Tak. WD-40 wyłączenie do uruchamiania zapieczonych, zardzewiałych elementów. Środek penetrujący. Nie tworzy śliskiej powierzchni. Jak go dasz na śrubę i zostawisz, to nawet szybciej będzie korodować. Na plastiku zostawi chropowatą powierzchnię. Do zamków w drzwiach również się nie nadaje. To nie jest środek smarujący.
Dlatego smar silikonowy albo teflonowy. Ten pierwszy lepszy. Stosuje się na przykład do amortyzatorów rowerowych.
SHOUTBOX (beta)
- WaC
- Samochód: Sportline 2.0 TSI 4x4 DSG7
Re: SHOUTBOX (beta)
Dobrze posłuchać mądrego.
Moje motto: Nie bierz życia na serio i tak nie wyjdziesz z tego żywy.
- maq
- Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23
SHOUTBOX (beta)
Od samego początku wkurzała mnie przednia szyba. Była wymieniana przed zakupem. Od środka w kilku miejscach został film po kleju. Nie szło doczyścić. Dzisiaj po jeździe pod słońce przelała się cara. Benzyna ekstrakcyjna w rękę, nasączyłem papier i nareszcie jest jak kryształ. W innych autach zawsze to była dla mnie irytująca sprawa. Czyścisz, wycierasz. Zawsze gdzieś zamazane zostaje.
Opierniczę jeszcze tak dach od środka.
Opierniczę jeszcze tak dach od środka.
-
Bili
- Samochód: Skoda Kodiaq 2.0TDI 200KM L&K
@maq a do pielęgnacji skóry z jakiego środka korzystasz?
- maq
SHOUTBOX (beta)
Meguiar’s, kumpel mi przywiózł z Ameryki. Można u nas kupić. W poprzednim aucie po kilku latach regularnego stosowania preparatu nie było żadnych pęknięć na tapicerce foteli. Elegancko się zachowała po przebiegu 180k. Tylko po nałożeniu skóra robi się śliska. Ciekawe czy tak jest po innych specyfikach?
Co jakiś czas bywam u teściów w Kazimierzu B. Widzę, że to niedaleko od Ciebie. Może się kiedyś złapiemy w Koninie, albo w Kaliszu

Czym zabezpieczacie skóry?
https://r.tapatalk.com/shareLink/topic? ... source=app
Co jakiś czas bywam u teściów w Kazimierzu B. Widzę, że to niedaleko od Ciebie. Może się kiedyś złapiemy w Koninie, albo w Kaliszu

Czym zabezpieczacie skóry?
https://r.tapatalk.com/shareLink/topic? ... source=app
- maq
I wzajemnie. Wszystkim forumowiczom również 
Ja dzisiaj swojego przegoniłem. Ale to szybkie jest. Nie skończył się jeszcze rozpędzać i nie złapał zadyszki, a na liczniku 225. Dalej nie cisnąłem.
Ja dzisiaj swojego przegoniłem. Ale to szybkie jest. Nie skończył się jeszcze rozpędzać i nie złapał zadyszki, a na liczniku 225. Dalej nie cisnąłem.
- MałGorzata
- Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60
Wesołych Świąt dla wszystkich życzymy.
----
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
- WaC
- Samochód: Sportline 2.0 TSI 4x4 DSG7
Już gdzieś pisałem, że czekam, aż zapali się kontrolka do wymiany klocków (45 000). Tymczasem w czwartek wyjeżdżam sobie i po pewnym czasie słyszę dziwne chrobotanie i jakby coś drgało czasami w kierownicy. Miałem do dojechania nieco więcej niż 50 km i jeszcze trafił się objazd, czyli + 10 km. Byłem pewien, że to już klocki wzywają, lecz akurat w trakcie hamowania nie szurało ponad normę. Wzrokowa kontrola przez szpary w feldze - okładziny jeszcze widać, więc jadę dalej. Dojeżdżam na miejsce, odkręcam jedno koło przednie - wszystko OK. Nakładam klucz na śrubę w drugim kole i...
... wszystkie śruby luźne! Wymieniałem koła po zimie i od tego czasu przejechałem jakieś 250-350 km. "Fasolek" nie stwierdziłem. Przy najbliższej okazji, podjadę do oponiarza i powiem mu, że na jesieni poproszę usługę wymiany za gratis.
Teraz najważniejsze, kiedyś już jechałem Peugeotem 407 z luźnymi śrubami i efekty były prawie identyczne. Do łba mi nie przyszło, że historia mogła się powtórzyć.
... wszystkie śruby luźne! Wymieniałem koła po zimie i od tego czasu przejechałem jakieś 250-350 km. "Fasolek" nie stwierdziłem. Przy najbliższej okazji, podjadę do oponiarza i powiem mu, że na jesieni poproszę usługę wymiany za gratis.
Teraz najważniejsze, kiedyś już jechałem Peugeotem 407 z luźnymi śrubami i efekty były prawie identyczne. Do łba mi nie przyszło, że historia mogła się powtórzyć.
Moje motto: Nie bierz życia na serio i tak nie wyjdziesz z tego żywy.