Wymiana oleju po dotarciu silnika

dextus
Samochód: Skoda Kodiaq II 2.0 TDI 4X4

Re: Wymiana oleju po dotarciu silnika

Post autor: dextus »

mjoniec pisze:
21 lip 2025, 9:25
herman00 pisze:
20 lip 2025, 17:27
No ale nie rozumiem, dlaczego szukacie i chcecie robić takie serwisy w ASO. Czemu ma to służyć ? Wpisu do książki elektronicznej i tak nie ma, ktoś da Wam medal że pojedziecie do ASO ?
Mam ASO skody prawie ze za płotem, to pomyślałem sobie że tam zadzwonię i zapytam o cenę. Po prostu było by mi wygodnie akurat tam.
Po tym co usłyszałem, to już w życiu do nich nie pojadę na płatna wymianę oleju.
W ogóle typ przez telefon brzmiał jak przysłowiowa “baba w urzędzie”. Miałem wrażenie że mu przeszkadzam.
Ale z tego co czytam to serwis serwisowi nierówny. Widać ja mam takiego pecha, że pod domem mam ten najgorszy :)
Który to taki fajny serwis? Czeka mnie pierwsza wymiana oleju gdzieś w Krakowie, przynajmniej będę wiedział gdzie nie jechać :)

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Zmianowy
Samochód: Kodiaq L&K 2.0 TSI 4x4

Post autor: Zmianowy »

herman00 pisze:
20 lip 2025, 17:27
No ale nie rozumiem, dlaczego szukacie i chcecie robić takie serwisy w ASO. Czemu ma to służyć ? Wpisu do książki elektronicznej i tak nie ma, ktoś da Wam medal że pojedziecie do ASO ?
Ja robię wymiany oleju po za tymi narzuconymi przez producenta w ASO i za każdym razem mam wpis do książki elektronicznej.

mjoniec
Samochód: Kodiaq II, 2.0 TDI

Post autor: mjoniec »

:D
dextus pisze:
01 sie 2025, 10:18

Który to taki fajny serwis? Czeka mnie pierwsza wymiana oleju gdzieś w Krakowie, przynajmniej będę wiedział gdzie nie jechać :)
Niedaleko Ikei, na Conrada.
Kolejnym przykładem jest el. dekoracyjny słupka D. W Łodzi potrafią taki słupek sprowadzić w 4 dni. W Krakowie na taki element czekał bym min. 2 tygodnie :D

yorqe
Samochód: Kodiaq rs

Post autor: yorqe »

Ja w Łodzi z własnym olejem (Motul Specific, cena ok 250 zł)) zapłaciłem za usługę w ASO 370 zł, z wpisem do książki, oryginalnym filtrem i korkiem. W sumie nieco ponad 500 zł,chyba niedrogo.
[/quote]

Można wiedzieć w którym ASO wymieniałeś? Jak to sie ma do gwarancji jak sie daje własny olej? Mam już 4k zrobione w RS'ie i też bym chętnie wymienił

Awatar użytkownika
maq
Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23

Post autor: maq »

W ASO w Piasecznie, cały koszt w TDI, z dwoma litrami na zapas, to 1087 zł. Dodatkowa flaszka kosztuje z 90 zł, zatem operacja jakieś 900. Ja wymieniam co 10 tys. km.

Awatar użytkownika
itepe
Samochód: Kodiaq II 1.5 TSI mHEV

Post autor: itepe »

yorqe pisze:
19 wrz 2025, 18:50
Ja w Łodzi z własnym olejem (Motul Specific, cena ok 250 zł)) zapłaciłem za usługę w ASO 370 zł, z wpisem do książki, oryginalnym filtrem i korkiem. W sumie nieco ponad 500 zł,chyba niedrogo.
Można wiedzieć w którym ASO wymieniałeś? Jak to sie ma do gwarancji jak sie daje własny olej? Mam już 4k zrobione w RS'ie i też bym chętnie wymienił

Na Rzgowskiej u Zimnego, bo mam najbliżej :)
Ale to bez znaczenia, znaczenia ma jednak osoba z serwisu, bo jeden daje zniżki, inny nie. Pan Łukasz daje dobre rabaty na filtr oleju i korek. I obsługa miła :)
Olej wleją każdy spełniający normy i zalecenia, ale najlepiej jak przywieziesz swój (o ile nie chcesz oleju Skody), byle był przystosowany, a najlepiej z serii Specific, czyli dedykowany z atestem grupy VAG (00 508, 00 509). Gwarancji nie tracisz i jak pisałem, jest też wpis w książce serwisowej (elektronicznej, ale możesz poprosić o wydruk).
Kris

RobertG7
Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 4x4

Post autor: RobertG7 »

O ile pozwolą spojrzeć na auto podczas zalewania tego oleju, bo i z tym różnie może być...

Awatar użytkownika
itepe

Pewnie, nie, bo to kwestia przepisów BHP. Do tego nie ma też bagnetu, więc oleju na oczy nie widzisz.
Trudno, musimy zaufać, jednak nie sądzę, aby tak robili. Nie każdy serwis to oszuści, nie dajmy się zwariować.
Ostatnio obejrzałem swój samochód od spodu przy odbiorze właśnie po wymianie oleju, ale pod spodem jest pokrywa. Na zatrzaskach było widać ślady, zaś jeden (plastikowa śruba) była nowa (za co policzyli mnie 8 zł, choć to nie ja ją uszkodziłem, echhhh...).
Kris

RobertG7
Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 4x4

Post autor: RobertG7 »

itepe pisze:
23 wrz 2025, 11:59
Pewnie, nie, bo to kwestia przepisów BHP. Do tego nie ma też bagnetu, więc oleju na oczy nie widzisz.
Trudno, musimy zaufać, jednak nie sądzę, aby tak robili. Nie każdy serwis to oszuści, nie dajmy się zwariować.
Ostatnio obejrzałem swój samochód od spodu przy odbiorze właśnie po wymianie oleju, ale pod spodem jest pokrywa. Na zatrzaskach było widać ślady, zaś jeden (plastikowa śruba) była nowa (za co policzyli mnie 8 zł, choć to nie ja ją uszkodziłem, echhhh...).
Np któraś osłona jest mocowana na śruby i śruby te powinny być wymieniane za każdym jej odkręceniem do wymiany oleju. Ale żaden serwis tego nie robi, no chyba że po okresie bezpłatnym, wtedy lubią policzyć za te części

Awatar użytkownika
itepe

Bardzo możliwe, poprzednio mi nic takiego nie liczyli :)
Na pewno wymieniają za każdym razem korek miski olejowej - o ten fabryczny poprosiłem i dostałem.
Kris

ODPOWIEDZ