Kodiaq Sportline 2.0 TSI przed ostateczną decyzją - kilka pytań

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Kodiaqa
biokd
Samochód: Skoda Kodiaq L&K 2.0 TSI

Re: Kodiaq Sportline 2.0 TSI/TDI przed ostateczną decyzją

Post autor: biokd »

mike1986 pisze:
19 wrz 2020, 22:48
biokd pisze:
19 wrz 2020, 22:44
Ja sie wole załapać na wersję przedliftową, ale jeszcze RM2021, ale czekam az silnik 2.0TSI wróci do produkcj po eko-zmianach od 9. tygodnia 2021 (pewnie też podrożeje, no ale będzie to produkcja 2021 a nie 2020:) pomimo że już jest to RM2021)
Rozwiń proszę ten temat. 2.0 TSI czeka jakaś zmiana w najbliższym czasie?
Obecny silnik 2.0TSI 190KM (nie wiem czy 150KM tez) jest produkowany tylko do 50. tygodnia 2020, wiec jak teraz zamowisz, to marne szanse ze sie wyprodukuje do konca roku. Produkcja bedzie wstrzymana, bo silnik ma przejsc jakąś modyfikację ze względu na eko-wymogi i ma wrocic w takiej samej mocy i pojemności, ale jakoś zmodyfikowany w 2021 (teraz już wiadomo, ze od 9. tygodnia)

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

mike1986
Samochód: Ford Focus ST170

Post autor: mike1986 »

Biorąc pod uwagę dotychczasowe trendy, to po tej "eko-modyfikacji" może być jeszcze bardziej łakomy na benzynę, niż jest obecnie.

A te informacje są gdzieś oficjalnie dostępne, czy to wiedza tylko dla wtajemniczonych? :)

biokd

mike1986 pisze:
19 wrz 2020, 23:07
Biorąc pod uwagę dotychczasowe trendy, to po tej "eko-modyfikacji" może być jeszcze bardziej łakomy na benzynę, niż jest obecnie.

A te informacje są gdzieś oficjalnie dostępne, czy to wiedza tylko dla wtajemniczonych? :)
Ja się o tym dowiedziałem z tego forum:) co potwierdzili dilerzy Skody, ze silnik ma byc produkowany tylko do 50.tygodnia. Jak pisalem maila do Skody w Czechach, o to kiedy ma wrocic do produkcji to oni nie wiedzą, ale za to Skoda Polska wie:), o co zapytalem na ich profilu na FB, a niedawno diler mi potwierdzil ze silnik wraca wlasnie od 9.tygodnia.

Zalezy co dla Ciebie jest istotne, dla mnie wysokie spalanie nie ma znaczenia, jesli mieszcze sie w 10l, mam porownanie miedzy TDI i TSi i teraz nie wrocilbym do TDI ze wzgledu na dynamikę silnika i to jest dla mnie istotne, a teraz juz nie robie 45tys km rocznie tylko ok 20tys i glownie miasto wiec teraz stawiam tylko na benzynę (a w Kodiaqu jeszcze jest 4x4, choc tylko w 190-konnym silniku ale zarowno dieslu jak i benzynie, więc nie dość że benzyna to jeszcze 190KM, a że silnik się zmienia to stwierdzilem, że poczekam z zamowieniem do wiosny)

mike1986

biokd pisze:
19 wrz 2020, 23:19
Ja się o tym dowiedziałem z tego forum:) co potwierdzili dilerzy Skody, ze silnik ma byc produkowany tylko do 50.tygodnia. Jak pisalem maila do Skody w Czechach, o to kiedy ma wrocic do produkcji to oni nie wiedzą, ale za to Skoda Polska wie:), o co zapytalem na ich profilu na FB, a niedawno diler mi potwierdzil ze silnik wraca wlasnie od 9.tygodnia.
Coś staram się wyczytać na ten temat na zagranicznych stronach. Czy to aby nie jest zmiana z BS4 na BS6?

D10ni
Samochód: GunMetal Sportline 2.0TDI 190KM

Post autor: D10ni »

mike1986 pisze:
19 wrz 2020, 19:06
1. Jestem z Krakowa, a samochód wezmę w leasing. Obecny rabat, jaki zaproponowano mi w Interauto to 6,48%. W porównaniu do Toyoty czy Land Rovera upust jest dość skromny. Czy warto szukać innego salonu z lepszym rabatem?
Nic nie stoi na przeszkodzie rozesłać mailem zapytania do kilku salonów polecanych na forum. Leasing możesz wziąć w dowolnym salonie. Raz się przejedziesz, odbierzesz i "z głowy". Ja brałem z salonu 400km ode mnie. Jedyne to "obca" rejestracja w moim mieście, co ma swoje zalety :-P
a) czy polega na prawdzie to, że 150km w TDI jest pod względem dynamiki jazdy bardziej porównywalne w benzynie do wersji 190-konnej, niż 150-konnej?
Tu zwrócę tylko uwagę, że skoro bierzesz automat, to licz się z "muleniem" przy ruszaniu. To celowe ustawienie DSG Skody. W starszych wersjach jeszcze można było przekodować na tzw "pedał Audi", ale w nowszych z tego co czytałem "gryzie się" z niektórymi systemami. Oczywiście jest na to jakieś lekarstwo (Pedalbox) ale to półśrodek. Możesz zrobić jeszcze raz jazdę próbną i zwracać uwagę tylko na to, żeby nie było zaskoczenia.
5. Jak to jest z wyborem opon wielosezonowych? Da się?
Napisałeś w wątku, że raczej grzecznie nie jeździsz :-) Ja mam to samo. Opony sezonowe są fajne, maja sporo zalet ale nigdy nie będą w skrajnych warunkach tak dobre jak dedykowane do sezonu. W sytuacji gwałtownego hamowania, zakrętu ratującego "tyłek" wolę mieć pewność, że nie zabraknie mi tych kilku metrów czy odrobiny przyczepności. Inna sprawa - w Wielkopolsce mógłbym sobie na to pozwolić, ale u Ciebie warunki są trochę inne, prawda?
7. Czy samochód sam informuje nas o dostępności nowego oprogramowania sterownika / stacji multimedialnej czy trzeba w tym celu kontaktować się z salonem?
Nie ma niczego takiego. O mapach dowiesz się z forum. Reszta - z zasady nawet serwis niczego nie aktualizuje w czasie przeglądu. Chyba że zgłosisz konkretna usterkę związaną z funkcją/urządzeniem. Bo wtedy zawsze pierwszym krokiem jest aktualizacja. Sugeruję nie myśleć o samochodzie jak o kompie z windowsem. To zdecydowanie dwie odległe krainy.
Zadowolny z GunMetal Sportline :D

biokd

D10ni pisze:
20 wrz 2020, 9:21

Nic nie stoi na przeszkodzie rozesłać mailem zapytania do kilku salonów polecanych na forum. Leasing możesz wziąć w dowolnym salonie. Raz się przejedziesz, odbierzesz i "z głowy". Ja brałem z salonu 400km ode mnie. Jedyne to "obca" rejestracja w moim mieście, co ma swoje zalety :-P
Nie do końca:) Mi powiedziano, że moge mieć rejestracje jaką chcę, nawet z Poznania jesli leasing załatwiam w Krakowie. Moze to kwestia leasingu konsumenckiego, a nie dla przedsiębiorców, bo ja konsumencki tylko moge wziąc

mike1986

D10ni pisze:
Tak też zrobię, dzięki.
D10ni pisze:
Nie ma niczego takiego. O mapach dowiesz się z forum. Reszta - z zasady nawet serwis niczego nie aktualizuje w czasie przeglądu. Chyba że zgłosisz konkretna usterkę związaną z funkcją/urządzeniem. Bo wtedy zawsze pierwszym krokiem jest aktualizacja. Sugeruję nie myśleć o samochodzie jak o kompie z windowsem. To zdecydowanie dwie odległe krainy.
Szkoda, że tak to wygląda :roll: Współczesne samochody mają przecież kilkanaście razy więcej programowalnych modułów niż dawniej. Same poprawki w zestrojeniu DSG można wprowadzić poprzez aktualizację oprogramowania. Nie wspominając o funkcjach multimedialnych oraz VC. Być może samoczynne informowanie użytkownika o nowym sofcie byłoby zbyt problematyczne z uwagi na ilość osób, które zjeżdżałyby nagle do serwisu tylko w celu aktualizacji. Ale już w trakcie przeglądu gwarancyjnego, wgranie kompletu nowego softu (o ile jest dostępny) powinno być rzeczą oczywistą.

Tak nawiasem, nie znalazłem nigdzie odpowiedzi na pytanie, czy gdzieś w systemie Kodiaqa można znaleźć opcję typu "O oprogramowaniu", gdzie jest podsumowanie wersji softu wszystkich systemów i modułów. Czy coś takiego istnieje? I jeszcze jedno - czy Kodiaq posiada slot na kartę SIM?

Znalazłem też ciekawą informację: https://www.fleetnews.co.uk/news/manufa ... nt-upgrade

W szczególności ten fragment jest interesujący:
The new wireless SmartLink function enables Android Auto and Apple CarPlay to be used without plugging the phone in.

PS. Systemu nawigacji nie biorę, bo w dzisiejszych czasach uważam Mapy Google za praktyczniejsze.

mike1986

Ponoć za możliwość bezprzewodowego AA odpowiada trzecia generacja systemu infotainment (MIB 3), która ma być standardem w roczniku MY2021.

https://newsabc.net/wireless-apple-carp ... -to-mib-3/

D10ni
Samochód: GunMetal Sportline 2.0TDI 190KM

Post autor: D10ni »

mike1986 pisze:
20 wrz 2020, 10:58
Tak nawiasem, nie znalazłem nigdzie odpowiedzi na pytanie, czy gdzieś w systemie Kodiaqa można znaleźć opcję typu "O oprogramowaniu", gdzie jest podsumowanie wersji softu wszystkich systemów i modułów. Czy coś takiego istnieje? I jeszcze jedno - czy Kodiaq posiada slot na kartę SIM?
I tak by nic nie dała taka informacja, jeśli nie masz dostępu do aktualnych wersji i changelogu. Z założenia samochód wychodzi z gotowym przetestowanym oprogramowaniem. Jeśli QA dali gdzieś ciała i pojawiają się zgłoszenia serwisowe, to soft jest poprawiany, a kto się zgłosi z problemem ma soft zaktualizowany. I tyle. I tak VAG stoi chyba najlepiej jeśli chodzi o możliwość aktualizacji poza serwisem (Eldar) i samodzielne modyfikacje (choćby OBDEleven, Carista)
Karta SIM była w starszych miśkach z Columbusem (najwyższa wersja navi). W nowszych chyba tylko e-sim. Był wątek na forum.
PS. Systemu nawigacji nie biorę, bo w dzisiejszych czasach uważam Mapy Google za praktyczniejsze.
Rozumiem że świadoma decyzja i rozważone za i przeciw? W wątku o nawigacji, trochę pisałem jakie są zalety wbudowanej navi. Szczególnie jak masz VC. Biorąc Amundsena i tak masz dostępne googlowe. Ja jestem zadowolony, w octavce miałem Bolero z AA i Amundsen to spory upgrade.
Zadowolny z GunMetal Sportline :D

mike1986

D10ni pisze:
20 wrz 2020, 13:28
Rozumiem że świadoma decyzja i rozważone za i przeciw? W wątku o nawigacji, trochę pisałem jakie są zalety wbudowanej navi. Szczególnie jak masz VC. Biorąc Amundsena i tak masz dostępne googlowe. Ja jestem zadowolony, w octavce miałem Bolero z AA i Amundsen to spory upgrade.
"Świadoma" to za dużo powiedziane :) Wyszedłem z prostego założenia, że skoro będę korzystał wyłącznie z Google Maps, to Amundsen/Columbus (nawet jeżeli działa na VC) będzie mi raczej niepotrzebny.

Doczytałem natomiast, że w zależności od Bolero / Amundsen / Columbus inna jest rozdzielczość ekranu. Ponoć Bolero od wersji MIB 2 ma już względnie wysoką rozdzielczość ekranu i nie ustępuje niczym systemom Amundsen / Columbus. Podejrzewam, że w MIB 3 będzie tylko lepiej.

ODPOWIEDZ