zamieniasz na Skodę, oraz czy na pewno dobrze przyjrzałeś się VW Tayron R-Line+, szczególnie w środku:).
Jeżdżę obecnie najnowszym Lexusem RX.
Tayronowi przyjrzę się po weekendzie.
Ja w Kodiaqu RS szukam zupełnie czegoś innego niż w Lexusie.
Pamiętam, że I generacją jeździło mi się świetnie i bardzo odpowiadała mi wyższa pozycja za kierownicą. W RX siedzi się bardzo nisko jak na suva. Zdecydowanie za nisko
Kodiaq jest też bardziej użytecznym autem, z olbrzymim bagażnikiem i o wiele bardziej zaawansowanym technicznie i ma mnóstwo opcji, których nie ma w RXie.
Mówiąc krótko dostaje się duże, dobrze wyposażone auto, praktyczne i fajnie jeżdżące za połowę ceny Lexusa. Nie mam kompleksu znaczka, a do tego jak już pisałem bardzo lubię Skody i mam do nich sentyment. .

Piotr1982
Samochód: Kodiaq II RS 2.0TSI

Post autor: Piotr1982 »

Gabarytowo podobne auta (jednak z przewagą RX w szerokości i długości, bagażnik większy w RS).
Myślę, że podświadomie dokonałeś już wyboru:).
Mnie również nie przeraża kura na masce a w tej cenie i z max wyposażeniem na pokładzie jest bezkonkurencyjny (ewentualnie wspomniany Tayron).
Jeśli jesteś z Warszawy lub okolic odezwij się na priv. Podjedziesz do mnie i sobie na spokojnie posprawdzasz i porównasz wszystko.

Awatar użytkownika
MałGorzata
Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60

Post autor: MałGorzata »

Nie zapominajcie, że Tayron ma podświetlany z tyłu na czerwono znaczek VW.
----

Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER

Malenstwo8

MałGorzata pisze:
29 paź 2025, 21:07
Właśnie oglądałem test na YT. Ja jednak podziękuję za ten odpust :lol:

Malenstwo8

Piotr1982 pisze:
29 paź 2025, 20:47
Gabarytowo podobne auta (jednak z przewagą RX w szerokości i długości, bagażnik większy w RS).
Myślę, że podświadomie dokonałeś już wyboru:).
Mnie również nie przeraża kura na masce a w tej cenie i z max wyposażeniem na pokładzie jest bezkonkurencyjny (ewentualnie wspomniany Tayron).
Jeśli jesteś z Warszawy lub okolic odezwij się na priv. Podjedziesz do mnie i sobie na spokojnie posprawdzasz i porównasz wszystko.
Dzięki za propozycję. Jestem spod Łodzi, ale może się zastanowię i skorzystam ;)

Awatar użytkownika
MałGorzata

Malenstwo8 pisze:
29 paź 2025, 22:13
MałGorzata pisze:
29 paź 2025, 21:07
Właśnie oglądałem test na YT. Ja jednak podziękuję za ten odpust :lol:
W tej klasie VW słabo projektowało modele. Poza Touaregiem. Ale to chyba ciut wyżej?

Tiguan AllSpace to nisza.
----

Awatar użytkownika
maq
Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23

Post autor: maq »

Zamiast Allspace jest Tayron. Tiguan zostaje w ofercie, ale nie wypełniał segmentu w klasie Kodiaqa.

Awatar użytkownika
MałGorzata

Tiguan to Karoq bardziej prawda?
----

ODPOWIEDZ