Awaria Tempomatu ACC / travel assist

Awatar użytkownika
itepe
Samochód: Kodiaq II 1.5 TSI mHEV

Re: Awaria Tempomatu ACC / travel assist

Post autor: itepe »

Kluczowe jest, czy masz radar za maskownicą czy nie. Ale nawet jak nie masz, to możliwe, że można dołożyć, wiązki zapewne są.
Podjedź do serwisu i zapytaj, odpowiedź będzie pewna :)

Kris

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

RederOr
Samochód: Kodiaq 1.5 TSI E-TEC mHEV 2025

Post autor: RederOr »

To sprawdzę w serwisie. Jakiś radar chyba ma, bo czasem zaczyna zwalniać jak ktoś przede mną zwalnia - nawet bez włączonego tempomatu, takie bardziej hamowanie silnikiem. To raczej nie rekuperacja bo sprawdziłem parę razy w tym samym miejscu, jak nikogo nie ma to leci z górki na pazurki, a jak ktoś przede mną jedzie to wyraźnie zwalnia. Chyba, że to jakiś inny układ.

Awatar użytkownika
itepe

Sprawdź, co powiedzą. Informacje o odstępie samochód w każdej wersji dostaje też z kamery. Kiedy miałem nieczynny tempomat, podczas nawigacji, jeśli byłem zbyt blisko otrzymywałem powiadomienie o zbyt małym odstępie od poprzedzającego pojazdu, ale nie hamował.
Kris

mjoniec
Samochód: Kodiaq II, 2.0 TDI

Post autor: mjoniec »

Kamera działa z systemem Front Assist. Czyli informacje o odstępie do auta z przodu, albo fakcie że ktoś nagle hamuje, itp. To działa niezależnie od ACC/TA.
Wyskakiwały mi błędy tego właśnie asystenta jak miałem brudną szybę przed kamerą.
Teoretycznie front assist powinien móc zatrzymać auto w krytycznej sytuacji.
Ale czy zwolni i zachowa odstęp to nie jestem pewien. U siebie nie zauważyłem żeby zwalniał przy komunikacie o zbyt małym odstępie. Ale też nie zwracałem na to specjalnej uwagi do tej pory.
A propos tego awaryjnego hamowania to trochę się tego boję. Bo tak na moje, to ten asystent (jak i wszystkie inne) to strasznie przewrażliwiony jest i alarmuje o byle co ;)

Awatar użytkownika
itepe

Tak, mam te same obserwacje :) Nie hamuje, tylko wyświetla komunikat o z byt małej odległości do pojazdu poprzedającego.
Co do wariacji hamowania awaryjnego... Wczoraj wyjeżdżam spod Lidla, prędkość jakieś 15 km/h, na chodniku (!!) 3 pieszych. Auto stanęło dęba, pasy zaciśnięte. Jakby ktoś był za mną, to dzwon murowany.
Też wczoraj, jakieś 2 h później: skręcam w lewo, przed mną samochód jakieś 10 m, prędkość 30 km/h. Historia się powtarza na środku skrzyżowania. Do tej pory tego nie miałem, więc chyba przyszedł czas na mnie :roll:
Żona powiedział, że nie będzie nim jeździć, bo takie zachowanie nie ma nic wspólnego z bezpieczeństwem. Za to czujniki parkowania z przodu dla odmiany za mało czułe (oddzielny wątek o tym).
Echhhhhh...
Kris

rafalso
Samochód: Skoda Kodiaq II 1,5

Post autor: rafalso »

hej,
dziś byłem w serwisie który zdiagnozował usterkę manetki - do wymiany - czas oczekiwania około miesiąca :lol:
lane asist nie naprawiony bo to chyba związane z tempomatem i najpierw muszą naprawić tempomat aby diagnozować kolejne usterki

jeszcze zgłaszałem pas kierowcy piszczy (jakieś sprężynki czy coś) - odpowiedz że skrzypi w granicach normy :-) tylko nikt nie widział tej normy
(a może się ktoś spotkał z takim mankamentem skrzypi w miejscu gdzie pas wychodzi z pod tapicerki akurat obok ucha).?

Pozdrawiam
Rafał

rafalso
Samochód: Skoda Kodiaq II 1,5

Post autor: rafalso »

hej
Mam do Was pytanie przy jakiej prędkości aktywuje sie u Was lean assistant.
U mnie aktywuje sie przy 65 km/h a przy 60 km/h się deaktywuje i tak sie zastanawiam czy to jest OK. W instrukcji znalazłem tylko zapis ze to pomoc w jeździe po autostradzie. Dodam ze w Toyota ten system działa od 30km/h

Pozdrawiam
Rafał

RederOr
Samochód: Kodiaq 1.5 TSI E-TEC mHEV 2025

Post autor: RederOr »

itepe pisze:
04 kwie 2025, 14:01
Sprawdź, co powiedzą. Informacje o odstępie samochód w każdej wersji dostaje też z kamery. Kiedy miałem nieczynny tempomat, podczas nawigacji, jeśli byłem zbyt blisko otrzymywałem powiadomienie o zbyt małym odstępie od poprzedzającego pojazdu, ale nie hamował.
Ponieważ lokalny dealer niespecjalnie wiedział co można, a co nie, to napisałem do supportu. Odpowiedź jest taka, że u mnie (wersja SE) się nie da i przepraszają za mylący komunikat na wyświetlaczu. Z ciekawości wszedłem na konfigurator i na etapie produkcji można ACC dołożyc do SE za £680 co sugeruje, że to nie jest tylko software. Bardziej byłem ciekaw czy się da niż rzeczywiście tego ACC pożądałem (raz jechałem samochodem z tym, Ford Kuga, i było to niespecjalnie wygodne)

Awatar użytkownika
itepe

Czyli jednak radar, oprogramowanie i możliwe, że kierownica. Gdzieś na YT widziałem film, że koleś musiał ruszać kierownicą, jeśli tego używał, ale miał tylko samo ACC, bez Travel Assist. W TA wystarczy, że trzymasz dłoń, nawet otwartą i już zgłasza gotowość do pracy. Travel Assist nie występuje za to bez ACC, za to Travel Assist daje również opcję Traffic Jam w pakiecie.
Co do wygody podróżowania - dla mnie to bajka, w łódzkich korkach włączam ACC i trzymam kierownicę. Samochód sam odpala, rusza, podjeżdża, hamuje.
Kris

Zulus999
Samochód: Kodiaq 2.0 4x4

Post autor: Zulus999 »

Witajcie. Jeden z wcześniej poruszanych tematów dotyczył radarów i widoków na wyświetlaczu. Prawdopodobnie Pani Małgorzata wrzuciła zdjęcia z elektrycznej skody, że jej samochód widzi więcej niż jeden pas. Mój też pokazywał tylko na wyświetlaczu jeden pas i poprzedzający mnie pojazd. Dołączam zdjęcie z tym co mi się wyświetliło wjeżdżając na A2. Byłem mocno zdziwiony. Takie widoki pojawiają się u mnie tylko na autostradach.
Obrazek

ODPOWIEDZ