Awaria Tempomatu ACC / travel assist

Tami
Samochód: Kodiaq 2024 2,0 tdi 4x4

Awaria Tempomatu ACC / travel assist

Post autor: Tami »

Przy przebiegu ok 200km przestał reagować tempomat, co poskutkowało dalszymi włączeniami systemów travel assist i ogranicznika prędkości.
Po wizycie w serwisie zrobione aktualizację softu kamer, radaru i sterowników, poinformowano mnie, że problem może się ponownie pojawić, jest im znany i skoda pracuje nad poprawą. :shock:

Na razie wszystko działa.

Czy ktoś z was miał taki problem ?

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Mazak
Samochód: Kodiaq 2

Re: Awaria Tempomatu ACC / tavel assist

Post autor: Mazak »

Niestety mam to samo.
Robili reset w serwisie już dwa razy w ciągu miesiąca.
Mnie również poradzili cierpliwie czekać na naprawę softu.
Ja mam wersję phev to niestety oprócz wieszania się systemów wspomagania, wyłącza się też możliwość korzystania z silnika elektrycznego.
Podobno problem znany, ale na razie tylko z doraźną pomocą w postaci kasowania błędów i resetu systemu.
Trzeba czekać

Awatar użytkownika
MałGorzata
Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60

Post autor: MałGorzata »

Ten temat jest znany z wiosny tego roku w całym VAG. Był we wszystkich modelach. Aktualizacja usunęła usterkę.
----

Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER

Mazak

MałGorzata pisze:
17 paź 2024, 14:54
Ten temat jest znany z wiosny tego roku w całym VAG. Był we wszystkich modelach. Aktualizacja usunęła usterkę.
Skoda jak zwykle na końcu :cry:

Awatar użytkownika
MałGorzata

Skoda już to rozwiązała ale podejrzewam, że w nowych egzemplarzach jest soft jeszcze stary z daty produkcji podzespołu i stąd kłopoty
----

Mazak

MałGorzata pisze:
17 paź 2024, 15:39
Skoda już to rozwiązała ale podejrzewam, że w nowych egzemplarzach jest soft jeszcze stary z daty produkcji podzespołu i stąd kłopoty
Niestety co innego twierdzą w serwisie (ostatnia wizyta wczoraj!) w W-Wie. "Podobno" cały czas nie ma nic nowego do wgrania i czekają na oficjalną akcje serwisową związaną z wymianą softu w Kodiaq 2. "Podobno" jedynym rozwiązanie na teraz to kasowanie błędów.

Awatar użytkownika
MałGorzata

Kodiaq 2 jest nowy i nie ma jeszcze łatki. U mnie problem istniał blisko 2 lata :)
----

Tami
Samochód: Kodiaq 2024 2,0 tdi 4x4

Post autor: Tami »

Mnie to tak zastanawia, kupujesz auto, płacisz za dodatkową opcje aktywnego tempomatu i ta funkcja nie działa Ci przez przez połowę okresu gwarancji lub dłużej. Dla mnie to sprawa jest mocno kontrowersyjna.
Nie mam doświadczenia z takimi sytuacjami przy zakupie nowego auta, jak to wygląda, jak producent dealer podchodzi to tych spraw, ma ktoś z was doświadczenia.?

Mazak

Tami pisze:
23 paź 2024, 12:44
Mnie to tak zastanawia, kupujesz auto, płacisz za dodatkową opcje aktywnego tempomatu i ta funkcja nie działa Ci przez przez połowę okresu gwarancji lub dłużej. Dla mnie to sprawa jest mocno kontrowersyjna.
Nie mam doświadczenia z takimi sytuacjami przy zakupie nowego auta, jak to wygląda, jak producent dealer podchodzi to tych spraw, ma ktoś z was doświadczenia.?
No tak źle to nie jest, że nie działa wcale. U mnie objawiało się to chwilowym wyłączaniem i włączaniem ponownie. Oczywiście za każdym razem po wystąpieniu takich błędów czekała mnie wizyta w serwisie, gdzie w ramach gwarancji resetowali wszystko i działała dalej. Jest to mega irytujące, ale jednak dłużej działa niż nie działa. Dobrze że mam blisko do serwisu i dobrze że w miarę szybko reagują.

Daniel
Samochód: kodiaq

Post autor: Daniel »

Witam.
z tego właśnie powodu pojawiłem sie na tym forum. po miesiącu jazdy nowym autem dwie wizyty w serwisie. pierwsza to ustawienie geometrii bo auto ściągało. Kolejna wizyta to usterka 5 systemów wspomagania jazdy front assist, znaki itd.

Od pracownika serwisu usłyszałem "do zobaczenia" gdyż nadal ponoć pracują nad przyczyną.

najgorsze jest to że do serwisu mam ok 100km wiec nie jest to komfortowa sytuacja.

Mam jeszcze jedna obserwację i może u was tez to się pojawia. czasami po zamknięciu auta tylne lampy nie gasną. Trzeba odpalić auto zgasić i dopiero wtedy po zamknięciu światła tylne gasną. Miał ktoś taka przypadłość?

ODPOWIEDZ