Obecny silnik 2.0TSI 190KM (nie wiem czy 150KM tez) jest produkowany tylko do 50. tygodnia 2020, wiec jak teraz zamowisz, to marne szanse ze sie wyprodukuje do konca roku. Produkcja bedzie wstrzymana, bo silnik ma przejsc jakąś modyfikację ze względu na eko-wymogi i ma wrocic w takiej samej mocy i pojemności, ale jakoś zmodyfikowany w 2021 (teraz już wiadomo, ze od 9. tygodnia)
Kodiaq Sportline 2.0 TSI przed ostateczną decyzją - kilka pytań
Re: Kodiaq Sportline 2.0 TSI/TDI przed ostateczną decyzją
Biorąc pod uwagę dotychczasowe trendy, to po tej "eko-modyfikacji" może być jeszcze bardziej łakomy na benzynę, niż jest obecnie.
A te informacje są gdzieś oficjalnie dostępne, czy to wiedza tylko dla wtajemniczonych?
A te informacje są gdzieś oficjalnie dostępne, czy to wiedza tylko dla wtajemniczonych?
Ja się o tym dowiedziałem z tego forum:) co potwierdzili dilerzy Skody, ze silnik ma byc produkowany tylko do 50.tygodnia. Jak pisalem maila do Skody w Czechach, o to kiedy ma wrocic do produkcji to oni nie wiedzą, ale za to Skoda Polska wie:), o co zapytalem na ich profilu na FB, a niedawno diler mi potwierdzil ze silnik wraca wlasnie od 9.tygodnia.
Zalezy co dla Ciebie jest istotne, dla mnie wysokie spalanie nie ma znaczenia, jesli mieszcze sie w 10l, mam porownanie miedzy TDI i TSi i teraz nie wrocilbym do TDI ze wzgledu na dynamikę silnika i to jest dla mnie istotne, a teraz juz nie robie 45tys km rocznie tylko ok 20tys i glownie miasto wiec teraz stawiam tylko na benzynę (a w Kodiaqu jeszcze jest 4x4, choc tylko w 190-konnym silniku ale zarowno dieslu jak i benzynie, więc nie dość że benzyna to jeszcze 190KM, a że silnik się zmienia to stwierdzilem, że poczekam z zamowieniem do wiosny)
Coś staram się wyczytać na ten temat na zagranicznych stronach. Czy to aby nie jest zmiana z BS4 na BS6?biokd pisze: ↑19 wrz 2020, 23:19Ja się o tym dowiedziałem z tego forum:) co potwierdzili dilerzy Skody, ze silnik ma byc produkowany tylko do 50.tygodnia. Jak pisalem maila do Skody w Czechach, o to kiedy ma wrocic do produkcji to oni nie wiedzą, ale za to Skoda Polska wie:), o co zapytalem na ich profilu na FB, a niedawno diler mi potwierdzil ze silnik wraca wlasnie od 9.tygodnia.
-
D10ni
- Samochód: GunMetal Sportline 2.0TDI 190KM
Nic nie stoi na przeszkodzie rozesłać mailem zapytania do kilku salonów polecanych na forum. Leasing możesz wziąć w dowolnym salonie. Raz się przejedziesz, odbierzesz i "z głowy". Ja brałem z salonu 400km ode mnie. Jedyne to "obca" rejestracja w moim mieście, co ma swoje zalety
Tu zwrócę tylko uwagę, że skoro bierzesz automat, to licz się z "muleniem" przy ruszaniu. To celowe ustawienie DSG Skody. W starszych wersjach jeszcze można było przekodować na tzw "pedał Audi", ale w nowszych z tego co czytałem "gryzie się" z niektórymi systemami. Oczywiście jest na to jakieś lekarstwo (Pedalbox) ale to półśrodek. Możesz zrobić jeszcze raz jazdę próbną i zwracać uwagę tylko na to, żeby nie było zaskoczenia.a) czy polega na prawdzie to, że 150km w TDI jest pod względem dynamiki jazdy bardziej porównywalne w benzynie do wersji 190-konnej, niż 150-konnej?
Napisałeś w wątku, że raczej grzecznie nie jeździsz5. Jak to jest z wyborem opon wielosezonowych? Da się?
Nie ma niczego takiego. O mapach dowiesz się z forum. Reszta - z zasady nawet serwis niczego nie aktualizuje w czasie przeglądu. Chyba że zgłosisz konkretna usterkę związaną z funkcją/urządzeniem. Bo wtedy zawsze pierwszym krokiem jest aktualizacja. Sugeruję nie myśleć o samochodzie jak o kompie z windowsem. To zdecydowanie dwie odległe krainy.7. Czy samochód sam informuje nas o dostępności nowego oprogramowania sterownika / stacji multimedialnej czy trzeba w tym celu kontaktować się z salonem?
Zadowolny z GunMetal Sportline 
Nie do końca:) Mi powiedziano, że moge mieć rejestracje jaką chcę, nawet z Poznania jesli leasing załatwiam w Krakowie. Moze to kwestia leasingu konsumenckiego, a nie dla przedsiębiorców, bo ja konsumencki tylko moge wziącD10ni pisze: ↑20 wrz 2020, 9:21
Nic nie stoi na przeszkodzie rozesłać mailem zapytania do kilku salonów polecanych na forum. Leasing możesz wziąć w dowolnym salonie. Raz się przejedziesz, odbierzesz i "z głowy". Ja brałem z salonu 400km ode mnie. Jedyne to "obca" rejestracja w moim mieście, co ma swoje zalety![]()
Tak też zrobię, dzięki.D10ni pisze: ↑20 wrz 2020, 9:21Nic nie stoi na przeszkodzie rozesłać mailem zapytania do kilku salonów polecanych na forum. Leasing możesz wziąć w dowolnym salonie. Raz się przejedziesz, odbierzesz i "z głowy". Ja brałem z salonu 400km ode mnie. Jedyne to "obca" rejestracja w moim mieście, co ma swoje zalety![]()
Szkoda, że tak to wyglądaD10ni pisze: ↑20 wrz 2020, 9:21Nie ma niczego takiego. O mapach dowiesz się z forum. Reszta - z zasady nawet serwis niczego nie aktualizuje w czasie przeglądu. Chyba że zgłosisz konkretna usterkę związaną z funkcją/urządzeniem. Bo wtedy zawsze pierwszym krokiem jest aktualizacja. Sugeruję nie myśleć o samochodzie jak o kompie z windowsem. To zdecydowanie dwie odległe krainy.
Tak nawiasem, nie znalazłem nigdzie odpowiedzi na pytanie, czy gdzieś w systemie Kodiaqa można znaleźć opcję typu "O oprogramowaniu", gdzie jest podsumowanie wersji softu wszystkich systemów i modułów. Czy coś takiego istnieje? I jeszcze jedno - czy Kodiaq posiada slot na kartę SIM?
Znalazłem też ciekawą informację: https://www.fleetnews.co.uk/news/manufa ... nt-upgrade
W szczególności ten fragment jest interesujący:
The new wireless SmartLink function enables Android Auto and Apple CarPlay to be used without plugging the phone in.
PS. Systemu nawigacji nie biorę, bo w dzisiejszych czasach uważam Mapy Google za praktyczniejsze.
Ponoć za możliwość bezprzewodowego AA odpowiada trzecia generacja systemu infotainment (MIB 3), która ma być standardem w roczniku MY2021.
https://newsabc.net/wireless-apple-carp ... -to-mib-3/
https://newsabc.net/wireless-apple-carp ... -to-mib-3/
-
D10ni
- Samochód: GunMetal Sportline 2.0TDI 190KM
I tak by nic nie dała taka informacja, jeśli nie masz dostępu do aktualnych wersji i changelogu. Z założenia samochód wychodzi z gotowym przetestowanym oprogramowaniem. Jeśli QA dali gdzieś ciała i pojawiają się zgłoszenia serwisowe, to soft jest poprawiany, a kto się zgłosi z problemem ma soft zaktualizowany. I tyle. I tak VAG stoi chyba najlepiej jeśli chodzi o możliwość aktualizacji poza serwisem (Eldar) i samodzielne modyfikacje (choćby OBDEleven, Carista)mike1986 pisze: ↑20 wrz 2020, 10:58Tak nawiasem, nie znalazłem nigdzie odpowiedzi na pytanie, czy gdzieś w systemie Kodiaqa można znaleźć opcję typu "O oprogramowaniu", gdzie jest podsumowanie wersji softu wszystkich systemów i modułów. Czy coś takiego istnieje? I jeszcze jedno - czy Kodiaq posiada slot na kartę SIM?
Karta SIM była w starszych miśkach z Columbusem (najwyższa wersja navi). W nowszych chyba tylko e-sim. Był wątek na forum.
Rozumiem że świadoma decyzja i rozważone za i przeciw? W wątku o nawigacji, trochę pisałem jakie są zalety wbudowanej navi. Szczególnie jak masz VC. Biorąc Amundsena i tak masz dostępne googlowe. Ja jestem zadowolony, w octavce miałem Bolero z AA i Amundsen to spory upgrade.PS. Systemu nawigacji nie biorę, bo w dzisiejszych czasach uważam Mapy Google za praktyczniejsze.
Zadowolny z GunMetal Sportline 
"Świadoma" to za dużo powiedzianeD10ni pisze: ↑20 wrz 2020, 13:28Rozumiem że świadoma decyzja i rozważone za i przeciw? W wątku o nawigacji, trochę pisałem jakie są zalety wbudowanej navi. Szczególnie jak masz VC. Biorąc Amundsena i tak masz dostępne googlowe. Ja jestem zadowolony, w octavce miałem Bolero z AA i Amundsen to spory upgrade.
Doczytałem natomiast, że w zależności od Bolero / Amundsen / Columbus inna jest rozdzielczość ekranu. Ponoć Bolero od wersji MIB 2 ma już względnie wysoką rozdzielczość ekranu i nie ustępuje niczym systemom Amundsen / Columbus. Podejrzewam, że w MIB 3 będzie tylko lepiej.