Ja obecnie w ogóle nie korzystam z Travel Assists, a ACC działa bardzo dobrze, nawet nie wiem, na czym dokładnie polega Travel Assists...u mnie miałem bardziej luźną kierownicę i kierowanie nią w tym trybie było trudne (trzymałem kierownicę), w ACC mi się usztywnia i jest ok.mjoniec pisze: ↑07 mar 2025, 20:30Ja czasem musiałem ścisnąć albo uszczypnąć kierownicę żeby komunikat o przejęciu się wyłączył. Lekkie skręcenie też działa.
Gdzieś czytałem że dotknięcie kierownicy pownibno zadziałać, ale pewnie czujniki takiego głaskania nie wyłapują.
Przyznaję że na autostradzie auto prowadzi się na tyle dobrze że często zamiast trzymać kierownicę, tylko ja delikatnie muskam. Wtedy przełączam na acc, bo mnie denerwują te komunikaty.
Awaria Tempomatu ACC / travel assist
- Kluczyk74
- Samochód: Skoda Kodiaq II Selection 2.0 TDI 193KM 4x4
Re: Awaria Tempomatu ACC / travel assist
-
RederOr
- Samochód: Kodiaq 1.5 TSI E-TEC mHEV 2025
Świeżo po serwisie: uwalony przycisk set, zamówili nowy. W salonie stoi inny Kodiaq i jego manetka ma wyraźny klik mikroprzełącznika, wyraźnie też czuć przesunięcie. Zamówili przełącznik - dziwne, że nie całą manetkę, ale może tak się da.
Dzięki za info. Ja też czekam, ponoć na całą manetkę.
Ciekawe jednak, że piszesz o salonowym egzemplarzu. W Łodzi na Rzgowskiej na sali stoi wersja RS i też jej przycisk nie ma wyczuwalnego skoku, jest gąbczasty, jak (ktoś tego określenia użył wcześniej) w zegarkach elektronicznych z lat 80. Mnie powiedzieli, że koło 10 dni roboczych dostawa z centrali może potrwać.
Jutro jadę na sprawdzenie ściągania na prawo, ciekaw jestem czy i co znajdą (lub nie).
Ciekawe jednak, że piszesz o salonowym egzemplarzu. W Łodzi na Rzgowskiej na sali stoi wersja RS i też jej przycisk nie ma wyczuwalnego skoku, jest gąbczasty, jak (ktoś tego określenia użył wcześniej) w zegarkach elektronicznych z lat 80. Mnie powiedzieli, że koło 10 dni roboczych dostawa z centrali może potrwać.
Jutro jadę na sprawdzenie ściągania na prawo, ciekaw jestem czy i co znajdą (lub nie).
Kris
-
RederOr
Obok był jeszcze Superb (albo Octavia) z taką samą manetką i też ładnie wyczuwalny klik mikrostyku.
edit: może ktoś ma dostęp do serwisówki i jest w stanie potwierdzić czy ten przycisk występuje jako samodzielna cześć zamienna ?
Nie sądzę, że manetka tempomatu jest rozbieralna. Zapewne się da, ale czy będą się w to bawić? Stawiam na wymianę całej.
Kris
No i wymienili wczoraj manetkę, teraz w końcu wszystko działa.marcu pisze: ↑19 lut 2025, 13:40Wyszło tak jak mówisz, serwis dostał informację od VW, że wymienią manetkę, problem dotknął wiele aut z końca 2024 i początku 2025, więc chyba szykuje się akcja serwisowa. Czekam na manetkę, w ciągu ok. 3 tygodni w moim wypadku skodzie chyba uda się zamknąć temat.Tami pisze: ↑05 lut 2025, 13:57Na moje masz te sam problem, uszkodzona manetka. Tylko to bardzo długo trwa. Serwis lokalnie czeka na to co powie centrala, bez ich zgody nic nie mogą zrobić. Jak się zdecydują na wymianę to jeszcze poczekasz kilka tyg. na części.
U mnie w ciemno wymienili i działa jak na razie.
I stał się cud, a moze nawet "cód"! Wymieniono mi "zespół przełączników kolumny kierownicy", to jest komplet obu manetek (tempomat + kierunkowskazy).
Wszystko działa! Czuje się teraz, jakbym co najmniej S - klasą jeździł
Warto dodać, że teraz przycisk SET tempomatu ma delikatny, ale BARDZO DOBRZE wyczuwalny "klik". Chociaż aby uruchomić tempomat, wystarczy dźwignię pociągnąć do siebie. Wtedy ustawi maksymalną dopuszczalną prędkość na danym odcinku, chyba że jest wyłączona opcja "reaguj na zamiany prędkości". Wtedy ustawi bieżącą z jaką jedziemy.
BTW: w salonie odkryłem, że zarówno pokazowy Kodiaq RS oraz Superb tez mają dźwignie tempomatu bez wyczuwalnego skoku.
EDIT
Dziś mam totalną ulewę, więc idelane warunki do testów
Wybrałem się na przejażdżkę autostradą. Tempomat i radar pracowały idealnie, żadnych zakłóceń, radar pokazywał samochody z rozróżnieniem gabarytów. Hamowanie - idealnie (ale raz jak jeden samochód zajechał mi drogę nie zareagował wcale). Travel Assist perfekcyjnie. Trzymałem stope nad pedałem hamulca i pozwoliłem jechać w ulewie 140 km/h. Chwilami nie widziałem pasa, ale Kodiaq trzymał się idealnie, korygował tor jazdy. No perfekt. Samo ACC również bez zastrzeżeń, czasami Lane Assist korygował, kiedy pozwalałem mu jechać półautonomicznie. Rozpoznawanie skrzyżowań, zakrętów i autonomiczne hamowanie - suuuuper 
Na koniec Traffic Jam Assist - żadnych uwag. Samochód ruszał sam, hamował, trzymał pasa ruchu informował o skrzyżowaniu kiedy wrzucałem kierunek i zwalniał. I tu kwestia automatycznego ruszania chyba się mi wyjaśniła całkowicie. Jeśli czujniki kierownicy wykrywają rękę (lub ręce) na niej, to nawet po 30 sekundach samochód rusza sam. Jeśli zdejmiesz ręce, po 30 sekundach trzeba samochód poinformować, żeby jechał dotykając pedału gazu.
I to chyba tyle moich doświadczeń z aktywnym tempomatem i asystentami. Mam już 2800 km przebiegu i wreszcie mogę cieszyć się tym, za co ekstra dopłacałem
Wszystko działa! Czuje się teraz, jakbym co najmniej S - klasą jeździł
Warto dodać, że teraz przycisk SET tempomatu ma delikatny, ale BARDZO DOBRZE wyczuwalny "klik". Chociaż aby uruchomić tempomat, wystarczy dźwignię pociągnąć do siebie. Wtedy ustawi maksymalną dopuszczalną prędkość na danym odcinku, chyba że jest wyłączona opcja "reaguj na zamiany prędkości". Wtedy ustawi bieżącą z jaką jedziemy.
BTW: w salonie odkryłem, że zarówno pokazowy Kodiaq RS oraz Superb tez mają dźwignie tempomatu bez wyczuwalnego skoku.
EDIT
Dziś mam totalną ulewę, więc idelane warunki do testów
Na koniec Traffic Jam Assist - żadnych uwag. Samochód ruszał sam, hamował, trzymał pasa ruchu informował o skrzyżowaniu kiedy wrzucałem kierunek i zwalniał. I tu kwestia automatycznego ruszania chyba się mi wyjaśniła całkowicie. Jeśli czujniki kierownicy wykrywają rękę (lub ręce) na niej, to nawet po 30 sekundach samochód rusza sam. Jeśli zdejmiesz ręce, po 30 sekundach trzeba samochód poinformować, żeby jechał dotykając pedału gazu.
I to chyba tyle moich doświadczeń z aktywnym tempomatem i asystentami. Mam już 2800 km przebiegu i wreszcie mogę cieszyć się tym, za co ekstra dopłacałem
Ostatnio zmieniony 12 mar 2025, 20:42 przez itepe, łącznie zmieniany 1 raz.
Kris
-
RederOr
Cieszę się waszym szczęściem i czekam na naparawę mojej
Dziś rano samochód coś wyczuł na drodze (chyba samochody zaparkowane w wąskiej uliczce tak zadziałały) przy skręcaniu i 'kopnął w hamulec' aż mi się organy wewnętrzne poprzesuwały. Nadpobudliwe toto 
Mam bardzo wąski garaż, więc kiedy po nocy nacisnę gaz i samochód puszcza ręczny, następuje lekkie szarpnięcie. Wtedy czujniki potrafią wykryć bliskość ściany po obu stronach i staje dęba. Niemiłe. Potwierdzam, że to co piszesz jest prawdą, niestety :/
Kris
- MałGorzata
- Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60
Kilka pytań do właścicieli drugiej generacji:
Czy radar pokazuje Wam jezdnię 3 pasmową i rodzaj pobocza?
Czy odróżnia rower od motocykla?
Widzi pieszych?
Czy czyta znaki ostrzegawcze?
Czy radar pokazuje Wam jezdnię 3 pasmową i rodzaj pobocza?
Czy odróżnia rower od motocykla?
Widzi pieszych?
Czy czyta znaki ostrzegawcze?
----
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER