Podjedź do serwisu i zapytaj, odpowiedź będzie pewna
Awaria Tempomatu ACC / travel assist
Re: Awaria Tempomatu ACC / travel assist
Kluczowe jest, czy masz radar za maskownicą czy nie. Ale nawet jak nie masz, to możliwe, że można dołożyć, wiązki zapewne są.
Kris
-
RederOr
- Samochód: Kodiaq 1.5 TSI E-TEC mHEV 2025
To sprawdzę w serwisie. Jakiś radar chyba ma, bo czasem zaczyna zwalniać jak ktoś przede mną zwalnia - nawet bez włączonego tempomatu, takie bardziej hamowanie silnikiem. To raczej nie rekuperacja bo sprawdziłem parę razy w tym samym miejscu, jak nikogo nie ma to leci z górki na pazurki, a jak ktoś przede mną jedzie to wyraźnie zwalnia. Chyba, że to jakiś inny układ.
Sprawdź, co powiedzą. Informacje o odstępie samochód w każdej wersji dostaje też z kamery. Kiedy miałem nieczynny tempomat, podczas nawigacji, jeśli byłem zbyt blisko otrzymywałem powiadomienie o zbyt małym odstępie od poprzedzającego pojazdu, ale nie hamował.
Kris
Kamera działa z systemem Front Assist. Czyli informacje o odstępie do auta z przodu, albo fakcie że ktoś nagle hamuje, itp. To działa niezależnie od ACC/TA.
Wyskakiwały mi błędy tego właśnie asystenta jak miałem brudną szybę przed kamerą.
Teoretycznie front assist powinien móc zatrzymać auto w krytycznej sytuacji.
Ale czy zwolni i zachowa odstęp to nie jestem pewien. U siebie nie zauważyłem żeby zwalniał przy komunikacie o zbyt małym odstępie. Ale też nie zwracałem na to specjalnej uwagi do tej pory.
A propos tego awaryjnego hamowania to trochę się tego boję. Bo tak na moje, to ten asystent (jak i wszystkie inne) to strasznie przewrażliwiony jest i alarmuje o byle co
Wyskakiwały mi błędy tego właśnie asystenta jak miałem brudną szybę przed kamerą.
Teoretycznie front assist powinien móc zatrzymać auto w krytycznej sytuacji.
Ale czy zwolni i zachowa odstęp to nie jestem pewien. U siebie nie zauważyłem żeby zwalniał przy komunikacie o zbyt małym odstępie. Ale też nie zwracałem na to specjalnej uwagi do tej pory.
A propos tego awaryjnego hamowania to trochę się tego boję. Bo tak na moje, to ten asystent (jak i wszystkie inne) to strasznie przewrażliwiony jest i alarmuje o byle co
Tak, mam te same obserwacje
Nie hamuje, tylko wyświetla komunikat o z byt małej odległości do pojazdu poprzedającego.
Co do wariacji hamowania awaryjnego... Wczoraj wyjeżdżam spod Lidla, prędkość jakieś 15 km/h, na chodniku (!!) 3 pieszych. Auto stanęło dęba, pasy zaciśnięte. Jakby ktoś był za mną, to dzwon murowany.
Też wczoraj, jakieś 2 h później: skręcam w lewo, przed mną samochód jakieś 10 m, prędkość 30 km/h. Historia się powtarza na środku skrzyżowania. Do tej pory tego nie miałem, więc chyba przyszedł czas na mnie
Żona powiedział, że nie będzie nim jeździć, bo takie zachowanie nie ma nic wspólnego z bezpieczeństwem. Za to czujniki parkowania z przodu dla odmiany za mało czułe (oddzielny wątek o tym).
Echhhhhh...
Co do wariacji hamowania awaryjnego... Wczoraj wyjeżdżam spod Lidla, prędkość jakieś 15 km/h, na chodniku (!!) 3 pieszych. Auto stanęło dęba, pasy zaciśnięte. Jakby ktoś był za mną, to dzwon murowany.
Też wczoraj, jakieś 2 h później: skręcam w lewo, przed mną samochód jakieś 10 m, prędkość 30 km/h. Historia się powtarza na środku skrzyżowania. Do tej pory tego nie miałem, więc chyba przyszedł czas na mnie
Żona powiedział, że nie będzie nim jeździć, bo takie zachowanie nie ma nic wspólnego z bezpieczeństwem. Za to czujniki parkowania z przodu dla odmiany za mało czułe (oddzielny wątek o tym).
Echhhhhh...
Kris
hej,
dziś byłem w serwisie który zdiagnozował usterkę manetki - do wymiany - czas oczekiwania około miesiąca
lane asist nie naprawiony bo to chyba związane z tempomatem i najpierw muszą naprawić tempomat aby diagnozować kolejne usterki
jeszcze zgłaszałem pas kierowcy piszczy (jakieś sprężynki czy coś) - odpowiedz że skrzypi w granicach normy
tylko nikt nie widział tej normy
(a może się ktoś spotkał z takim mankamentem skrzypi w miejscu gdzie pas wychodzi z pod tapicerki akurat obok ucha).?
Pozdrawiam
Rafał
dziś byłem w serwisie który zdiagnozował usterkę manetki - do wymiany - czas oczekiwania około miesiąca
lane asist nie naprawiony bo to chyba związane z tempomatem i najpierw muszą naprawić tempomat aby diagnozować kolejne usterki
jeszcze zgłaszałem pas kierowcy piszczy (jakieś sprężynki czy coś) - odpowiedz że skrzypi w granicach normy
(a może się ktoś spotkał z takim mankamentem skrzypi w miejscu gdzie pas wychodzi z pod tapicerki akurat obok ucha).?
Pozdrawiam
Rafał
hej
Mam do Was pytanie przy jakiej prędkości aktywuje sie u Was lean assistant.
U mnie aktywuje sie przy 65 km/h a przy 60 km/h się deaktywuje i tak sie zastanawiam czy to jest OK. W instrukcji znalazłem tylko zapis ze to pomoc w jeździe po autostradzie. Dodam ze w Toyota ten system działa od 30km/h
Pozdrawiam
Rafał
Mam do Was pytanie przy jakiej prędkości aktywuje sie u Was lean assistant.
U mnie aktywuje sie przy 65 km/h a przy 60 km/h się deaktywuje i tak sie zastanawiam czy to jest OK. W instrukcji znalazłem tylko zapis ze to pomoc w jeździe po autostradzie. Dodam ze w Toyota ten system działa od 30km/h
Pozdrawiam
Rafał
-
RederOr
- Samochód: Kodiaq 1.5 TSI E-TEC mHEV 2025
Ponieważ lokalny dealer niespecjalnie wiedział co można, a co nie, to napisałem do supportu. Odpowiedź jest taka, że u mnie (wersja SE) się nie da i przepraszają za mylący komunikat na wyświetlaczu. Z ciekawości wszedłem na konfigurator i na etapie produkcji można ACC dołożyc do SE za £680 co sugeruje, że to nie jest tylko software. Bardziej byłem ciekaw czy się da niż rzeczywiście tego ACC pożądałem (raz jechałem samochodem z tym, Ford Kuga, i było to niespecjalnie wygodne)
Czyli jednak radar, oprogramowanie i możliwe, że kierownica. Gdzieś na YT widziałem film, że koleś musiał ruszać kierownicą, jeśli tego używał, ale miał tylko samo ACC, bez Travel Assist. W TA wystarczy, że trzymasz dłoń, nawet otwartą i już zgłasza gotowość do pracy. Travel Assist nie występuje za to bez ACC, za to Travel Assist daje również opcję Traffic Jam w pakiecie.
Co do wygody podróżowania - dla mnie to bajka, w łódzkich korkach włączam ACC i trzymam kierownicę. Samochód sam odpala, rusza, podjeżdża, hamuje.
Co do wygody podróżowania - dla mnie to bajka, w łódzkich korkach włączam ACC i trzymam kierownicę. Samochód sam odpala, rusza, podjeżdża, hamuje.
Kris
Witajcie. Jeden z wcześniej poruszanych tematów dotyczył radarów i widoków na wyświetlaczu. Prawdopodobnie Pani Małgorzata wrzuciła zdjęcia z elektrycznej skody, że jej samochód widzi więcej niż jeden pas. Mój też pokazywał tylko na wyświetlaczu jeden pas i poprzedzający mnie pojazd. Dołączam zdjęcie z tym co mi się wyświetliło wjeżdżając na A2. Byłem mocno zdziwiony. Takie widoki pojawiają się u mnie tylko na autostradach.