Awaria Tempomatu ACC / travel assist

mjoniec
Samochód: Kodiaq II, 2.0 TDI

Re: Awaria Tempomatu ACC / travel assist

Post autor: mjoniec »

Też mam full opcję w tym zakresie, ale jakoś widzę tylko jeden pas i rozpoznaje samochód osobowy i ciężarówke, czyżby dało się pokazać pobocze i pieszych/rowerzystów itp?

Pakiet Assisted Drive Plus
– Adaptive Lane Assist + Emergency Assist + Traffic Jam Assist
– Top Area View Camera
- system kamer 360°
– Inteligent Park Assist IPA (w nowej wersji dołożyli RPA)
– Adaptive Cruise Control (ACC)
– Crew Protect Assist
– Trained Park Assist
Przy włączonym Travel assist pokazuje auta z przodu oraz na pasach z boku / poboczu.
Przy ACC tylko aktualny pas i to co jest z przodu.
Przy jeździe bez asystentów można między zegary wrzucić wizualizacje z radaru. Wtedy też pokazuje tylko co jest z przodu.

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Awatar użytkownika
itepe
Samochód: Kodiaq II 1.5 TSI mHEV

Post autor: itepe »

Sprawdzę to i dam znać w tym poście później :)
Kris

Awatar użytkownika
Kluczyk74
Samochód: Skoda Kodiaq II Selection 2.0 TDI 193KM 4x4

Post autor: Kluczyk74 »

Przetestowałem dziś Travel Assists i radar praktycznie przez całą drogę pokazywał jeden pas, tak jak pokazuje go ACC (zarówno na HUD jak i na ekranie z zegarami). Praktycznie, gdyż tylko na ułamek sekundy w jednym miejscu pokazał 2 pasy z ledwo widocznym samochodem na lewym pasie...czy oprócz włączenia Travel Assist trzeba coś jeszcze włączyć? Asystenci byli włączeni (oprócz informacji o przekroczeniu prędkości)

marcu
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI, 204 KM, 2025

Post autor: marcu »

itepe pisze:
13 mar 2025, 9:46
Serio to nie dowierzam, że kamera nie poradziłaby sobie, ponieważ sam znak, kształt oraz piktogram na nim jest łatwo rozpoznawalny.
Oczywiście to tylko moje domysły, niczym nie potwierdzone.
Kolor może mieć znaczenie, piktogram jest łatwo rozpoznawalny, ale system może wycinać tylko białe trójkątne znaki z obrazu a nie żółte w preprocessingu obrazu. Kiedyś takie podejście było dość popularne w takich systemach, żółty nie jest pewnie brany pod uwagę przy filtrowaniu kolorów na obrazie bo jest wyjątkiem w europie, a dopiero potem w następnym kroku dochodzi do identyfikacji potencjalnych znaków drogowych.

Awatar użytkownika
Kluczyk74

itepe pisze:
13 mar 2025, 8:24
Pokazuje:
- jezdnię jednopasmową z pasami na środku i poboczu
- jezdnię dwupasmową z pasami
- jezdnię trójpasmową z pasami
- jezdnię z pasami osi i poboczem (fajne zanikające kropki na poboczu)
- jezdnię bez pasów lub z nieczytelnymi pasami (jako droga, ot co)
- jezdnie bez pasów osi i poboczem
MałGorzata pisze:
12 mar 2025, 21:20
Widzi pieszych?
Tego nie miałem okazji przetestować, ale zwrócę na uwagę na zachowanie w strefie zamieszkania.
MałGorzata pisze:
12 mar 2025, 21:20
Czy czyta znaki ostrzegawcze?
Nie, nie czyta, ALE... np. w Czechach często pojawiały mi się znaki "Skrzyżowanie z drogą podporządkowaną" raz nawet "Prace drogowe". Sądzę jednak, że to pobierał z nawigacji, ale pewności nie mam żadnej.
Na 100% dobrze czyta zakaz wyprzedzania, ograniczenia prędkości dość późno - na przykład 30 km/h przed progiem pokazuje mi najczęściej już na progu, czyli z włączona opcją reakcji na prędkość zbyt późno. Na ekspresówce czy autostradzie to nie ma znaczenia, ale w mieście już tak.
Serio masz widoczność 3 pasów...mi cały czas pokazuje 1 pas z pasami czy ciągła czy przerywana...sprawdzane na Travel Assists. Co do rozpoznawania znaków...to nie rozpoznaje odwołania ograniczenia prędkości po skrzyżowaniu...ponadto czasami łapie ograniczenie prędkości na drodze lokalnej która biegnie wzdłuż trasy ekspresowej.

Awatar użytkownika
itepe

Tak mam, ale... Jesli robię to w mieście, to tak jak piszesz, ZAWSZE widzę jeden pas, kiedy jestem na autostradzie czy ekspresówce, problemu nie ma, pokazuje wszystko.
Jeszcze to potestuję, ponieważ tempomat (manetki) dopiero co mi wymienili i jeszcze za mało na nim jeździłem. Może uda mi się to jakoś nagrać.
Dziś jechał przede mną skuter Glovo, nic przed nim nie było i tez mi nie pokazał wizualizacji, ale przyhamował :( Nie kumam tego.
Nie mam zamiaru Was oszukiwać czy wciskać kit. Forum jest po ro by sobie pomagać i dzielić się wiedzą/doświadczeniami :)
Kris

mjoniec
Samochód: Kodiaq II, 2.0 TDI

Post autor: mjoniec »

To co pisałem wcześniej o pasach po boku dotyczyło autostrady. W mieście włączyłem dla testu wczoraj i lipa, użytecznej pokazuje tylko pas aktualny, nawet na dwupasmowej drodze. O autach z przeciwka można zapomnieć, pewne za szybko się poruszają.
Na autostradzie jak różnica prędkości jest niewielka to daje rade.
Umówmy się, tesla to nie jest ;)
W mieście nie wyobrażam sobie jazdy z travel assist poza korkami. Szkoda nerwów :D

Awatar użytkownika
maq
Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23

Post autor: maq »

A to Wam pokazuje cały czas, czy może jak się zbliżacie prawym pasem do auta jadącego środkiem lub lewym? W jedynce pojawia się pas lewy w takiej właśnie sytuacji.

Awatar użytkownika
itepe

Cały czas. W mieście jednak nawet przy niedużych różnicach prędkości i tak mi nie pokazuje pojazdów ma bocznych pasach.
Przetestuję jeszcze raz na autostradzie i dam znać.

EDIT
Jaki to wygląda w praktyce, obejrzyjcie na moim filmie:

Wybaczcie, ale słońce robiło dziś woje, a kamera DJI Osmo Ation była zbyt blisko wyświetlacza, ale tego niestety nie widziałem na małym ekranie :(

Wysłane z mojego Pixel 9 Pro XL przy użyciu Tapatalka
Kris

Awatar użytkownika
Kluczyk74

Jechałem dziś S-ką. Radar tylko jeden pas. Nie ma różnicy czy ACC czy Travel Assists (poza linią zieloną pasów jeśli jest TA). Na ACC 2 razy wyłapał auto na pasie obok. Na grafice było to tak, że auto było obok pasa ruchu. Na TA nie zauważyłem, aby jakieś auto było pokazane poza pasem ruchu. Autostradę dopiero w kwietniu przetestuję...ale widze, że coś tam na autostradzie widać...ja nie mam niebieskiego pasa ruchu..
Ostatnio zmieniony 16 mar 2025, 22:30 przez Kluczyk74, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ