Który to taki fajny serwis? Czeka mnie pierwsza wymiana oleju gdzieś w Krakowie, przynajmniej będę wiedział gdzie nie jechaćmjoniec pisze: ↑21 lip 2025, 9:25Mam ASO skody prawie ze za płotem, to pomyślałem sobie że tam zadzwonię i zapytam o cenę. Po prostu było by mi wygodnie akurat tam.
Po tym co usłyszałem, to już w życiu do nich nie pojadę na płatna wymianę oleju.
W ogóle typ przez telefon brzmiał jak przysłowiowa “baba w urzędzie”. Miałem wrażenie że mu przeszkadzam.
Ale z tego co czytam to serwis serwisowi nierówny. Widać ja mam takiego pecha, że pod domem mam ten najgorszy![]()
Wymiana oleju po dotarciu silnika
Re: Wymiana oleju po dotarciu silnika
Ja robię wymiany oleju po za tymi narzuconymi przez producenta w ASO i za każdym razem mam wpis do książki elektronicznej.
Niedaleko Ikei, na Conrada.
Kolejnym przykładem jest el. dekoracyjny słupka D. W Łodzi potrafią taki słupek sprowadzić w 4 dni. W Krakowie na taki element czekał bym min. 2 tygodnie
Ja w Łodzi z własnym olejem (Motul Specific, cena ok 250 zł)) zapłaciłem za usługę w ASO 370 zł, z wpisem do książki, oryginalnym filtrem i korkiem. W sumie nieco ponad 500 zł,chyba niedrogo.
[/quote]
Można wiedzieć w którym ASO wymieniałeś? Jak to sie ma do gwarancji jak sie daje własny olej? Mam już 4k zrobione w RS'ie i też bym chętnie wymienił
[/quote]
Można wiedzieć w którym ASO wymieniałeś? Jak to sie ma do gwarancji jak sie daje własny olej? Mam już 4k zrobione w RS'ie i też bym chętnie wymienił
- maq
- Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23
W ASO w Piasecznie, cały koszt w TDI, z dwoma litrami na zapas, to 1087 zł. Dodatkowa flaszka kosztuje z 90 zł, zatem operacja jakieś 900. Ja wymieniam co 10 tys. km.
Na Rzgowskiej u Zimnego, bo mam najbliżej
Ale to bez znaczenia, znaczenia ma jednak osoba z serwisu, bo jeden daje zniżki, inny nie. Pan Łukasz daje dobre rabaty na filtr oleju i korek. I obsługa miła
Olej wleją każdy spełniający normy i zalecenia, ale najlepiej jak przywieziesz swój (o ile nie chcesz oleju Skody), byle był przystosowany, a najlepiej z serii Specific, czyli dedykowany z atestem grupy VAG (00 508, 00 509). Gwarancji nie tracisz i jak pisałem, jest też wpis w książce serwisowej (elektronicznej, ale możesz poprosić o wydruk).
Kris
-
RobertG7
- Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 4x4
O ile pozwolą spojrzeć na auto podczas zalewania tego oleju, bo i z tym różnie może być...
Pewnie, nie, bo to kwestia przepisów BHP. Do tego nie ma też bagnetu, więc oleju na oczy nie widzisz.
Trudno, musimy zaufać, jednak nie sądzę, aby tak robili. Nie każdy serwis to oszuści, nie dajmy się zwariować.
Ostatnio obejrzałem swój samochód od spodu przy odbiorze właśnie po wymianie oleju, ale pod spodem jest pokrywa. Na zatrzaskach było widać ślady, zaś jeden (plastikowa śruba) była nowa (za co policzyli mnie 8 zł, choć to nie ja ją uszkodziłem, echhhh...).
Trudno, musimy zaufać, jednak nie sądzę, aby tak robili. Nie każdy serwis to oszuści, nie dajmy się zwariować.
Ostatnio obejrzałem swój samochód od spodu przy odbiorze właśnie po wymianie oleju, ale pod spodem jest pokrywa. Na zatrzaskach było widać ślady, zaś jeden (plastikowa śruba) była nowa (za co policzyli mnie 8 zł, choć to nie ja ją uszkodziłem, echhhh...).
Kris
-
RobertG7
- Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 4x4
Np któraś osłona jest mocowana na śruby i śruby te powinny być wymieniane za każdym jej odkręceniem do wymiany oleju. Ale żaden serwis tego nie robi, no chyba że po okresie bezpłatnym, wtedy lubią policzyć za te częściitepe pisze: ↑23 wrz 2025, 11:59Pewnie, nie, bo to kwestia przepisów BHP. Do tego nie ma też bagnetu, więc oleju na oczy nie widzisz.
Bardzo możliwe, poprzednio mi nic takiego nie liczyli 
Na pewno wymieniają za każdym razem korek miski olejowej - o ten fabryczny poprosiłem i dostałem.
Na pewno wymieniają za każdym razem korek miski olejowej - o ten fabryczny poprosiłem i dostałem.
Kris