Czas oczekiwania na Kodiaqa

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Kodiaqa
lucas_03
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI Sportline

Re: Czas oczekiwania na Kodiaqa

Post autor: lucas_03 »

O to też pytałem, bo gdzieś też taką wersję usłyszałem. Ale dostałem odpowiedź, że nie będzie problemu, że na 2024 importer ma sloty na ok 60 tys. sztuk czyli ok 25% więcej niż zwykle.
Ale ile w tym prawdy, to pewnie dowiemy się za jakiś czas.

Tak sobie myślę, że jak zaczną wyrzucać wyposażenie to pewnie zrezygnuję z zamówienia wtedy.

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

RobertG7
Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 4x4

Post autor: RobertG7 »

McGan pisze:
18 gru 2023, 12:27
To ja jeszcze rzucę pytankiem - czy od Was dealer też wymagał zakupu ubezpieczenia na I rok leasingu od nich? Nie widzę takiego wymagania w umowie...

Edit:
Tak, jest wymagane na I rok od dealera, jest to w warunkach finansowania opisane... ;)
Jest to gdzieś tam niby zapisane, ale szczegółów ciężko się doprosić, natomiast jak przedstawisz konkurencyjne ubezpieczenie to zejdą do podobnej kwoty, u mnie była to różnica 1300zł między dealerem a brokerem (ten sam ubezpieczyciel) i dealer zszedł do tej ceny.
Z GAPem jest dowolność i tu też niezależny jest zdecydowanie bardziej korzystny jeżeli chodzi o koszt, ale tez i warunki

TymekF
Samochód: Kodiaq 2.0 TDI DSG 200KM 4x4

Post autor: TymekF »

lucas_03 pisze:
18 gru 2023, 17:02
O to też pytałem, bo gdzieś też taką wersję usłyszałem. Ale dostałem odpowiedź, że nie będzie problemu, że na 2024 importer ma sloty na ok 60 tys. sztuk czyli ok 25% więcej niż zwykle.

Tak sobie myślę, że jak zaczną wyrzucać wyposażenie to pewnie zrezygnuję z zamówienia wtedy.
No może jeszcze się łapiesz z produkcją na styczeń. Ja już dostałem info, że na bank tego nie będzie i że produkcja mojej sztuki na pewno nie w styczniu. Pewnie takie info od importera dostali.
Tak czy siak akurat to mi nie robi. Zobaczymy co będzie dalej :)

Awatar użytkownika
MałGorzata
Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60

Post autor: MałGorzata »

Do kiedy można jeszcze będzie zamawiać Kodiaqi w starej wersji?
----

Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER

Awatar użytkownika
robkio76
Samochód: Kodiaq 2.0TSI Style 4x4

Post autor: robkio76 »

lucas_03 pisze:
18 gru 2023, 12:23
W moim przypadku każdy salon, z którym rozmawiałem chciał zaliczkę przy zamówieniu. Kwoty były różne od 1k do 20k :)
Co do rezygnacji, to różni dealerzy potwierdzali, że nie ma z tym problemu i zwracają zaliczkę.
Ja jak zamawiałem w marcu 23 to absolutnie nie chcieli żadnych zaliczek gdyż nie gwarantowali żadnych terminów i ceny. Teraz widzę spadło zainteresowanie samochodami (ogólnie) to i chcą zaliczki

Awatar użytkownika
robkio76
Samochód: Kodiaq 2.0TSI Style 4x4

Post autor: robkio76 »

icemichael pisze:
18 gru 2023, 10:55
Teraz tak czysto hipotetycznie się zastanawiam, czy po zamówieniu można bez wyraźnej przyczyny zrezygnować z auta? Czy dealer ponosi z tego tytułu jakieś straty, płaci producentowi kary? Czy ma możliwość nie zwracania zaliczki?
Zaliczka wg definicji jest w 100% zwrotna i masz prawo się rozmyślić i zrezygnować z zakupu i w zasadzie nie musisz podawać powodu. W takim przypadku sprzedający musi ci zwrócić całość zaliczki.
Co innego jakbyś wpłacił zadatek który w przypadku rezygnacji kupującego przepada na rzecz sprzedającego. Jeżeli sprzedający nie wywiąze się z umowy to musi zwrócić zadatek w podwójnej wielkości (jedyny wyjątek jak zaistnieje "siła wyższa' kiedy sprzedający lub kupujący nie może wywiązać się z umowy tj np. meteoryt rozwali fabrykę itp.). Tak stanowi prawo i oczywiście nie staje to przeszkodzie aby kupujący i sprzedający dogadali się w sprawie zwrotu zadatku.

TymekF

robkio76 pisze:
22 gru 2023, 11:51
icemichael pisze:
18 gru 2023, 10:55
Teraz tak czysto hipotetycznie się zastanawiam, czy po zamówieniu można bez wyraźnej przyczyny zrezygnować z auta? Czy dealer ponosi z tego tytułu jakieś straty, płaci producentowi kary? Czy ma możliwość nie zwracania zaliczki?
Zaliczka wg definicji jest w 100% zwrotna i masz prawo się rozmyślić i zrezygnować z zakupu i w zasadzie nie musisz podawać powodu. W takim przypadku sprzedający musi ci zwrócić całość zaliczki.
Co innego jakbyś wpłacił zadatek który w przypadku rezygnacji kupującego przepada na rzecz sprzedającego. Jeżeli sprzedający nie wywiąze się z umowy to musi zwrócić zadatek w podwójnej wielkości (jedyny wyjątek jak zaistnieje "siła wyższa' kiedy sprzedający lub kupujący nie może wywiązać się z umowy tj np. meteoryt rozwali fabrykę itp.). Tak stanowi prawo i oczywiście nie staje to przeszkodzie aby kupujący i sprzedający dogadali się w sprawie zwrotu zadatku.
Chodzi pewnie o to, aby w jakimkolwiek stopniu odsiać kogoś z przypadku, co dla żartu może chciałby zamówić ;)
Umówmy się, jeśli nawet byłoby nie zwrotne, to jeśli ktoś myśli o samochodzie za 150-250k to 2-4k to raczej na nim nie robi wrażenia :lol:

lucas_03
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI Sportline

Post autor: lucas_03 »

TymekF pisze:
lucas_03 pisze:
18 gru 2023, 17:02

No może jeszcze się łapiesz z produkcją na styczeń. Ja już dostałem info, że na bank tego nie będzie i że produkcja mojej sztuki na pewno nie w styczniu. Pewnie takie info od importera dostali.
Tak czy siak akurat to mi nie robi. Zobaczymy co będzie dalej :)
Dzisiaj dostałem info, że jednak też nie będę miał BT.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Cahir
Samochód: Skoda Kodiaq Style 1,5 TSI

Post autor: Cahir »

Co do GAP, to radziłbym się zastanowić z jego wykupem.
Info za moim delarem ubezpieczeniowym.
GAP jest ogolnie ubezpieczeniem od utraty wartości auta, a na chwilę obecną auta raczej zyskują na wartości niż tanieją. Czyli same OC+AC daje dokładnie to samo, a nie musisz dopłacać do GAP. Jeśli wasz ubezpieczyciel będzie uczciwy to powie wam to samo.

Wesołych Świąt wszystkim

TymekF

lucas_03 pisze:
22 gru 2023, 21:33

Dzisiaj dostałem info, że jednak też nie będę miał BT.
Czyli to jednak nie tylko mój przypadek. Trzymam kciuki aby w ogóle mi wyprodukowali :lol:
Cahir pisze:
24 gru 2023, 9:04
do GAP, to radziłbym się zastanowić z jego wykupem.
Info za moim delarem ubezpieczeniowym.
GAP jest ogolnie ubezpieczeniem od utraty wartości auta, a na chwilę obecną auta raczej zyskują na wartości niż tanieją. Czyli same OC+AC daje dokładnie to samo, a nie musisz dopłacać do GAP. Jeśli wasz ubezpieczyciel będzie uczciwy to powie wam to samo.
A to ciekawe, będę się dowiadywał i dopytywał przed załatwieniem ubezpieczenia, dzięki.

ODPOWIEDZ