Dzięki za info. Dzwoniłem dzisiaj do dilera - mój już jest u importera, podobno nawet w drodze do dilera. to nie prima aprilis, pytałem o to
Czas oczekiwania na Kodiaqa
Re: Czas oczekiwania na Kodiaqa
-
Dominik
- Samochód: Kodiaq 2023 - 2.0 TDI 200KM 4x4 L&K Lava Blu
Witam po dłuższej nieobecności. Ja wczoraj zamówiłem kolejnego Kodiaqa. Obecnego mam w leasingu do końca marca 2023 ale biorąc pod uwage terminy czas było to już zrobić. Niestety z uwagi na braki wyposażenia odpadł sportline i wybrałem L&K z dużą ilością dodatków. Powód? Canton i martwe pole ktore nie jest dostępne w innych wersjach. Mój dealer (Niemcy) podał mi termin na kwiecień 2023 z zapewnieniem że nie będzie żadnego poślizgu bo to L&K. Podobno polityka Skody jest taka, żeby sprzedawać najbogatsze wersje bo tutaj zysk jest największy. Dodam że brałem pod uwage jeszcze inne auta, m.in. Superb, insignia, tiguan, passat ale Kodi wychodzi najtaniej jeśli chodzi o leasing. Sorento również wychodzilo drożej.
Ja mam wycofany termin, produkcja była planowana ponad rok po zamówieniu.
Ostatnio zmieniony 03 kwie 2022, 11:59 przez cov, łącznie zmieniany 3 razy.
-
Dominik
Kolego czytaj ze zrozumieniem. Ja zamawiam swoje auto w Niemczech, tam rejestruje i na tamtych tablicach jeżdże - a tam dziala to stety/niestety nieco inaczej niz u nas. Zwlaszcza jezeli mowimy o umowie leasingu. Tam nawet wersje sa nieco inne, lepiej doposażone niż w Polsce pomimo tej samej nazwy. Wg sprzedawcy moj dostane nie pozniej niż podany termin a jego niedotrzymanie wiąże się z wieloma sankcjami dla sprzedawcy/producenta. Tak to wygląda i tamten rynek jest traktowany nieco inaczej niż Europa środkowo-wschodnia. Pytanje jest jeszcze jedno, jak sankcje na rosje wplyna na realizacje pozostalych zamowien czy je przyspiesza nie wie nikt na ta chwile mysle.cov pisze: ↑03 kwie 2022, 0:30Kolego poczytaj trochę o terminach na LK a raczej o ich braku. Ja mam wycofany termin, produkcja była planowana ponad rok po zamówieniu i dalej im mało... Już nawet nie wiem ile zmian terminów było, niektóre na "już za miesiąc" teraz nie mam w ogóle terminu - zresztą jak większość osób tutaj. Ostatnia "zmiana" terminu to tylko +6 miesięcy. Najprawodpodobniej zdecydowana mniejszość zamawiających zobaczy swoje auta, oceniam to po wielu rozmowach z ludźmi znających temat na 15-25%. Nie liczyłbym że te auta się rzeczywiście wyprodukują. Ja raczej podziękuję.
Myslę że w większości nabywcami nie będa pierwotni zamawiający. Ci raczej zrezygnują po 1-1,5 roku oczekiwania a ich auta kupią nowi, za nową cenę.
Przwpraszam że chciałem pomóc. Jestem ciekaw szczególnie tych sankcji dla producenta za niedotrzymanie terminu 
Pytanie - jeżeli mogę: jaki silnik zamawiałeś?cov pisze: ↑03 kwie 2022, 0:30Kolego poczytaj trochę o terminach na LK a raczej o ich braku. Ja mam wycofany termin, produkcja była planowana ponad rok po zamówieniu i dalej im mało... Już nawet nie wiem ile zmian terminów było, niektóre na "już za miesiąc" teraz nie mam w ogóle terminu - zresztą jak większość osób tutaj.
Po, mówiąc kolokwialnie, wyjebce kooperantów na Ukrainie produkujących wiązki do TSI jest problem w całej grupie VAG. Ciekawi mnie jak wygląda tutaj, na tym forum, statystyka TDI vs TSI i terminy produkcji i ich przesuwanie.
2.0 TSI zamówiłem.
Mogę powiedzieć że dilerzy i obsługa jest w Skodzie naprawdę w porządku, informują itd. Żeby nie było że mam coś do tej marki - kibicuję im żeby się udało wszystko wyprodukować bo samochód zrobili super. Kodiaq jest zasadzie bez konkurencji w tejn kategorii Ale ten czas oczekiwania bez żadnej pewności czy i kiedy naprawdę martwi.
Mogę powiedzieć że dilerzy i obsługa jest w Skodzie naprawdę w porządku, informują itd. Żeby nie było że mam coś do tej marki - kibicuję im żeby się udało wszystko wyprodukować bo samochód zrobili super. Kodiaq jest zasadzie bez konkurencji w tejn kategorii Ale ten czas oczekiwania bez żadnej pewności czy i kiedy naprawdę martwi.
Ostatnio zmieniony 03 kwie 2022, 11:21 przez cov, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Dominik
Kolego nie masz za co przepraszać
Dominik jaka masz cene na swoj egzemplarz i rabat, w porownaniu do ceny w polsce? jest podobna czy sporo wyzsza niz w polsce? zastanawia mnie czy to nie jest swego rodzaju pomysl na dzisiejsza sytuacje, zeby nowe auto zamawiac w niemczech, do berlina nie jest az tak w kobcu daleko