Kodiaq 1,5 tsi

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Kodiaqa
Awatar użytkownika
itepe
Samochód: Kodiaq II 1.5 TSI mHEV

Re: Kodiaq 1,5 tsi

Post autor: itepe »

lechoo93 pisze:
02 cze 2025, 23:20
jestem jednak totalnie rozczarowany że nie ma gąbeczki do ekranu. Myślałem że jest w standardzie w każdym aucie :D teraz szukam na aliexpress jakiegoś zamiennika, bo strasznie się palcuje.
Ja również jestem zadowolony z dynamiki i spalania 1.5 mHEV. Układ start/stop w mHEV to inna bajka jak przy zwykłym rozruszniku. Zwracam uwagę, że nawet jeśli masz wyłączony ten układ, to podczas delikatnego ruszania wspomaga on silnik oraz wyłącza silnik w trybie żeglowania.

Co do czyścika - stać Cię na Kodiaqa, kup oryginał:
https://allegro.pl/oferta/srodek-do-czy ... 6417037747
Bardzo mało płynu schodzi, to z mojego doświadczenia ;)

Kris

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

filkasper
Samochód: Skoda Kodiaq II 1,5 TSI mHEV

Post autor: filkasper »

itepe pisze:
03 cze 2025, 8:54
lechoo93 pisze:
jestem jednak totalnie rozczarowany że nie ma gąbeczki do ekranu. Myślałem że jest w standardzie w każdym aucie :D teraz szukam na aliexpress jakiegoś zamiennika, bo strasznie się palcuje.
Ja również jestem zadowolony z dynamiki i spalania 1.5 mHEV. Układ start/stop w mHEV to inna bajka jak przy zwykłym rozruszniku. Zwracam uwagę, że nawet jeśli masz wyłączony ten układ, to podczas delikatnego ruszania wspomaga on silnik oraz wyłącza silnik w trybie żeglowania.

A ten płyn faktycznie czyści?

Awatar użytkownika
itepe
Samochód: Kodiaq II 1.5 TSI mHEV

Post autor: itepe »

Bardzo dobrze - jeden, maks. 2 psiki i ekran wyczyszczony. Ja go kupiłem dlatego, że ma fajne logo Skoda, ale jakość też jest bardzo spoko.
Oczywiście czyść przy wyłączonym samochodzie - nie zakłóca wtedy dotyku infotainment'u, a także lepiej widać, czy są jakieś smugi jeszcze.
Kris

Awatar użytkownika
Marcelus
Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 190KM 4x4

Post autor: Marcelus »

MałGorzata pisze:Nie zauważam zmian w zasięgu choć na pewno jakieś ubytki są. Zmieniło się mocno oprogramowanie do zarządzania bateriami przez te 4 lata. Co chwilę jakieś łatki z tego tematu wpadają.
Dużo zależy też od tego jak się baterie używa. Wychodzenie poza zakres 20-80(90) i ładowanie supermocami przyspiesza mocno proces degradacji. Ja ładuję w zasadzie tylko w domu.
I oto właśnie chodzi, aby bateria nie zdegradowała za szybko bo to najdroższy element auta trzeba używać zakresu 20-80% czyli jazda na połowie poj. baterii, przy słabym zasięgu na autostradzie robi się jeszcze o połowę mniejszy zasięg, szybkie ładowarki też nie za często bo trzeba dbać o baterię i w efekcie wychodzi na to że to najlepiej się sprawdza "koło komina" i to najlepiej użytkowane do zezłomowania bo na wartości traci dużo i szybko jeśli w ogóle się znajdzie chętny. Dlatego do czasu aż się nie zmieni technologia baterii to ja nie widzę sensu kupowania elektryka jako jedynego auta mieszkając w bloku.

Awatar użytkownika
MałGorzata
Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60

Post autor: MałGorzata »

W bloku to słabo bo prąd na stacjach komercyjnych jest w takich cenach, że użytkowanie zrównuje się ze spalinowym. Ale tylko w zakresie paliwa.

Jest trochę zalet: brak innych kosztów eksploatacyjnych oraz mniejsze niż katalogowe zużycie energii w mieście. O braku potrzeby skrobania zimą nie wspomnę. Można też psa zostawić pod sklepem czy bezpiecznie dzieci ale to już w hybrydach plugin jest chyba.
----

Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER

lechoo93
Samochód: Kodiaq II 1,5 TSI

Post autor: lechoo93 »

itepe pisze:
03 cze 2025, 8:54
lechoo93 pisze:

wypsztykałem się z całego hajsu na tego kodiaqa, juz nie mam na gąbeczkę... :D

Kupiłem folię grizz z allegro, bardzo fajna i polecam. Droga jest jak diabli jak na folie która powinna kosztowac 3 zł, ale bardzo ładnie docięta i ładnie wygląda (faktura trochę jak kindle)
Dużo mniej się palcuje.
https://allegro.pl/oferta/folia-antyodc ... 5883693140

Co do auta to na początku nie widziałem tego a teraz trochę mnie irytuje jak przy niskich prędkosciach wchodzi w tryb 2-cylindrowy. Trochę to auto terkocze wtedy, nawet jak mu deptam mocniej gaz to nie wychodzi z niego, aż naprawdę mocniej przycisnę. Widzę wtedy spalanie rzędu 15-20 litrów i tryb 2-cylidnrowy... Wydaje mi się że to jest jakiś bug w sofcie. Ale tak jak mówię widze to dopiero od kilku dni, nie wiem co jest grane :D Jadę niedługo na wymianę oleju bo już 2 tysie się zbliżają to dopytam o to.
Z innych wad jakie zauważyłem, to lampka od podsufitki włącza się jak tylko zbliżę ręke do niej na około 5 cm. Irytuje to trochę, np podczas otwierania szyberdachu (szyberdach mistrzostwo świata, w porzednim aucie miałem dach panoramiczny ale nieotwierany).
W sobotę też miałem choinkę że system parkowania nie działa, ale po chwili wróciło do normy. Dzień wcześniej myłem rower obok samochodu, może coś zachlapałem... :D

Strasznie mnie irytuje mnie awaryjne hamowanie na parkingu, dosyć często samochód sam hamuje podczas manewrów i robi to okropnie gwałtownie. A jest jeszcze niekiedy 50 cm do przeszkody. Do tej pory nie wjechałem do garażu, bo mam tylko 3cm luzu na otwartych lusterkach, kiedyś spróbuję :D

m_ikolaj
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 TSI

Post autor: m_ikolaj »

Kurczę - jeżdzę od 6 lat Kodiaqiem 2.0 TSI 4x4 i o ile z performance'u silnika jestem bardzo zadowolony, tak spalanie już mnie nie cieszy - miasto to 12L/100km, trasa autostradowa 8-9L/100km, krajówki albo luźniejsza autostrada to 7,5 L/100km. Ogólnie demonem prędkości nie jestem, ale w trasy z reguły jeżdzimy w zestawie 2+2 + trochę bagaży i rowery na haku. W marcu zmieniam auto i myślę właśnie nad 1.5 eTSI - 80% kilometrów robię jednak po mieście samemu i czuję, że tutaj spalanie będzie dla mnie ważne - nie bez różnicy jest też cena zakupu auta.

Co mnie martwi to brak 4x4 (chociaż pewnie przez ostatnie 6 lat jazdy 2.0 TSI 4x4 niewiem ile razy się załączył - może zimą parę razy) i czy nie będzie brakowało mu mocy. Po obejrzeniu dziesiątek materiałów i opinii raczej czytam, że 1.5 eTSI wydajnością da radę jednak ciekawi mnie spalanie po mieście. Ktoś ma 1.5 eTSI i może napisać ile toto mu pali na mieście ? :)

Awatar użytkownika
MałGorzata
Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60

Post autor: MałGorzata »

4x4 załącza się znacznie częściej nawet tego nie czujesz. Na przykład zawsze gdy droga jest mokra.
----

Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER

ODPOWIEDZ