SHOUTBOX (beta)

Prośby do administratorów i moderatorów oraz inne sprawy forum
Awatar użytkownika
MałGorzata
Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60

Re: SHOUTBOX (beta)

Post autor: MałGorzata »

maq pisze:
24 paź 2025, 21:35
Enyaq ma najładniejszą sylwetkę ze wszystkich skód. Mało ich na ulicach, ale zawsze jak wypatrzę, to pełen zachwyt.

Szacowałaś jaka jest utrata wartości takiego samochodu?
Do porównania trzeba uwzględnić koszt serwisowania auta spalinowego.
Po 5 latach duży wykup to 30% wartości auta czyli mniej więcej tyle co zaoszczędzone wydatki na Paliwo gdybyśmy dalej używali Kodiaqa.

Mamy to tak policzone, że założyliśmy panele i płacimy za prąd tyle samo jak wcześniej bez paneli ale mykamy 35 tysi rocznie autem.

----

Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Awatar użytkownika
WaC
Samochód: Sportline 2.0 TSI 4x4 DSG7

Post autor: WaC »

Wczoraj, chyba piąty raz w historii mojego auta, zaświeciła się kontrolka, żebym sprawdził tylne światło. Tradycyjnie, wyłączyłem i ponownie włączyłem zapłon i wszystko OK. Dziś dostałem mail:
"Twój Partner Serwisowy (PIAPL - PL) <leadinbox@porscheinterauto.pl>
Szanowni Państwo,
Z systemu monitorującego pojazd otrzymaliśmy informację o aktywnych kontrolkach ostrzegawczych w Państwa samochodzie.
Jeśli kontrolki się utrzymują lub potrzebujecie Państwo umówienia wizyty serwisowej/ uzyskania dodatkowych informacji
Zalecam skontaktować się z naszym serwisem telefonicznie, gdzie nasi specjaliści będą w stanie pomóc umówić wizytę serwisową lub pomóc w rozwiązaniu problemu.
Porsche Warszawa Połczyńska Škoda 22 533 61 00"
Moje motto: Nie bierz życia na serio i tak nie wyjdziesz z tego żywy.

Awatar użytkownika
MałGorzata
Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60

Post autor: MałGorzata »

Telefon mi dziś przypomniał.

Obrazek
----

Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER

Awatar użytkownika
maq
Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23

SHOUTBOX (beta)

Post autor: maq »

Naviexpert przez tydzień za darmo do testowania ;)
Dzisiaj na Puławskiej w Warszawie, Yanosik milczał, Naviexpert alarmował. No i stali z radarem.

https://www.naviexpert.pl

Awatar użytkownika
WaC

Nie mam nic merytorycznego do dodania.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
maq

SHOUTBOX (beta)

A ja dzisiaj 250 km w jedną i tyleż samo z powrotem. Prawie cały czas lało niemiłosiernie. W drodze powrotnej navi poprowadziła z A2 na Grójec do siódemki i dojazd do domu bez żadnego korka. Wiskitki-Grodzisk ponoć zapchane i wszystko stało. Jazda 140/150, zużycie ON 7.9 l/100 km.

Awatar użytkownika
maq

SHOUTBOX (beta)

Ale sobie zrobiłem wspaniałą wycieczkę. Trzeba było sprawy na Mazurach załatwić. O 8. rano siedziałem za kółkiem i pognałem S8, a potem S61 na Łomżę. Na wysokości Szczuczyna zjechałem na lokalne drogi, Biała Piska, Orzysz i w okolice Rynu, na miejsce. Trasy przewiewne, mało aut, lekka mżawka, trochę mgły. Krajobrazy jednak doskonale widoczne. Uwielbiam tam jeździć z naszego płaskiego Mazowsza. Przed podróżą włączyłem ogrzewanie postojowe, żeby się przyjemnie startowało i silnik szybciej miał odpowiednią temperaturę pracy. Potem wentylacja fotela, klimatyzacja na 20 stopni. Warunki podróży idealne. Wczoraj wieczorem sprawdziłem poziom oleju, było na połowie bagnetu, ale zabrałem zapasową butelkę dla spokojności. Nie pędziłem. Tempomat na 135. Spalanie na dwupasmówkach wyszło 7.5. Potem spadło do 7. W drodze powrotnej samochód najpierw pokazywał 6.0, bo się wlokła jakaś ciężarówa, a tam na zawijasach nie bardzo jest jak wyprzedzać. W sumie, to i po co? Jeszcze przed Wyszkowem, tempomat 130, mocniej się zagęściło na drodze i mi zaczęli wsiadać na zderzak. Jeden mercedes nawet mrugał światłami. Tak, przesadził, ale grzecznie przepuściłem. Potem jednak kilku cwaniakom pokazałem jaką nowoczesny diesel ma elastyczność. Ciekawe, że jak takiemu zdecydowanie odjedziesz, to zmienia pas na prawy i przestaje kozaczyć. Do domu dojechałem ze wskazaniem zużycia paliwa 6.8. Nawet trochę się pobawiłem przed Warszawą, naciskając gaz nieco mocniej, do dechy nie lubię, ale średnie zużycie nie wzrosło po takim dystansie. Rozpędzić się o dodatkowe 30-50 km/h, to jest mrugnięcie powieką. Już po wypakowaniu gratów, wsiadłem podskoczyć po coś do sklepu i zapalił się komunikat „sprawdź olej”. No, to sprawdziłem. Mazidło było tylko na kulce, poniżej zaciśniętego na płasko plastiku na bagnecie. Wlałem litr i jest powyżej połowy. Jutro pojadę umyć samochodzik, bo usmarowany po klamki i planuję kolejną wycieczkę. Fajnie było Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
WaC

Czyli, co ile dolewasz olej?

Awatar użytkownika
maq

Olej zmieniam co 10 tysięcy kilometrów. Dolewam 2 litry. Nie ma co ile. Trzeba pilnować. Dzisiaj niby byłem pewien, ale Elka stwierdziła, że nie powinienem był.

Awatar użytkownika
WaC

Ja natomiast, wymieniam raz na rok, czyli co jakieś kilkanaście tys.
A, i nic nie dolewam.

ODPOWIEDZ