Witam, jestem szczęśliwym posiadaczem używanej skody kodiaq 2019 2.0 tdi 4x4 150 km. Mam pytanie jaka posiadam skrzynie biegów.
Kod silnika
DFGA
Kod przekładni
UAJ
Jest dq381? Czy może dq500?
Wymiana oleju DSG
-
RobertG7
- Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 4x4
Re: Wymiana oleju DSG
Witam, tak informacyjnie dla potomnych
Dziś robiłem wymiany olejowe oprócz silnika, po przebiegu 35tys km. Serwis niezależny
1. Wymiana oleju DSG z wkładem filtra (oczywiście wymiana statyczna, bo taką się w DSG stosuje)
2. Wymiana oleju haldex z czyszczeniem sitka
3. Wymiana oleju w przekładni kątowej
4. Wymiana oleju w tylnym moście
Olej do DSG i filtr oryginał VW
Oleje do reszty Revanol
Koszt netto za całość z robocizną: 2040zł, nie wiem ile by to w ASO kosztowało, ale kilka PLN-ów więcej napewno
Dziś robiłem wymiany olejowe oprócz silnika, po przebiegu 35tys km. Serwis niezależny
1. Wymiana oleju DSG z wkładem filtra (oczywiście wymiana statyczna, bo taką się w DSG stosuje)
2. Wymiana oleju haldex z czyszczeniem sitka
3. Wymiana oleju w przekładni kątowej
4. Wymiana oleju w tylnym moście
Olej do DSG i filtr oryginał VW
Oleje do reszty Revanol
Koszt netto za całość z robocizną: 2040zł, nie wiem ile by to w ASO kosztowało, ale kilka PLN-ów więcej napewno
- maq
- Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23
Masz dokładny pomiar ile oleju zeszło ze skrzyni?
-
RobertG7
- Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 4x4
Nie mam
- Bury_Kocur
- Samochód: Misio 2,0 l TDI 150 kucyków + DSG
Witam
Ja dziś wymieniam olej w skrzyni DSG po 40 tys w ASO na Modlińskiej - auto z 2023 r - trochę się dziwili ale w końcu nie robią tego za bóg zapłać tylko za pieniądze.
Koszt z filtrem i olejem coś koło 2400 zl.
Silnik 2, 0 TDI - skrzynia mokra.
pzdr
Włodek
Ja dziś wymieniam olej w skrzyni DSG po 40 tys w ASO na Modlińskiej - auto z 2023 r - trochę się dziwili ale w końcu nie robią tego za bóg zapłać tylko za pieniądze.
Koszt z filtrem i olejem coś koło 2400 zl.
Silnik 2, 0 TDI - skrzynia mokra.
pzdr
Włodek
- maq
Wymiana oleju DSG
Paradoksalnie, za takie pieniądze, to opłaca się nie wymieniać oleju, tylko po 200 k km zrobić remont skrzyni
Ja pojadę ze swoją do kumpla. Coś koło 800 zł bierze za wymianę, plus olej i filtr.
Ja pojadę ze swoją do kumpla. Coś koło 800 zł bierze za wymianę, plus olej i filtr.
- Bury_Kocur
może masz rację - wszystko zależy od punktu widzenia - ja niestety nie mam kumpla z warsztatem - na szukanie takiego brak mi czasu a lokalne warsztaty proponowały za taką usługę ceny ok 2 tys.
W sumie finalnie zapłaciłem w ASO na Modlińskiej kwotę 2153 zł a w tym są takie pozycje:
1. filtr robocizna wym/zam- 596 zł
2. olej wymiana - 184 zl
3. wkład filtra - 167 zl
4. olej 1144 zł
5. pierścień uszczeln.14 zł
6. śruba z uszczelką 24 zł
7. Oring DSG - 25 zł.
Może i odrobinkę drogo, ale mam temat na następne 40 tys odwalony.
Jakby ktoś miał czas to może i opłacalne byłoby szukanie po mieście tańszego "kumpla z warsztatem"", ale ja zwyczajnie nie mam na to czasu.
Celowo umówiłem się w ASO na 15.45 bo to już po mojej pracy a ja auto potrzebuję do pracy i zarabiania pieniędzy a nie do szukania tańszego serwisu bo na to nie mam czasu.
Także temat mam odfajkowany - jakby ktoś z północnej części W-wy znał warsztat, gdzie takie rzeczy robią taniej niech napisze mi na maila:
burykocur59(at) gmail.com i załączy nr telefonu do takiego warsztatu - może się okazać faktycznie tańszy - zadzwonimy.
A póki co temat odfajkowany - olej i filtr wymieniony.
pzdr
Włodek
- Bury_Kocur
to ile ma kosztować to sumarycznie robocizna i materiały?
bo jak podliczę koszty wg powyższego zestawienia to dyskusyjne jest czy faktycznie można taniej
a .... i polecam poczytać poniższe:
https://www.mihel.pl/wymiana-oleju-w-sk ... -wiedziec/
- maq
Cholera, to może ja coś popieprzyłem. Tak
mi się kojarzyło, że płaciłem w poprzednim aucie. Muszę dopytać
mi się kojarzyło, że płaciłem w poprzednim aucie. Muszę dopytać

- maq
Wymiana oleju DSG
Oczywiście że źle zapamiętałem. Jedynie 800 się zgadza. Ale to było netto i z materiałami. Ilość oleju podobna. Spodziewam się, że wymiana w dsg zamknie się w 1500 zł. Piotrek ma też spory rabat w VW na zakupy i nie dokłada mi dodatkowej marży.
Ja nie muszę szukać, bo znamy się już z 15 lat. Mieszkaliśmy kiedyś na jednym osiedlu. Wszystkie samochody mi ogarnia od samego początku. Wcześniej, to nawet brał rano auto i jechał nim do warsztatu. Tam robili co trzeba i po południu wjeżdżał mi do garażu
Taka ciekawostka. Stoi u niego Murcielago. Jakiś domorosły majster włożył odwrotnie filtr oleju silnika i rozpieprzyli motor w samochodzie. Koszty są astronomiczne. Szuka do niego części. Nie ma prawie nic. Szacuje naprawę układu napędowego na minimum 100 k.
Ja nie muszę szukać, bo znamy się już z 15 lat. Mieszkaliśmy kiedyś na jednym osiedlu. Wszystkie samochody mi ogarnia od samego początku. Wcześniej, to nawet brał rano auto i jechał nim do warsztatu. Tam robili co trzeba i po południu wjeżdżał mi do garażu
Taka ciekawostka. Stoi u niego Murcielago. Jakiś domorosły majster włożył odwrotnie filtr oleju silnika i rozpieprzyli motor w samochodzie. Koszty są astronomiczne. Szuka do niego części. Nie ma prawie nic. Szacuje naprawę układu napędowego na minimum 100 k.