Wymiana oleju DSG
- herman00
- Samochód: Zielony Misiek Style 2,0 TSi 4x4DSG
Re: Wymiana oleju DSG
No ASO nie stwierdzi, bo zwykle niewiele twierdzi. A wybór należy tylko do klienta - na szczęście. Chce serwisować w ASO i narażać się na koszty i błędne diagnozy - jego wybór.
- Bury_Kocur
- Samochód: Misio 2,0 l TDI 150 kucyków + DSG
Robert - co do pytania pierwszego - mam samochód jeszcze na gwarancji i wolałbym nie doprowadzać do sytuacji, kiedy gwarant powie, iż z powodu moich nieautoryzowanych napraw wykonywanych poza siecią gwaranta stracę np. gwarancję na blachę - bo o takiej sytuacji już słyszałem i sprawę wówczas masz w plecy.RobertG7 pisze: ↑06 sie 2025, 12:41Wymiana olejów a naprawa z OC sprawcy to dwa całkowicie odmienne przypadki. A co w sytuacji gdybyś musiał wyjąć kasę z kieszeni na takie drzwi? ASO 8tys zł, Ziutek 2tys zł?
I jeszcze jedna kwestia: jak ASO stwierdzi i udowodni, że oryginalny olej w DSG to olej wymieniony?
Co do pytania drugiego - nie wiem - nie umiem na to pytanie odpowiedzieć, ale z tego samego powodu, który opisałem powyżej wolałbym nie wykonywać takiej wymiany oleju poza siecią gwaranta.
Coś za coś - kupujesz auto nowe - dostajesz na niego gwarancję - to w czasie gwarancji serwisuj się w ASO.
Ale to jest moje zdanie - wiem, że wiele osób "oszczędza" na czym się da - ja wychodzę z założenia, że jak stać mnie na rybki to i akwarium kupię a nie będę rybek trzymał w dużym słoiku.
Na szczęście mamy wolny rynek i każdy decyduje za siebie.
Pzdr i życzę miłego dnia
Włodek
- herman00
Kolego, my tylko tak sobie gadamy żeby nie powielać opowieści dziwnej treści, bo cofamy się w rozwoju.
Mój Zielony Misiek rocznik 2020 - zakupiony z autem pakiet przedłużenie gwarancji do 4 lat i 80 tys km już minął.
Byłem na 2 serwisach a ASO i 5 razy wymieniałem olej we własnym zakresie - nikt z ASO nawet nie pisnął - tylko by próbował !
Autoryzację ma wiele niezależnych serwisów nie opatrzonych logo Skoda czy VW.
Wymiana oleju + filtr + korek spustowy grudzień 2020 na 2500km u sąsiada.
Wymiana oleju + filtr + korek spustowy grudzień 2021 na 13000km u sąsiada.
Wymiana oleju + filtr + korek spustowy czerwiec 2022 na 22000km u sąsiada.
Serwis ASO + Wymiana oleju + filtr + korek spustowy wrzesień 2022 na 29000km.
Wymiana oleju + filtr + korek spustowy marzec 2023 na 40000km u sąsiada.
Wymiana oleju + filtr + korek spustowy październik 2023 na 50000km u sąsiada.
Serwis ASO + Wymiana oleju + filtr + korek spustowy luty 2024 na 58000km
Wymiana oleju + filtr + korek spustowy czerwiec 2024 na 68000km u sąsiada.
Wymiana oleju + filtr + korek spustowy listopad 2024 na 78000 km u sąsiada.
Wymiana oleju + filtr + korek spustowy maj 2025 na 88000 km u sąsiada.
Pozdrawiam
Mój Zielony Misiek rocznik 2020 - zakupiony z autem pakiet przedłużenie gwarancji do 4 lat i 80 tys km już minął.
Byłem na 2 serwisach a ASO i 5 razy wymieniałem olej we własnym zakresie - nikt z ASO nawet nie pisnął - tylko by próbował !
Autoryzację ma wiele niezależnych serwisów nie opatrzonych logo Skoda czy VW.
Wymiana oleju + filtr + korek spustowy grudzień 2020 na 2500km u sąsiada.
Wymiana oleju + filtr + korek spustowy grudzień 2021 na 13000km u sąsiada.
Wymiana oleju + filtr + korek spustowy czerwiec 2022 na 22000km u sąsiada.
Serwis ASO + Wymiana oleju + filtr + korek spustowy wrzesień 2022 na 29000km.
Wymiana oleju + filtr + korek spustowy marzec 2023 na 40000km u sąsiada.
Wymiana oleju + filtr + korek spustowy październik 2023 na 50000km u sąsiada.
Serwis ASO + Wymiana oleju + filtr + korek spustowy luty 2024 na 58000km
Wymiana oleju + filtr + korek spustowy czerwiec 2024 na 68000km u sąsiada.
Wymiana oleju + filtr + korek spustowy listopad 2024 na 78000 km u sąsiada.
Wymiana oleju + filtr + korek spustowy maj 2025 na 88000 km u sąsiada.
Pozdrawiam
-
RobertG7
- Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 4x4
@BuryKocur Ok, Twój wybór, ja mam trochę inny pogląd: nie będę płacił za coś 2-3 razy więcej tylko dlatego żeby mieć "pieczątkę w książeczce". Co do przykładu z rybkami, to też jestem tego zdania, dlatego kupiłem TSI a nie TDI, bo nie patrzę aż tak na spalanie. Ale tam gdzie mogę nie wydać kasy, to nie wydaję.
- herman00
Dodam, że ja mam wpisy w elektronicznej książce serwisowej Skody spoza serwisów ASO - warsztat niezależny.
- Bury_Kocur
RobertG7 pisze: ↑07 sie 2025, 12:16@BuryKocur Ok, Twój wybór, ja mam trochę inny pogląd: nie będę płacił za coś 2-3 razy więcej tylko dlatego żeby mieć "pieczątkę w książeczce". Co do przykładu z rybkami, to też jestem tego zdania, dlatego kupiłem TSI a nie TDI, bo nie patrzę aż tak na spalanie. Ale tam gdzie mogę nie wydać kasy, to nie wydaję.
Mamy wolny rynek także w temacie serwisów - ja swoje podejście napisałem - TY masz inne - wolno Ci.
Natomiast ja od lat swoje Skody po okresie ich eksploatacji wymieniam na nową właśnie w ASO i wtedy owe wpisy są bardzo pomocne w negocjacjach cen.
Ale każdy robi jak chce.
Pzdr
Włodek
PS - jeżdżę od dziesięcioleci silnikami na olej napędowy nie tylko z powodu spalania - bardzo lubię odgłos silnika diesla i tyle.
A to, że auta takie spalają sporo mniej to już tak przy okazji.
A przy okazji zapytam - jaki jest Twój powód wyboru TSI a nie TDI?
- Bury_Kocur
a na podstawie czego tak autorytatywnie twierdzisz?
Bo postawiłeś tezę z której wynika, że każde serwisowanie w ASO = błędne decyzje.
Być może ktoś kiedyś w jakimś ASO taka błędną decyzję na jakąś usterkę postawił - bo mylić się jest rzeczą ludzką, ale od razy stawiać taką tezę to ja bym się nie odważył...
Włodek
-
Arkady
- Samochód: Kodiaq Style 2.0 TSI; 4x4; 2018; 7 os.
To ja zapytam bardziej praktycznie. Silnik 2.0 TSI, 180 KM, DQ500.
Z tego co się wywiedziałem, po napełnieniu skrzyni olejem należy odpalić silnik, powachlować biegami, nagrzać olej.
Odkręcić korek spustowy (metalowy) i wykręcić o ileś plastikową rurkę i zlać nadmiar oleju.
Czy tę rurkę naprawdę należy wykręcić do ustalenia poziomu oleju?
Z tego co się wywiedziałem, po napełnieniu skrzyni olejem należy odpalić silnik, powachlować biegami, nagrzać olej.
Odkręcić korek spustowy (metalowy) i wykręcić o ileś plastikową rurkę i zlać nadmiar oleju.
Masz DQ381. W 2.0 TSI w Kodiaqu nie było DQ500. Ja mam TSI 190 koni i mam DQ381.Arkady pisze:To ja zapytam bardziej praktycznie. Silnik 2.0 TSI, 180 KM, DQ500.
A co należy zrobić przy wymianie oleju nie wiem, na wymianę oddałem do warsztatu zajmującego się automatami

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
RobertG7
- Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 4x4
Nie do końca jest tak jak myślisz z tymi skrzyniami:borek pisze: ↑24 paź 2025, 21:19Masz DQ381. W 2.0 TSI w Kodiaqu nie było DQ500. Ja mam TSI 190 koni i mam DQ381.Arkady pisze:To ja zapytam bardziej praktycznie. Silnik 2.0 TSI, 180 KM, DQ500.
A co należy zrobić przy wymianie oleju nie wiem, na wymianę oddałem do warsztatu zajmującego się automatami
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
viewtopic.php?f=12&t=65&start=10