Ale ogólnie działanie czujników jest nieprawdopodobne. Już opisuję najciekawsze sytuacje.
- jadę sobie S8 i po ok. 20 minutach jazdy słyszę "ding", żadnego komunikatu -> travel assist niedostępny, ACC niedostępne, Speed limiter nieodstępny. W statusie żadnego komunikatu; Lane Assit działa bez zastrzeżeń
- po postoju, wyjeżdżam z McDonalda na S8, travel assist nie był włączony, ale ikona dostępności się świeci (szara); nie dojechałem do końca rozbiegówki i ikona znika, bez ostrzeżenia, bez dźwięku, wszytko co działa z ACC od tego momentu niedostępne
- jadę w trasie po drodze krajowej, limit 90 km/h, Travel Assit działa, chcę zmienić ustawienie prędkości na 100 (oj, wiem, nieładnie ;p ) - manetka nie reaguje na żadna pozycję z opcja Cancel włącznie. Nic nie robię, jadę dalej 90 - nagle zupełnie z zaskoczenia auto hamuje a ustawiona prędkość pokazuje na 76 km/h
- jade ulicą w mieście, nie używam tempomatu, aż tu nagle zapala się kontrolka travel assist i samochód zwalnia do... 28km/h (na drodze jest 50), manetka nie reaguje, wyłączam hamulcem
- jadę droga krajową, spokojnie prosto, żadnych samochodów przede mną, dobra pogoda, bez opadów - nagle hamowanie i ikona kolizji, w ruchu drogowym dojeżdżając spokojnie do skrzyżowania z odległości ok. 40m również piszczy o kolizji, ale nie hamuje; inny przypadek dla odmiany - gwałtownie hamuje przede mną samochód, wciskam hamulec - żadnego ostrzeżenia
- parkuję pod marketem, dojeżdżam do samochodu i wiem, że jest blisko, hamuję zachowawczo - czujniki uaktywniają się, kiedy jestem ok 60 cm od przeszkody, od razu na 3 kresce i szybkim sygnałem ostrzegawczym; podczas innych parkowań w zasadzie nigdy nie pokazała mi się pierwsza kreska w okolicy ok. 1 m; tylne czujniki chyba lepiej, ale też reagują bardzo późno.
Ale są też dobre strony. Lane Assit działa bez pudła, jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby mnie zareagował. Robiłem klika celowych prób najeżdżania na pobocze lub pasy osi jezdni. Bez zastrzeżeń.
I to wszystko mam w pakiecie Pakiet Assisted Drive Basic za jedyne 3500 zł. Chyba było warto, tyle radości na raz