Czas oczekiwania na Kodiaqa

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Kodiaqa
icemichael
Samochód: Skoda Octavia III 1.6 TDI

Re: Czas oczekiwania na Kodiaqa

Post autor: icemichael »

Teraz tak czysto hipotetycznie się zastanawiam, czy po zamówieniu można bez wyraźnej przyczyny zrezygnować z auta? Czy dealer ponosi z tego tytułu jakieś straty, płaci producentowi kary? Czy ma możliwość nie zwracania zaliczki?

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

RobertG7
Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 4x4

Post autor: RobertG7 »

icemichael pisze:
18 gru 2023, 10:55
Teraz tak czysto hipotetycznie się zastanawiam, czy po zamówieniu można bez wyraźnej przyczyny zrezygnować z auta? Czy dealer ponosi z tego tytułu jakieś straty, płaci producentowi kary? Czy ma możliwość nie zwracania zaliczki?
Zaliczki? To chyba 1 przypadek od 2 lat, że Skoda pobrała zaliczkę od Klienta :)

icemichael

RobertG7 pisze:
18 gru 2023, 11:42
icemichael pisze:
18 gru 2023, 10:55
Zaliczki? To chyba 1 przypadek od 2 lat, że Skoda pobrała zaliczkę od Klienta :)
Otóż pobrała i to rzędu najniższej krajowej ;)

lucas_03
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI Sportline

Post autor: lucas_03 »

W moim przypadku każdy salon, z którym rozmawiałem chciał zaliczkę przy zamówieniu. Kwoty były różne od 1k do 20k :)
Co do rezygnacji, to różni dealerzy potwierdzali, że nie ma z tym problemu i zwracają zaliczkę.

McGan
Samochód: Kodiaq Sportline 4x4 2.0 TSI 190 KM

Post autor: McGan »

To ja jeszcze rzucę pytankiem - czy od Was dealer też wymagał zakupu ubezpieczenia na I rok leasingu od nich? Nie widzę takiego wymagania w umowie...

Edit:
Tak, jest wymagane na I rok od dealera, jest to w warunkach finansowania opisane... ;)
Ostatnio zmieniony 18 gru 2023, 13:49 przez McGan, łącznie zmieniany 1 raz.
Kodiaq Sportline 4x4 2.0 TSI 190 KM, 2024 - Grey Steel

lucas_03

Teraz w sumie nawet nie pytałem bo oferta była całkiem ok, przy poprzednim leasingu nie było takiego wymogu, z tym że była jakaś opłata za weryfikację lub coś podobnego. Myślę, że nie ma takiego obowiązku.

icemichael

Z tymi terminami jest jakaś loteria. Dziś pisałem do dealera i okazuje się że mój Style 2.0 TSI (zamówiony 10 dni temu) jest przewidziany do produkcji na 4 tydzień nowego roku.

TymekF
Samochód: Kodiaq 2.0 TDI DSG 200KM 4x4

Post autor: TymekF »

lucas_03 pisze:
18 gru 2023, 12:23
W moim przypadku każdy salon, z którym rozmawiałem chciał zaliczkę przy zamówieniu. Kwoty były różne od 1k do 20k :)
Co do rezygnacji, to różni dealerzy potwierdzali, że nie ma z tym problemu i zwracają zaliczkę.
Potwierdzam, ja się spotkałem z zaliczką rzędu 2-6k ale możesz zrezygnować i zaliczkę zwracają. To nie zadatek ;)

icemichael pisze:
18 gru 2023, 14:54
Z tymi terminami jest jakaś loteria. Dziś pisałem do dealera i okazuje się że mój Style 2.0 TSI (zamówiony 10 dni temu) jest przewidziany do produkcji na 4 tydzień nowego roku.
No pewnie zależy jaka wersja i jakie dodatki.

Ja zamawiałem w pierwszej połowie listopada wersje sportline z wieloma dodatkami i na razie cisza.
Wiem natomiast, że nie wcześniej niż luty, bo niektórych dodatków już nie będę miał z racji kończącej się produkcji.
Do stycznia jeszcze wszystko tam chyba jest, a od lutego już niektóre rzeczy ucinają z racji kończącej się producji.
Pewnie zapasy magazynowe komponentów się kończą i już nie domawiają.

lucas_03

To ciekawe😀 ja zamawiałem na koniec listopada, sportline że wszystkim oprócz panoramy i w tamtym tygodniu dealer potwierdzał u importera, że nie będzie żadnych problemów z wyposażeniem itd.

Więc jak widać co salon to historia.

TymekF
Samochód: Kodiaq 2.0 TDI DSG 200KM 4x4

Post autor: TymekF »

lucas_03 pisze:
18 gru 2023, 16:08
To ciekawe😀 ja zamawiałem na koniec listopada, sportline że wszystkim oprócz panoramy i w tamtym tygodniu dealer potwierdzał u importera, że nie będzie żadnych problemów z wyposażeniem itd.

Więc jak widać co salon to historia.
A ładowarka indukcyjna (bluetooth plus)?

Ja dostałem info że do 4 tygodnia 2024 montują a potem nie.
Ale w sumie już przy wyborze konfiguracji w listopadzie powiedzieli mi że może tak być, że tego nie będzie, bo już coś tam wiedzieli.

ODPOWIEDZ