1.4tsi + chip/box vs. 2.0tsi

Dyskusje na temat Škody Kodiaq I generacji (2016-2024)
krotz
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 TSI

Re: 1.4tsi + chip/box vs. 2.0tsi

Post autor: krotz »

kamilR pisze:
05 maja 2017, 16:39
A temat wywołuje oburzenie jakbym chciał softem podnieść moc na 500 koni co najmniej. Oczywiscie najbardziej negatywne emocje wywołuje z tego co widze u posiadaczy lub przyszłych posiadaczy 2.0tsi.
Chciałbym zobaczyć takiego boxa. Osobiście uważam, bez sarkazmu i złośliwości, że ciężko będzie osiągnąć wynik 2.0 TSI. Nie mówię tego z zawiści po prostu tak sądzę. Dotarłem także do wykresu gdzie BOX zamontowany do wersji 1.4 Kodiaqa dało, że 150KM do 170KM.

ALE:

Żeby nie posądzono tu mnie o coś złego, jeżeli autorowi wątku uda się, nie tracąc gwarancji, wrzucić box'a i osiągnie to samo co w serii 2.0 TSI będę się cieszył. To dlatego, że pojadę w to samo miejsce i będę wiedział, że dostanę dobry mod do mojej wersji od człowieka, który z Kodiaqiem miał już doczynienia. :D

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

kamilR
Samochód: Hyundai Tucson 1.7crdi '15,Koleos 2.0dci 4x4 '17

Post autor: kamilR »

Wlasnie box montuje sie podczas trwania gwarancji gdyż łatwo go mozna samemu zdemontować. Zapodam link jeszcze raz bo byc moze nie wszyscy widzieli: http://www.kreatormocy.pl/katalog/skoda ... si-150-km/

A tu od drugiego tunera:
http://vtech.pl/katalog/chip-tuning-Vol ... 10kW-150KM

Po takim zabiegu czyli box uzyskujemy parametry Ok 180 koni i onD 300nm.

Awatar użytkownika
dawajrapa
Samochód: Kodiaq TSI

Post autor: dawajrapa »

Nudny sie zrobil ten watek. I troche smutny zarazem... ile mozna

Skakun
Samochód: Octavia III /Mondeo kombi mk4

Post autor: Skakun »

do skutku... aż jeden zainstaluje i mu padnie skrzynia... albo aż jeden zainstaluje i zacznie latać, a wtedy reszta pobiegnie do tuningowca czipować :)
do tego czasu będzie przerzucanie się racją, a każdy ma 'mojszą'...

Everred
Samochód: Skoda Kodiaq Style 2.0 TSI

Post autor: Everred »

Heh. Ta dyskusja nabrała takiego rozmachu ponieważ w tytule pojawiło się "vs", jakby tam było "czy" lub "alternatywą dla" to dyskusja miałaby inny charakter, a tak tytuł na wstępie podzielił forumowiczów na dwie grupy.

Awatar użytkownika
dawajrapa

Everred pisze:
06 maja 2017, 9:33
Heh. Ta dyskusja nabrała takiego rozmachu ponieważ w tytule pojawiło się "vs",
Racja. A obstawiam, ze ta potyczka rozstrzygnie sie poprzez K.O. ;) i chyba kazdy wie, kto bedzie zwyciezca hehehe ;))
NB, zmieniajac troche temat- od tygodnia jezdze najslabsza wersja silnikowa kodiaqa, tj. 125ps, zrobilem juz ok 1800km, w tym trase do Berlina i 3-miasta i jestem milo zaskoczony. Spodziewalem sie najgorszego, a tragedii wcale nie ma. W miescie radzi sobie calkiem niezle, jest naprawde duzo lepiej niz myslalem. Do tej pory jezdzilem sporo mocniejszymi autami, byly oczywiscie niesmiertelne tdi, a od 4 lat sa zaturbione benzyny (200ps+) przy czym nie mam lekkiej nogi i szczerze powiem, ze silnik w kodiaqu mnie bardzo zaskoczyl, oczywiscie pozytywnie. Robi sie troche gorzej przy zaladowaniu auta po sufit, ale to oczywiste... poki co zdazylo mi sie zrobic trase ok 200km 2ka doroslych, plus 2ka malych dzieci, troche bagazu, wozek itd- i tutaj musialem juz zmienic przyzwyczajenia jesli chodzi o wyprzedzanie etc- wiecej pokory :) ale nadal mozna plynnie wyprzedzic tych jadacych "przepisowo" czyli nie wiecej niz 100kmh. Do 120-130 jest calkiem ok, pozniej juz powolutku. Ale np na niemieckiej autostradzie rozpedzilem sie do 170, zapialem tempomat i mozna wygodnie podrozowac, w srodku jest cicho i auto przyjemnie sunie z A do B. Wiekszosc z przejechanych dotychczas km zrobilem jednak sam, bez wiekszego bagazu i powtorze dla tych, ktorzy z gory przekreslaja ten silnik w tym samochodzie- da sie tym bezpiecznie podrozowac. Najlepiej bez zbednego obciazenia ;)
A nad tematem lekkiego modu softu w ECU napewno sie pochyle, bo pare dodatkowych Nm napewno poprawi komfort dalszego uzytkowania. Z tym, ze wszystko w granicach zdrowego rozsadku, bede wiecej niz szczesliwy jesli uda mi sie zblizyc do wartosci z mocniejszej wersji tj 150ps/250Nm. Swoja droga jestem ciekawy co wypluje moja seria na hamowni, a nie zdziwie sie jak bedzie pare koni i Nm wiecej niz na papierze, bo mowia ze przy tych motorach czesto zadazaja sie takie bonusy od fabryki (vide seat i vw) a tak jak pisalem wyzej, wrazenja sa poki co lepsze niz przypuszczalem. Na koniec dodam, ze szczerze zazdroszcze juz wszystkim posiadaczom (obecnym i przyszlym) kodiaqa z motorem 2.0 tsi z dsg :) bardzo przyzwoite auto, bedziecie na bank zadowoleni... ;) gdybym mogl wziac taka konfiguracje dla siebie, nic wiecej do motoryzacyjnego szczescia nie trzeba na ten moment :) szerokosci

Matelino
Samochód: Skoda Kodiaq 1.4 tsi DSG 150km

Post autor: Matelino »

dawajrapa pisze:
06 maja 2017, 16:40
Everred pisze:
06 maja 2017, 9:33
Heh. Ta dyskusja nabrała takiego rozmachu ponieważ w tytule pojawiło się "vs",
Racja. A obstawiam, ze ta potyczka rozstrzygnie sie poprzez K.O. ;) i chyba kazdy wie, kto bedzie zwyciezca hehehe ;))
NB, zmieniajac troche temat- od tygodnia jezdze najslabsza wersja silnikowa kodiaqa, tj. 125ps, zrobilem juz ok 1800km, w tym trase do Berlina i 3-miasta i jestem milo zaskoczony. Spodziewalem sie najgorszego, a tragedii wcale nie ma. W miescie radzi sobie calkiem niezle, jest naprawde duzo lepiej niz myslalem. Do tej pory jezdzilem sporo mocniejszymi autami, byly oczywiscie niesmiertelne tdi, a od 4 lat sa zaturbione benzyny (200ps+) przy czym nie mam lekkiej nogi i szczerze powiem, ze silnik w kodiaqu mnie bardzo zaskoczyl, oczywiscie pozytywnie. Robi sie troche gorzej przy zaladowaniu auta po sufit, ale to oczywiste... poki co zdazylo mi sie zrobic trase ok 200km 2ka doroslych, plus 2ka malych dzieci, troche bagazu, wozek itd- i tutaj musialem juz zmienic przyzwyczajenia jesli chodzi o wyprzedzanie etc- wiecej pokory :) ale nadal mozna plynnie wyprzedzic tych jadacych "przepisowo" czyli nie wiecej niz 100kmh. Do 120-130 jest calkiem ok, pozniej juz powolutku. Ale np na niemieckiej autostradzie rozpedzilem sie do 170, zapialem tempomat i mozna wygodnie podrozowac, w srodku jest cicho i auto przyjemnie sunie z A do B. Wiekszosc z przejechanych dotychczas km zrobilem jednak sam, bez wiekszego bagazu i powtorze dla tych, ktorzy z gory przekreslaja ten silnik w tym samochodzie- da sie tym bezpiecznie podrozowac. Najlepiej bez zbednego obciazenia ;)
A nad tematem lekkiego modu softu w ECU napewno sie pochyle, bo pare dodatkowych Nm napewno poprawi komfort dalszego uzytkowania. Z tym, ze wszystko w granicach zdrowego rozsadku, bede wiecej niz szczesliwy jesli uda mi sie zblizyc do wartosci z mocniejszej wersji tj 150ps/250Nm. Swoja droga jestem ciekawy co wypluje moja seria na hamowni, a nie zdziwie sie jak bedzie pare koni i Nm wiecej niz na papierze, bo mowia ze przy tych motorach czesto zadazaja sie takie bonusy od fabryki (vide seat i vw) a tak jak pisalem wyzej, wrazenja sa poki co lepsze niz przypuszczalem. Na koniec dodam, ze szczerze zazdroszcze juz wszystkim posiadaczom (obecnym i przyszlym) kodiaqa z motorem 2.0 tsi z dsg :) bardzo przyzwoite auto, bedziecie na bank zadowoleni... ;) gdybym mogl wziac taka konfiguracje dla siebie, nic wiecej do motoryzacyjnego szczescia nie trzeba na ten moment :) szerokosci
Bardzo optymistycznie mnie nastroiłes swoją opinią o tym silniczku. To w moim 150km dsg powinno być jeszcze ciut lepiej😀. Podziel się jeszcze informacją jak spalanie po tych przejechanych 1800km. Z góry dzięki 😉

bodzioxl
Samochód: Skoda, Kodiaq, Ambition 1,4 TSI, 125kM

Post autor: bodzioxl »

...zmieniajac troche temat- od tygodnia jezdze najslabsza wersja silnikowa kodiaqa, tj. 125ps, zrobilem juz ok 1800km, w tym trase do Berlina i 3-miasta i jestem milo zaskoczony. Spodziewalem sie najgorszego, a tragedii wcale nie ma. W miescie radzi sobie calkiem niezle, jest naprawde duzo lepiej niz myslalem. Do tej pory jezdzilem sporo mocniejszymi autami, byly oczywiscie niesmiertelne tdi, a od 4 lat sa zaturbione benzyny (200ps+) przy czym nie mam lekkiej nogi i szczerze powiem, ze silnik w kodiaqu mnie bardzo zaskoczyl, oczywiscie pozytywnie. Robi sie troche gorzej przy zaladowaniu auta po sufit, ale to oczywiste... poki co zdazylo mi sie zrobic trase ok 200km 2ka doroslych, plus 2ka malych dzieci, troche bagazu, wozek itd- i tutaj musialem juz zmienic przyzwyczajenia jesli chodzi o wyprzedzanie etc- wiecej pokory :) ale nadal mozna plynnie wyprzedzic tych jadacych "przepisowo" czyli nie wiecej niz 100kmh. Do 120-130 jest calkiem ok, pozniej juz powolutku. Ale np na niemieckiej autostradzie rozpedzilem sie do 170, zapialem tempomat i mozna wygodnie podrozowac, w srodku jest cicho i auto przyjemnie sunie z A do B. Wiekszosc z przejechanych dotychczas km zrobilem jednak sam, bez wiekszego bagazu i powtorze dla tych, ktorzy z gory przekreslaja ten silnik w tym samochodzie- da sie tym bezpiecznie podrozowac...

Czekałem na tą relację. Od m-ca jeżdżę tą samą jednostką ale narazie po mieście jestem też zadowolony. Jeździ się B. Przyjemnie. Dzięki za dobre słowo, teraz jest trochę optymizmu o jeździe w innych warunkach.
bodzioDW Skoda, Kodiaq, Ambition 1,4 TSI, 125kM, 7-os

Awatar użytkownika
dawajrapa

Trasa Szczecin-Gdynia i spowrotem, plus troche bujania sie po 3-miescie- 8,7 ltr/ 100. Od poczatku, tj. Longterm wg komputera i aplikacji- 8.0/100 przy sredniej predkosci 53kmh przejechane ok 1800km. Zauwazylem tez, ze komp zaniza spalanie o ok 0,2- 0,3 ltr w stosunku do tego, co pokazuje kalkulator po zalaniu pod korek. Staram sie jeszcze go nie krecic za wysoko, coby sie dobrze dotarl, tj nie przekraczam 4k rpm, chociaz zdazylo sie kilka razy pociagnac troszke wyzej przy wyprzedzaniu... dlatego zakladam, ze przy spokojniejszej jezdzie zejdzie do ok 7,5 ltr/100. A jak sie dotrze to wykrecenie 9+ /100 nie bedzie z kolei zadnym wyczynem... ;)

starydrwal
Samochód: Kodiaq 4X4 1,4 TSI ACT 150 KM

Post autor: starydrwal »

Przy spokojnej jeżdzie do 100 zużycie 6,9. 1,4 ACT 150 KM Często włącza się tryb dwucylindrowy. Przejechane 200 km. i dobrze się zapowiada

ODPOWIEDZ