Awaria Tempomatu ACC / travel assist

Awatar użytkownika
itepe
Samochód: Kodiaq II 1.5 TSI mHEV

Re: Awaria Tempomatu ACC / travel assist

Post autor: itepe »

W środę jadę na serwis. U mnie po 1600 km jest dramat. Droga do Czech - w obie strony bez tempomatu na S8 :(
Ale ogólnie działanie czujników jest nieprawdopodobne. Już opisuję najciekawsze sytuacje.
- jadę sobie S8 i po ok. 20 minutach jazdy słyszę "ding", żadnego komunikatu -> travel assist niedostępny, ACC niedostępne, Speed limiter nieodstępny. W statusie żadnego komunikatu; Lane Assit działa bez zastrzeżeń
- po postoju, wyjeżdżam z McDonalda na S8, travel assist nie był włączony, ale ikona dostępności się świeci (szara); nie dojechałem do końca rozbiegówki i ikona znika, bez ostrzeżenia, bez dźwięku, wszytko co działa z ACC od tego momentu niedostępne
- jadę w trasie po drodze krajowej, limit 90 km/h, Travel Assit działa, chcę zmienić ustawienie prędkości na 100 (oj, wiem, nieładnie ;p ) - manetka nie reaguje na żadna pozycję z opcja Cancel włącznie. Nic nie robię, jadę dalej 90 - nagle zupełnie z zaskoczenia auto hamuje a ustawiona prędkość pokazuje na 76 km/h
- jade ulicą w mieście, nie używam tempomatu, aż tu nagle zapala się kontrolka travel assist i samochód zwalnia do... 28km/h (na drodze jest 50), manetka nie reaguje, wyłączam hamulcem
- jadę droga krajową, spokojnie prosto, żadnych samochodów przede mną, dobra pogoda, bez opadów - nagle hamowanie i ikona kolizji, w ruchu drogowym dojeżdżając spokojnie do skrzyżowania z odległości ok. 40m również piszczy o kolizji, ale nie hamuje; inny przypadek dla odmiany - gwałtownie hamuje przede mną samochód, wciskam hamulec - żadnego ostrzeżenia
- parkuję pod marketem, dojeżdżam do samochodu i wiem, że jest blisko, hamuję zachowawczo - czujniki uaktywniają się, kiedy jestem ok 60 cm od przeszkody, od razu na 3 kresce i szybkim sygnałem ostrzegawczym; podczas innych parkowań w zasadzie nigdy nie pokazała mi się pierwsza kreska w okolicy ok. 1 m; tylne czujniki chyba lepiej, ale też reagują bardzo późno.

Ale są też dobre strony. Lane Assit działa bez pudła, jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby mnie zareagował. Robiłem klika celowych prób najeżdżania na pobocze lub pasy osi jezdni. Bez zastrzeżeń.

I to wszystko mam w pakiecie Pakiet Assisted Drive Basic za jedyne 3500 zł. Chyba było warto, tyle radości na raz :twisted:

Kris

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Zulus999
Samochód: Kodiaq 2.0 4x4

Post autor: Zulus999 »

Dzień dobry wszystkim.
I u mnie podobnie z aktywnym ACC. W teorii działa wszystko, przez pierwszy miesiąc działało prawie idealnie. Pierwszy problem pojawił się kiedy miałem włączone wszystkie systemy. Na drodze wojewódzkiej, bez znaków pionowych system informował mnie o ograniczeniu do 20 km/h. Następnie hamulec w dół i z 90 do 20 autonomicznie. Wyłączyłem pierwsze wsparcie i przestał hamować samoczynnie, teraz tylko informuje o ograniczeniach. Problem jest, że nowa droga idzie po starej gruntowej trasie. Nie są wgrane nowe mapy, nowa droga od 4 lat, w innych lokalizacjach (wcześniej remontowanych), jest podobnie. Kolejny problem to wyłączanie się tempomatu (może należy wymienić manetkę na nową jak wspominaliście). Albo informuje, że zaraz się wyłączy albo tak jak już wspominaliście zawiesza się manetka i wtedy system się wyłącza sam. Inne systemy (póki co) działają bez problemów. Zdarzają się sekundowe zawieszenia lub czerwone znaczki, jednak szybko znikają. Obawiałem się tego i brałem pod uwagę przy zakupie. Niestety będzie tylko gorzej … elektronika, bezpieczeństwo, całe to AI, „ucząca się” i włączająca się bez przywołania Laura 🤔😕Konsultowałem w serwisie i byłem na sprawdzeniu. Niby wszystko ok, nowe softy, systemy, itp. Reasumując! Diagnosta powiedział, że niestety lepiej nie będzie :/ Ale jak czytam opisy Waszych doświadczeń to wnioskuję, że sami nie mają pojęcia. Zbierają informacje o błędach i „leczą” na zasadzie prób i błędów. Samochód bardzo fajny. Oby wystarczyło nam cierpliwości do czasu usunięcia usterek. Czego Wam i sobie życzę :)
Szerokości i uważajcie na wariatów! 👋💪

Awatar użytkownika
maq
Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23

Post autor: maq »

Rozumiem, że jak manetka tempomatu wyłączona, w najdalszym położeniu od kierowcy, to system nie robi zupełnie nic i nie przeszkadza przynajmniej?

Zulus999
Samochód: Kodiaq 2.0 4x4

Post autor: Zulus999 »

Manetka czy jej używasz czy nie jest w stałym położeniu (chyba, że czegoś nie wiem), i nie przeszkadza w prowadzeniu samochodu. Ja na początku się kilka razy pomyliłem i użyłem tej od kierunkowskazów :/

Awatar użytkownika
maq

A, ok. Sorry. Już widzę. Myślałem, że jest jak w 1 gen, że jest położenie Off. Czy zatem po naciśnięciu Cancel potrafi się samo aktywować?

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
itepe
Samochód: Kodiaq II 1.5 TSI mHEV

Post autor: itepe »

Zulus999 pisze:
25 lut 2025, 6:11
[...] Diagnosta powiedział, że niestety lepiej nie będzie :/ Ale jak czytam opisy Waszych doświadczeń to wnioskuję, że sami nie mają pojęcia. Zbierają informacje o błędach i „leczą” na zasadzie prób i błędów. Samochód bardzo fajny. Oby wystarczyło nam cierpliwości do czasu usunięcia usterek. Czego Wam i sobie życzę :)
[...]
Zawsze tak było, że nowe modele to były de facto realne testy drogowe. Też nie pojmuję, dlaczego mając samochody produkcyjne nikt ze strony producenta tego nie testuje tylko wypuszczają chłam. Sądzę, że chodzi o to aby było szybko i sprzedaż się napędzała. Klyent poczeka...

EDIT
Wróciłem z serwisu. Wykryli zakłócenia komunikacji magistrali pomiędzy sterownikami, ale nic na to nie poradzili :( Zanim opuściłem serwis kontrolka ACC zaniknęła, potem wróciła, znów zniknęła. Przekazali dane do centrali, czyli szybko nie będzie...
Zaczekam jakiś czas i znów pojadę jeszcze raz. W zasadzie, samochód to taki sam przedmiot jak telewizor czy smartfon, dlatego po 3. wizycie zamierzam złożyć pisemna reklamację, o ile oczywiście problemu nie rozwiążą.
Echhhhh...
Kris

Awatar użytkownika
maq

To akurat nie awaria, ale przyczyna pojawienia się alertu i kontrolek na desce. Systemy przestają działać ;)

Obrazek
Obrazek

Adam_Beg
Samochód: Skoda Kodiak 2.0 2025

Post autor: Adam_Beg »

Niestety normalne w wielu autach od Skody po Dacie, Toyotę, VW.

Awatar użytkownika
maq

Awaria Tempomatu ACC / travel assist

Dzisiaj, podczas jazdy w padającym mokrym śniegu, z włączonym tempomatem, auto dwa razy mi chciało wjechać w poprzedzający wóz, który się zatrzymał na światłach. Škoda go nie widziała i zaczęła przyspieszać. Na desce żadnych ostrzeżeń. W niedługim czasie pojawił się alert o braku działania systemów i zapaliły czerwone kontroli. Wygląda na to, że jak radar jest lekko oszukany śniegiem, to może narobić kłopotów.

Awatar użytkownika
MałGorzata
Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60

Post autor: MałGorzata »

Mam porównanie działania przedniego radaru w Kodiaqu i Enyaqu. Teraz zakłócenia wynoszą około 2-3% tego co przy Kodiaqu gdzie przy każdym większym deszczu lub śniegu system często przestawał działać.

W Enyaqu deszcz jeszcze ani razu nie spowodował wyłączenia radaru a śnieg zakłóca jego działanie tylko wtedy gdy temperatura spada poniżej -2°C do -3°C i na nosie jest gruba warstwa. Widać też, że radar w Enyaqu jest umieszczony bliżej "maski" i akumuluje własne ciepło co pomaga w jego prawidłowym funkcjonowaniu.
----

Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER

ODPOWIEDZ