1.4tsi + chip/box vs. 2.0tsi

Dyskusje na temat Škody Kodiaq I generacji (2016-2024)
krotz
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 TSI

Re: 1.4tsi + chip/box vs. 2.0tsi

Post autor: krotz »

Nadaje się, ale według mnie to minimum dla tak dużego i ciężkiego auta.
Taxi to nie wystarczy mieć 5 osobową rodzinę osób pełnoletnich i większość wyjazdów to furman zapakowany.

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

kamilR
Samochód: Hyundai Tucson 1.7crdi '15,Koleos 2.0dci 4x4 '17

Post autor: kamilR »

Dobra nie wnikam:)

Wrócę do meritum wątku:
czy ktoś jest w stanie obalić twierdzenie, ze silnik 1.4 tsi po modzie na 180 koni i 330 nm jest tak samo dynamiczny jak 2.0 tsi seria- czyli 180 koni i 320 nm? A byc moze nawet bardziej dynamiczny z racji mniejszej masy auta...:)
Dodam iż Kodiaq z silnikiem 1.4 w wersji 5 osob wazy od 1527 do 1625kg w mojej wersji (4x4 manual) waga to 1615kg wiec na poprzednich stornach jest błąd. Natomiast waga 2.0tsi wersja 5 osob to 1707 kg.
Werdykt: 1.4 tsi po chipie na 180 koni 330nm lepiej/szybciej/dynamiczniej bedzie śmigał od 2.0tsi w serii--- szok normalnie.
Kto za? Kto przeciw? Kto sie wstrzymał?

krotz
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 TSI

Post autor: krotz »

kamilR pisze:
04 maja 2017, 1:29
Werdykt: 1.4 tsi po chipie na 180 koni 330nm lepiej/szybciej/dynamiczniej bedzie śmigał od 2.0tsi w serii--- szok normalnie.
Kto za? Kto przeciw? Kto sie wstrzymał?
Sam zadałeś pytanie na początku, teraz wysnułeś wnioski i sam zapodałeś sobie werdykt :) Nikt tu tego werdyktu póki co nie potwierdził. Ja osobiście się nie zgadzam z tą tezą, wyniki wyjdą na hamowni dopiero i na światłach :mrgreen:
Chętnie wydam trochę gotówki u osoby co podciągnie osiągi 1.4 do wersji przynajmniej jak w 2.0 TSI by powalczyła z moim egzemplarzem :mrgreen:

kamilR

Bo nikt nic konkretnego nie napisał w temacie, wiec sam postanowiłem wydać osąd;)suche fakty potwierdzają moja tezę(moc, niutony, masa auta).
Dlaczgo sie nie zgadzasz- jak narazie Twoja niezgoda i argumenty ja podpierające to - nie bo nie i CH...???;)

Zapodam wyniki z hamowni jak odbiore auto i wrzuce boxa na poczatek(z racji na gwarancje) i chetnie powalczę na światłach z 2.0tsi- choc niestety z gory jest on skazany na porażkę;)
Swoją droga bedzie to kamień milowy w motoryzacji(przynajmniej tej skodovej/vagowej) jak 1.4tsi po lekkim modzie obejdzie 2.0tsi w serii:)

Dual
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI DSG Style

Post autor: Dual »

Panowie, pierwsze i najważniejsze pytanie:
Jaką moc jest w stanie przenieść zastosowany w Kodiaqu Haldex, DSG i elementy układu nąpędowego?
Czy ktoś to wie?
Zanim zrobi się chiptuning trzeba to wiedzieć, aby nie zrobić autu krzywdy.
Jak już się wie i znam dop. max. obciążenie można się bawić w chipa.
Zwazmy my to, że producent nie będzie montował mocno przewymiarowanych w/w elementów do auta, szczególnie "taniego" gdyż każdy kW kosztuje.
Byc może wtedy się okaże że te elementy są identyczne w 1.4 i 2.0 i nie ma problema, a może i 2.0 można podchipować do 250 KM?
Ale co jeśli są na styk i adekwatne do wersji silnikowej? Skądś się bierze taka różnica w cenie, choc jest też coś takiego jak ujednorodnienie osprzętu (wtedy zamawia się wiecej haldexów i DSG tego samego typu ale taniej) i marketing.
Ja tego nie wiem ale chętnie się dowiem.
Może więc zacznijmy od tego aby się dowiedzieć, jakie mamy w/w elementy (trzeba by dodać jeszcze wydajność hamulców) a wtedy będzie można coś zaplanować do ....? KM.
Będę wdzięczny za jakieś informacje na temat zapasu mocy układu napędowego.
Pozdrawiam
Dual
Kodiaq 2.0 TSI DSG 4x4 Style

Awatar użytkownika
jankess4
Samochód: KODIAQ 1,4 TSI 4x4 STYLE MANUAL

Post autor: jankess4 »

lighting pisze:
kamilR pisze:
03 maja 2017, 22:42
lighting pisze:
03 maja 2017, 20:36
Tuning 1.4 spowoduje, że silnik będzie przeciążony, gdy auto w pełni załadowane...
Że co???
Że to, że jeździłem mniejszym autem (Kia Ceed), który miał silnik benzynowy 1.4. Dużo przejazdów to było 5 osób i pełny bagażnik. Masa auta 1200kg, kupiłem jako nowe. Po 6 latach i 60tys. km silnik zaczął wydawać dziwne piszczenie. Okazało się wtedy, że starła się końcówka wału korbowego i silnik rozregulował. Skończyło się na... wymianie całego silnika na nowy i byłem 8 tygodni bez samochodu.
Wiem, Kia, inny silnik ale jak słyszę 1.4 do Kodiaq to mam złe skojarzenia.
Kolego my mamy we flocie kia ceed od 2007 te nowe modele co teraz weszły tez i zarówno benzyny jak i diesle i na samą myśl o Kia to mi się robi niedobrze. Silniki się same zacierają przy 200tys. W środku samochód też sie nadmiernie zużywa bo jakość materiałów pozostawia wiele do życzenia wiec Skoda nawet kilkunastoletnia i wyglada i jeździ o wiele lepiej niż ta Kia

Wito1985
Samochód: Czekam

Post autor: Wito1985 »

2.0 tsi z dsg ma skrzynię dq500 która przenosi nawet w serii do 600nm momentu obrotowego i montowana jest w najmocniejszych silnikach z grupy VAG więc ten element jest gotowy na każdą modyfikację w 2.0 tsi..co do haldexa to jest on montowany w tiguanie 2.0 BiTdi o momencie obrotowym 500nm więc i tu nie ma się co bać o przeciążenie układu..co do 1.4 tsi na chip tak naprawdę nadaje się jedynie manual..no chyba że ktoś zrobi przebieg do 100tys i auto pójdzie na handel to można ryzykować też podniesieniem mocy ze skrzynią dsg chociaż i nawet do tych 100tys może ona nie wytrzymać ze względu na ograniczenie fabryczne momentu obrotowego do 250nm..

Everred
Samochód: Skoda Kodiaq Style 2.0 TSI

Post autor: Everred »

Chciałbym zauważyć, że w Kodiaqach z silnikami 1.4 i 2.0 montowane są inne skrzynie DSG. 1.4 z racji mniejszego momentu obrotowego ma model DQ250 i o ile się nie mylę taka skrzynia obsługuje silniki o momentach do około 250nm, a więc już bazowa wersja 150KM jest na granicy. Skrzynia w 2.0 TSI i 2.0 TDI to skrzynia DSG o oznaczeniu DQ500, której maksymalny moment obrotowy jest chyba do 600nm, a więc znacznie powyżej tego czym silnik dysponuje.

Pytanie czy z silnika 1.4 wyciśniecie 180KM i dzięki różnicy 100kg na światłach odejdziecie o metr lub dwa do przodu? Może i tak ale potem przyjdzie za to zapłacić w serwisie. Powiem więcej, jak wymontujecie silnik z tego Kodiaqa i wsadzicie do fabii ważącej pół tony mniej, odejście będzie jeszcze szybsze. A jak do tego wszystkiego wypierdzielicie fotele, radio, klimę, dojazdówkę, głośniki, podsufitkę i wszystko co zbędne to "prawie" będziecie mieli auto sportowe. Czy naprawdę kupując Kodiaqa liczycie na bycie pierwszym na światłach, równocześnie pisząc opinię że Kodiaq pali jak smok 15 litrów średnio, co za VAG-gówno...

lighting
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI

Post autor: lighting »

kamilR pisze:
04 maja 2017, 0:47
Ludzie litości... I teraz troche żartem- co wy na Taxi robicie ze non stop pełen pokład ludzi?
Kamilu, każdy używa auta w innych okolicznościach. Ja tylko w weekendy jeżdżę z całą (dużą) rodziną na wieś, gdzie część drogi na miejscu to już głębokie koleiny. W tygodniu do pracy chodzę na nogach. Do tej pory jeździłem autami z segmentu MPV (Kia Carens i Toyota Verso) ale one są niskie i mają mikro-bagażniki przy 3 rzędach siedzeń.
Przepraszam za mały off-topic
DO developer

kamilR

@lightning było to żartem:)

Teraz sprostowanie bo informacje mylne sie pojawiają w watku:
Otóż, skrzynka dq250 jest w stanie przenieść do 350nm( powyżej juz ryzyko).
Skrzynia dq200- przenosi do 250nm
Dsg500- do bodajże 600nm moze i wiecej.
Ja nie napisałem o podniesieniu mocy do 500 koni i zrobienie dragstera... Zeby zaraz inne podzespoły sie wysypały, bez przesady nie sa to elementy z ciastoliny. Nie popadajmy w skrajności. Mowa jest o niedużych modach.

ODPOWIEDZ