Wymiana oleju DSG

Dyskusje na temat Škody Kodiaq I generacji (2016-2024)
RobertG7
Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 4x4

Re: Wymiana oleju DSG

Post autor: RobertG7 »

Sam olej oryg do DSG to 6litrów x 140-190zł/1 litr. W cenie usługi w ASO @Bury_Kocur miałem dodatkowo wymieniony w haldexie, moście i przekładni kątowej. No ale jak się chce w ASO to jest i cena ASO

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Awatar użytkownika
maq
Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23

Post autor: maq »

Kumpel kupił Q7 kilkanaście lat temu. Na przeglądzie zapytali czy uzupełnić płyn do spryskiwaczy. On, że oczywiście tak. Kosztowało ponad 200. Roboczogodzina i wlali koncentrat. Taki magiczny jakiś.

Awatar użytkownika
MałGorzata
Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60

Post autor: MałGorzata »

Obrazek
----

Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER

Awatar użytkownika
itepe
Samochód: Kodiaq II 1.5 TSI mHEV

Post autor: itepe »

To chyba jakiś fake. Nie mogło się coś takiego wydarzyć naprawdę... :lol:
Kris

Awatar użytkownika
MałGorzata

To są wpisy z ręki. Stawiam na poczucie humoru.
----

Awatar użytkownika
itepe
Samochód: Kodiaq II 1.5 TSI mHEV

Post autor: itepe »

Kiedyś się spotkałem z tym, że warsztat nie pompował opon co prawda czystym azotem, ale mieszanką Azot/Tlen w proporcjach 78/21% i klienci brali, a jakże :lol:
Kris

Awatar użytkownika
MałGorzata

itepe pisze:
17 cze 2025, 13:08
Kiedyś się spotkałem z tym, że warsztat nie pompował opon co prawda czystym azotem, ale mieszanką Azot/Tlen w proporcjach 78/21% i klienci brali, a jakże :lol:
:lol:
----

Awatar użytkownika
maq
Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23

Post autor: maq »

Była w latach 90’ moda na pompowanie kół azotem. Sporo warsztatów to oferowało i potem sprawa jakoś ucichła. Dodatkowo 20-40 zł. Sam zdaje się ze dwa razy dopłaciłem. Pamiętam, że było napełniane z podłużnych butli. Pewnie nadmuchali je kompresorem i tyle. Tak czy siak, człowiek wsiadał po tym do auta jak właściciel przynajmniej 50 metrowego jachtu

Awatar użytkownika
Bury_Kocur
Samochód: Misio 2,0 l TDI 150 kucyków + DSG

Post autor: Bury_Kocur »

RobertG7 pisze:
16 cze 2025, 18:23
Sam olej oryg do DSG to 6litrów x 140-190zł/1 litr. W cenie usługi w ASO @Bury_Kocur miałem dodatkowo wymieniony w haldexie, moście i przekładni kątowej. No ale jak się chce w ASO to jest i cena ASO
Robert - to nie była nieprzemyślana decyzja - auto mam jeszcze prawie 2 lata na gwarancji i nie chciałem, żeby ktoś w ASO - przy okazji jakiejkolwiek innej czynności serwisowej im zleconej - zauważył fakt nie serwisowej wymiany tegoż oleju bo wtedy miałbym po gwarancji.

A tak trudno - zapłaciłem - ale to jedna taka wymiana do końca gwarancji, więc wolałem nawet kosztem tych paru zetów mieć taką wymianę wpisaną niejako w ich historię choroby auta.

Także to nie był przypadek takie działanie a już na pewno nie było to nieprzemyślane.

PS - miałem wymieniane dwa miesiące temu lewe tylne drzwi z powodu wjechania z nie przez innego kierowcę - gość uszkodził mi tylko drzwi - mogłem oczywiście zlecić to "panu Ziutkowi" z garażu obok, ale z tych samych powodów wolałem, żeby zrobiło to ASO - nic mnie to nie kosztowało bo poszło z OC sprawcy - ja na tym wprawdzie nie zarobiłem (co byłoby możliwe przy garażowej naprawie u pana Ziutka) ale nikt, kto by się dopatrzył tej wymiany nie powie o niej nic złego - owszem - była, ale naprawiana w ASO.

Przy sprzedaży kiedyś tego auta są to subtelności mogące zaważyć o dobrej sprzedaży - lub nie.

Ale to tylko moje podejście do takich spraw.

pzdr serd.
Włodek

RobertG7
Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 4x4

Post autor: RobertG7 »

Wymiana olejów a naprawa z OC sprawcy to dwa całkowicie odmienne przypadki. A co w sytuacji gdybyś musiał wyjąć kasę z kieszeni na takie drzwi? ASO 8tys zł, Ziutek 2tys zł? :)
I jeszcze jedna kwestia: jak ASO stwierdzi i udowodni, że oryginalny olej w DSG to olej wymieniony?

ODPOWIEDZ