Kodiaq 2021

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Kodiaqa
szablesi76
Samochód: Kodiaq 2021 2.0 tdi dsg

Re: Kodiaq 2021

Post autor: szablesi76 »

jakubLD pisze:Tak przy okazji, nie mam jakiegoś doświadczenia ze skrzyniami automatycznymi, zawsze jeździłem z manualem. Natomiast jak się czyta o tym, że skrzynie automatyczne czy to DSG czy to powershift potrafią po 200 tys. km się popsuć i o nie trzeba dbać a potem naprawa kosztuje majątek i nie dość tego auto spala więcej niż na manualu to powiem, że dla mnie to jest bez sensu. Ja wolałbym w takim wypadku manual który dożyje do późnej starości auta.
Power shift potrafi paść przy 80 tysiącach . Naprawa to około 5-7 tysięcy. Dsg miałem w czterech autach i zmieniając olej co 60 tysięcy nigdy nie miałem z nią problemów .

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

longmanpl
Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI

Post autor: longmanpl »

Nie kwestionuję bezawaryjności DSG, ale 2 lata temu, tuż przed końcem 2-letniej gwarancji, 7-stopniowa DSG padła w Arteonie ze 190 KM znajomego. Wg diagnozy, opiłki metalu. Koszt 35k zł, wymiana skrzyni, na gwarancji.
Z kolei jeszcze inny znajomy, w Pastuchu 280 KM z 2017 ma 6-stopniową DSG i brak problemów.
Obydwaj mają ciężką nogę.

Wysłane z mojego GM1913 przy użyciu Tapatalka

longmanpl
Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI

Post autor: longmanpl »

TOMEQ pisze:Twój dylemat należy do tych z kategorii co podpowiada rozum, a co serce i nie wiadomo co by podpowiadał rozum to zawsze wygra to co podpowiada serce, więc coś mi się wydaje że pomimo pewnych jego mankamentów wybór i tak padnie na KODIAQa ;-)
Heh, no nie zawsze wygrywa serce, u mnie wybrał Excel ;) Obrazek

Serce wybrało Alfę Stelvio 280KM ;) (miałem już dwie).
Rozum wskazywał na coś większego, z lepszymi warunkami finansowania, m.in. z grupy VAG. Tutaj również motyw sercowy nie wskazywał na Kodiaqa ale na Tarraco FR, gdzie w zasięgu byłby nawet motor 245KM ;)
Natomiast po zrabatowaniu, kalkulacjach finansowania, excel wskazał na Kodiaqa.. I tym samym żona również Obrazek Obrazek (budowa chaty w tle).
W moim przypadku, jakoś nie jestem wielkim fanem czy też antyfanem marek VAG, zarówno Tig przed/po FL oraz Kodiaq nie wzbudzają u mnie wielkich emocji. I gdyby Kodiaq nie dostał liftu, nie dałbym się Excelowi i żonie ;) i teraz czekałbym na Tarraco ;)

Wysłane z mojego GM1913 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
TOMEQ
Samochód: ŠKODA KODIAQ Sportline 2.0 TSI

Post autor: TOMEQ »

jakubLD pisze:
08 sie 2021, 22:22
Tak przy okazji, nie mam jakiegoś doświadczenia ze skrzyniami automatycznymi, zawsze jeździłem z manualem. Natomiast jak się czyta o tym, że skrzynie automatyczne czy to DSG czy to powershift potrafią po 200 tys. km się popsuć i o nie trzeba dbać a potem naprawa kosztuje majątek i nie dość tego auto spala więcej niż na manualu to powiem, że dla mnie to jest bez sensu. Ja wolałbym w takim wypadku manual który dożyje do późnej starości auta.
Jeśli bierzesz pod uwagę mocniejsze wersje silnikowe 190/200 KODIAQa to one mają tylko i wyłącznie DSG, początkowo też miałem opory przed nim ze względu na ewentualne koszty naprawy, ale teraz to z DSG to już bym nie zrezygnował za żadne skarby. Co do kwestia spalania to sprawa dyskusyjna, bo DSG zmienia sprawniej biegi niż niejeden kierowca i w takim przypadku może okazać się że autko spali mniej niż przy manualu ;-)
KODIAQ Sportline RM2020 2.0TSI 190KM DSG 4x4

D10ni
Samochód: GunMetal Sportline 2.0TDI 190KM

Post autor: D10ni »

TOMEQ pisze:
09 sie 2021, 5:11
Co do kwestia spalania to sprawa dyskusyjna, bo DSG zmienia sprawniej biegi niż niejeden kierowca i w takim przypadku może okazać się że autko spali mniej niż przy manualu ;-)
Nie wiem jak w Kodiaq 2021, ale sądzę że i w nim DSG idiotycznie podnosi na najwyższy bieg kosztem niskich obrotów jak tylko się da (bo WLTP). Poza tym ma ten słynny skodowski lag. Po wdepnięciu biegu czekasz i czekasz, a po chwili jebudu, nagle silnik się rozkręca. To nie jest liniowe przekazanie mocy jak w manualu.
Niemniej jednak uważam że rzeczywiście DSG to kapitalna sprawa w połączeniu z TJA, aktywnym tempomatem i innymi asystentami. Tylko obowiązkowo z łopatkami przy kierownicy.
Zadowolny z GunMetal Sportline :D

Awatar użytkownika
TOMEQ
Samochód: ŠKODA KODIAQ Sportline 2.0 TSI

Post autor: TOMEQ »

Moment zmiany biegów zależy od wybranego trybu jazdy, w eco czy normal rzeczywiście jest jak piszesz wcześnie zmienia biegi na wyższe, natomiast sport czy indywidual dłużej trzyma wyższe obrony i przyśpieszanie jest o wiele dynamiczniejsze. Jeśli chodzi o reakcje skrzyni DSG na wciskanie pedału gazu to dziwię się że jeszcze nie zostało to opisane w instrukcji obsługi, bo jeśli wciskanie pedału gazu następuje powoli to i reakcja silnika jest o wiele wolniejsza, a jak robi się to tak jak wyjaśniał Pertyl że szybko 2 razy, wciska się pedał gazu to reakcja jest o wiele szybsza, chociaż ja zauważyłem że wystarczy nawet pojedyncze energiczne wciśnięcie pedału gazu i reakcja jest zauważalna wraz z efektem wygniatania w oparcie ;-)
KODIAQ Sportline RM2020 2.0TSI 190KM DSG 4x4

danielzal
Samochód: Kodiak L&K 2.0 190KMDSG

Post autor: danielzal »

Jeszcze jedna rzecz. Kodiaq ma 4x4, więc w zimie powinien lepiej dawać radę. Nie wiem czy aktualnie jest wersja Forda z AWD

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

jakubLD
Samochód: skoda kodiaq 2.0 TDI 190PS

Post autor: jakubLD »

Dobra, to jeszcze laickie pytanie , o te łopatki przy kierownicy, jak to działa i czy w kodiku jest?

Awatar użytkownika
MałGorzata
Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60

Post autor: MałGorzata »

Działa tak, że lewą łopatką zmieniasz bieg w dół a prawą w górę. Jest w kodiku :)
----

Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER

Hellborn
Samochód: Kodiak 2,0TSI 4x4

Post autor: Hellborn »

Miałem łopatki w Passacie. Dwa tygodnie zabawy i przestałem używać. Dla mnie wygodniej było używać trybu sport w skrzyni.
W nowym - nawet ich nie zamawiałem.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

ODPOWIEDZ