Czas oczekiwania na Kodiaqa

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Kodiaqa
dzentelman
Samochód: SUPERB 2.0 TSI

Re: Czas oczekiwania na Kodiaqa

Post autor: dzentelman »

Cahir pisze:
18 maja 2023, 13:13
Straszne jest to czekanie. Miesiąc minął od zamówienia, emocje powinny opaść, a tu dupa. Codziennie zaglądam na meila w oczekiwaniu na wiadomość od dealera. Jeszcze nigdy się tak nie rajcowałem czymkolwiek.
też tak macie?
tez :) nikt chyba nie lubi czekać... a najgorzej jak nie ma terminu i może być po 6 m-cach ale może tez być i za rok... i nie ma nikogo kto Ci powie konkretnie - sprzedawcy wiedza tyle co my...

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

GrochuVeB
Samochód: Skoda Kodiaq 2,0 tdi

Post autor: GrochuVeB »

Im mniej bajerów tym szybciej będzie

Cahir
Samochód: Skoda Kodiaq Style 1,5 TSI

Post autor: Cahir »

GrochuVeB pisze:
19 maja 2023, 14:12
ale chyba cały pic polega, aby autko miało parę fajnych bajerów.
Ktoś może składał zamówienie w okolicy 15 tyg (oczywiście 2023) i ma już podany termin produkcji

Awatar użytkownika
robkio76
Samochód: Kodiaq 2.0TSI Style 4x4

Post autor: robkio76 »

GrochuVeB pisze:
chyba nie. bardziej zależy od tego jakie fabryka ma plany produkcyjne a te wynikają z zamówień. Jeżeli jest więcej zamówień 1.5tsi to one będą robione w dłuższych seriach więc będzie szybciej.
Generalnie myślę że na plany produkcyjne wpływa wiele czynników jak np. pracują i mają przepustowość różne działy fabryki (lakiernia, dział z silnikami, skrzyniami itp), dostępność komponentów, awarie, ludzie.
Same bajery mogą wpłynąć tylko na długość montażu pojedynczego samochodu ale przy takiej automatyzacji produkcji ten czas myślę że wydłuża się nieznacznie.

Awatar użytkownika
robkio76
Samochód: Kodiaq 2.0TSI Style 4x4

Post autor: robkio76 »

Cahir pisze:
19 maja 2023, 14:20
GrochuVeB pisze:
ale chyba cały pic polega, aby autko miało parę fajnych bajerów.
Ktoś może składał zamówienie w okolicy 15 tyg (oczywiście 2023) i ma już podany termin produkcji
ja składałem zamówienie 22marca (to chyba 12tydzień) i brak jakichkolwiek informacji o produkcji ale szacuję na koniec września lub początek października.
Ty możesz mieć wcześnie bo masz 1.5tsi które podobno mają krótsze terminy produkcji (tak mi mówili w salonie jak zamawiałem swojego ale ile w tym prawdy?)

Morganna
Samochód: Skoda kodiaq, 2.0 tsi

Post autor: Morganna »

Nasze auto zamówione w lutym 2022 - w teorii mamy termin produkcji na przełom czerwca i lipca, czyli 1,5 roku czekania. Do tego dealer nam zapowiedział, że podniesie nam cenę o kilka tysi.
Osobiście nie sądzę, żebym kiedyś jeszcze zamówiła skodę, za dużo nerwów, czekania, dezinformacji.

Fonix
Samochód: Style 1.5tsi

Post autor: Fonix »

Morganna pisze:
19 maja 2023, 14:41
Nasze auto zamówione w lutym 2022 - w teorii mamy termin produkcji na przełom czerwca i lipca, czyli 1,5 roku czekania. Do tego dealer nam zapowiedział, że podniesie nam cenę o kilka tysi.
Osobiście nie sądzę, żebym kiedyś jeszcze zamówiła skodę, za dużo nerwów, czekania, dezinformacji.
Który dealer?

lk7
Samochód: Kodiaq L&K 2.0 TSI 190KM 4x4

Post autor: lk7 »

Morganna pisze:
19 maja 2023, 14:41
Nasze auto zamówione w lutym 2022 - w teorii mamy termin produkcji na przełom czerwca i lipca, czyli 1,5 roku czekania.
To jest chyba bieżący rekord forum, po tym jak @elektrod odebrał swoje auto :D

@Morganna Możesz dopisać kilka szczegółów odnośnie zamówienia? Może to jakaś bardzo specyficzna kombinacja silnika/koloru/wyposażenia

Morganna
Samochód: Skoda kodiaq, 2.0 tsi

Post autor: Morganna »

2.0 Tsi 4x4, l and k, z bajerami. Informacja przy zamówieniu brzmiała 6-12 miesięcy oczekiwania i to było dla nas w porządku. 18 miesięcy nie jest już dla nas ok, ale co mamy zrobić teraz? Już nie zostało nic, jak czekać i ewentualnie opisywać swoją historię, może ktoś wyciągnie z niej wnioski. Żałuję, że nie wzięliśmy Kii wtedy, albo Hyundaia.

Dominik
Samochód: Kodiaq 2023 - 2.0 TDI 200KM 4x4 L&K Lava Blu

Post autor: Dominik »

Ja zamawialem w marcu 2022. W DE.
2.0 TDI, 200KM, 4x4, L&K + grzana szyba, i pare innych dodatkow. LavaBlue. Bez haka i panoramy w sumie wszystko. Chcialem Sportline ale nie bylo dostepnego wtedy cantona, martwego pola itd. Tylko L&K to mial. Termin produkcji mam na pazdziernik tego roku, pojawil sie jakies 1,5 m-ca temu. Cena bez zmian z dnia zamowienia. Masakra... a i w DE juz nie mozna zamowic Kodiaqa z uwagi na nowy model ktory ma wyjsc pod koniec roku.

ODPOWIEDZ