Nakładki na pedały

Awatar użytkownika
Kluczyk74
Samochód: Skoda Kodiaq II Selection 2.0 TDI 193KM 4x4

Re: Nakładki na pedały

Post autor: Kluczyk74 »

mackowski30 pisze:
17 gru 2024, 10:19
Zamienniki od "majfriendów" wyglądają identycznie, a ich jakość w żaden sposób nie odbiega od tych oryginalnych, więc moim zdaniem szkoda przepłacać ;)
nie neguję tego, jednak ja wolałem oryginalne...

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Awatar użytkownika
itepe
Samochód: Kodiaq II 1.5 TSI mHEV

Post autor: itepe »

mackowski30 pisze:
17 gru 2024, 10:19
Kluczyk74 pisze:
16 gru 2024, 9:49
1. nakładka na pedał hamulca bez problemu.
2. nakładka na pedał gazu - tu trzeba sposobu, zanim znalazłem to był mega ciężki problem...trzeba mniej więcej w połowie nakładki odepchnąć gumę i wsunąć od dołu pedału...później jak już przesuniemy do końca to śrubokrętem przejechać ten fragment, gdzie nie jest założone...innego sposobu nie widzę.
3. Co do podstopnicy to trzeba postępować zgodnie z instrukcją, siły to nie wymaga, ale trzeba zdemontować boczek wyjmując zawleczkę z dzwigni od przedniej maski, wyjąć dźwignię, odkręcając śrubę, druga zawleczka i boczek...później wyjęcie podstopnicy i montaż nowej i skręcanie w odwrotnej kolejności...generalnie to było proste...

P.S. Ja kupiłem oryginalne nakładki od VW/Skoda na Allegro za 400zł. Widziałem też, że chińskie zamienniki kosztują ok 95-100zł za komplet...co do ich jakości się nie wypowiem...za to oryginały wyglądają ok.
Zamienniki od "majfriendów" wyglądają identycznie, a ich jakość w żaden sposób nie odbiega od tych oryginalnych, więc moim zdaniem szkoda przepłacać ;)
A masz jakiś link do majfriedów? Jestem zainteresowany, bo dziś się wyprodukował mój misiek :D
Kris

Awatar użytkownika
mackowski30
Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 190KM 4x4

Post autor: mackowski30 »

itepe pisze:
15 sty 2025, 20:53
A masz jakiś link do majfriedów? Jestem zainteresowany, bo dziś się wyprodukował mój misiek :D
Proszę bardzo - https://www.aliexpress.com/w/wholesale- ... 2c25RpLG2A

Nakładki są takie same dla wszystkich modeli Skody, więc nieważne czy kupisz do Superb'a, Kodiaq'a czy innej kury, i tak będa pasowały.

noone
Samochód: Skoda Kodiaq II 1.5 TSi

Post autor: noone »

Za póżno przeczytałem ten wątek. Montaż hamulca i gazu bez problemów, ale z tą podstopnicą się namęczyłem bez demontowania boczku a tylko odchylając go. Ale się udało. Potwierdzam że zamienniki są ok. (tyle że nie mają instrukcji montażu ;) U mnie na hamulcu nakładka trzymała się "niepewnie", ale taśma dwustronna załatwiła sprawę. Wygląda zajefajnie.

Awatar użytkownika
maq
Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23

Post autor: maq »

Nakładka na hamulec na taśmę? Zerknij na YT czy jakiegoś błędu nie popełniłeś przy montażu. Klej wyschnie i może być bieda.

Awatar użytkownika
Kluczyk74

noone pisze:
18 sty 2025, 18:14
Za póżno przeczytałem ten wątek. Montaż hamulca i gazu bez problemów, ale z tą podstopnicą się namęczyłem bez demontowania boczku a tylko odchylając go. Ale się udało. Potwierdzam że zamienniki są ok. (tyle że nie mają instrukcji montażu ;) U mnie na hamulcu nakładka trzymała się "niepewnie", ale taśma dwustronna załatwiła sprawę. Wygląda zajefajnie.
Przy oryginale nie mam problemów z pedałem hamulca, wszystko siedzi pewnie i nie potrzeba żadnej taśmy dwustronnej ;-)

Awatar użytkownika
itepe

Kluczyk74 pisze:
...
3. Co do podstopnicy to trzeba postępować zgodnie z instrukcją, siły to nie wymaga, ale trzeba zdemontować boczek wyjmując zawleczkę z dzwigni od przedniej maski, wyjąć dźwignię, odkręcając śrubę, druga zawleczka i boczek...później wyjęcie podstopnicy i montaż nowej i skręcanie w odwrotnej kolejności...generalnie to było proste...
Napisz proszę gdzie jest ta zawleczka lub podrzuć link do instrukcji. Na pedały nakładki założyłem w minutę, żadnych problemów, żadnych narzędzi. A siedzą bardzo stabilnie (chinole za 49 zł).
Z góry dzięki.
EDIT: wszystko dobrze widać na filmie:

Przy okazji - czy na progu masz fabrycznie srebrna wklejkę ozdobną "Kodiaq"?
Kris

Awatar użytkownika
Kluczyk74

itepe pisze:
10 lut 2025, 14:56
Kluczyk74 pisze:
...
Napisz proszę gdzie jest ta zawleczka lub podrzuć link do instrukcji. Na pedały nakładki założyłem w minutę, żadnych problemów, żadnych narzędzi. A siedzą bardzo stabilnie (chinole za 49 zł).
Z góry dzięki.
EDIT: wszystko dobrze widać na filmie:

Przy okazji - czy na progu masz fabrycznie srebrna wklejkę ozdobną "Kodiaq"?
Zawleczka jest w dźwigni (u góry), odciągasz dźwignię i na końcu od góry będzie zawleczka do wyciągnięcia...później będzie jeszcze w śrubce.

Awatar użytkownika
Kluczyk74

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
itepe

Dzięki!
Tak właśnie zrobiłem, filozofia żadna, czas realizacji mniej niż 20 minut :)
Użyłem chińskich zamienników, ciekaw jestem ich jakości w dłuższej perspektywie czasowej. Wyglądają naprawdę dobrze, idealnie spasowane.
Kris

ODPOWIEDZ