1.4tsi + chip/box vs. 2.0tsi
Re: 1.4tsi + chip/box vs. 2.0tsi
Wszechobecny downsizing... przyklad z praktyki- ostatnie 3 lata jezdzilem 3008 1.6 THP (benz z turbo dla niewtajemniczonych) - 155km. Nie bylo tragedii, jakos to jechalo, lubilo wysokie obroty a w trasie przy 180 bylo mozna jeszcze rozmawiac nie krzyczac. Pomijajac kwestie wygladu, gustu, designu itd- auto calkiem ok (prywatnie jestem fanem niemieckiej motoryzacji i francuza sam bym nie kupil
ale do brzegu- kolega jakis czas temu odebral 3008 polifta, z silnikiem, uwaga- 1.2 benzyna, 3 cylindry (sic!) i 130 koni. Oczywiscie byly podsmiechujki, kpiny i wyrazy wspolczucia. Do czasu. Do momentu kiedy sam sie tym nie przejechalem- szczerze, na pusto w miescie (tj bez pasazerow) jezdzi to naprawde porownywalnie do 1.6 THP, dopiero przy predkosciach autostradowych czuc ze jest slabszy ale nadal nie ma tragedii... takze zakladam, ze do normalnej codziennej jazdy z predkosciami miejsko-przelotowymi, nie autostradowymi
1.4 w kodiaqu zrobi robote.
-
kamilR
- Samochód: Hyundai Tucson 1.7crdi '15,Koleos 2.0dci 4x4 '17
Że co???
@dawajrapa z prędkościami autostradowymi tez sobie bez problemu poradzi(zakres 140-160) bo jak tucson 1.7 crdi 115 kUnia daje rade to i misiek da rade- a po chipie bedziemy fruwać jak 2.0 ti es aj;))) - oczywiscie w serii:)
Widzisz, każdy ma inaczej. Ja jeżdżę w 90% przypadków w 6 osób i mam bagażu spokojnie 100kg. I to część drogi po drogach polnych. Stąd wysoki prześwit + duży bagażnik przy 3 rzędach foteli + cena zdecydowały o Kodiaq...kamilR pisze: ↑03 maja 2017, 22:07Dokładnie, ja rowniez napisałem ze lepiej jest miec wiekszy mocniejszy motor, ale kazdy ma jakis budżet na zakup/utrzymanie/itp. Ale nie o tym wątek.
Ja z 5 osobami na pokładzie nie jeżdzę w zasadzie nigdy, max w trasy to 2 osoby dorosłe plus dziecko(byc moze wkrotce dwoje dzieci) i bagaży 100 kilo nie mam lol... Wogole skad wy bierzecie te przykłady?
Dlatego wlasnie zastanawiam sie- no bo skoro silnik 1.4 tsi po chipie wypluje 180 kUnia i 330 niutkow... To jak dla mnie na chłopski rozum dynamika bedzie identyczna jak w serii 2.0 tsi- zważywszy ze 1.4 jest o 100-150 kilo lżejsze od 2.0 jak juz tak podchodzimy do tematu.
DO developer
-
kamilR
Ok zgoda, tylko ze moje pytanie i temat ktory poruszyłem i w sumie sam sobie odpowiedziałem- dotyczył czy uzyskamy dynamikę/osiągi seryjnego 2.0tsi 180 koni / 320 nm, chipujac - 1.4tsi na 180koni 300-330nm. I jeszcze raz napisze ze uważam ze tak - dynamika i osiągi beda na podobnym poziomie.
A roznica w cenie zakupu ok. 30 tys. Plus niższe spalanie silnika 1.4 plus manual daje dosyć duze oszczędności względem zakupu/tankowania wersji 2.0tsi dsg- wiec po co przepłacać:)?
A roznica w cenie zakupu ok. 30 tys. Plus niższe spalanie silnika 1.4 plus manual daje dosyć duze oszczędności względem zakupu/tankowania wersji 2.0tsi dsg- wiec po co przepłacać:)?
Ostatnio zmieniony 03 maja 2017, 23:34 przez kamilR, łącznie zmieniany 1 raz.
Że to, że jeździłem mniejszym autem (Kia Ceed), który miał silnik benzynowy 1.4. Dużo przejazdów to było 5 osób i pełny bagażnik. Masa auta 1200kg, kupiłem jako nowe. Po 6 latach i 60tys. km silnik zaczął wydawać dziwne piszczenie. Okazało się wtedy, że starła się końcówka wału korbowego i silnik rozregulował. Skończyło się na... wymianie całego silnika na nowy i byłem 8 tygodni bez samochodu.
Wiem, Kia, inny silnik ale jak słyszę 1.4 do Kodiaq to mam złe skojarzenia.
DO developer
-
kamilR
Wiesz generalizując to opinie o 2.0 tsi/tfsi (jak go zwał tak zwał od VAG-a tez raczej dobrej opinii nie maja, o skrzyni dsg i jej trwałości/awaryjności nie wspominając...
I podkreślam słowo GENERALIZUJĄC.
Jeszcze dodam ze posiadałem BMW X1 2.0d xdrive 177km automat 09r. (Od nowosci) z teoretycznie sypiącym sie/wadliwym łańcuchem rozrządu ktory miał sie sypać juz przy przebiegach 30-60 tysi(bo były takie przypadki) zrobiłem autem w niecałe 5 lat 170tkm przelotu(nie mam delikatnej nogi)- wymieniając olej co 30tkm(O.o szok dla wielu) i ani razu do automatu sie nie dotykalem(jeszcze wiekszy szok) i co i NIC sie nie działo. Auto sprzedałem na drugi dzien od wrzucenia na otomoto(salon pl/Aso serwis), było to w kwietniu 2015r. I jakoś kolejny właściciel nie zadzwonił ze mu sie silnik/wtryski/czy turbo wysypało....
I podkreślam słowo GENERALIZUJĄC.
Jeszcze dodam ze posiadałem BMW X1 2.0d xdrive 177km automat 09r. (Od nowosci) z teoretycznie sypiącym sie/wadliwym łańcuchem rozrządu ktory miał sie sypać juz przy przebiegach 30-60 tysi(bo były takie przypadki) zrobiłem autem w niecałe 5 lat 170tkm przelotu(nie mam delikatnej nogi)- wymieniając olej co 30tkm(O.o szok dla wielu) i ani razu do automatu sie nie dotykalem(jeszcze wiekszy szok) i co i NIC sie nie działo. Auto sprzedałem na drugi dzien od wrzucenia na otomoto(salon pl/Aso serwis), było to w kwietniu 2015r. I jakoś kolejny właściciel nie zadzwonił ze mu sie silnik/wtryski/czy turbo wysypało....
Ostatnio zmieniony 03 maja 2017, 23:52 przez kamilR, łącznie zmieniany 1 raz.
-
root
- Administrator
- Samochód: Volvo V90
Ale nie wiadomo jak z trwałością…
32 tys. zł - chip, ale nie masz 4x4 ani DSG (którego możesz nie lubić, ale jednak swój udział w tej cenie ma). Pewnie najlepszym wyjściem byłoby 2.0 bez 4x4 i z manualem i wtedy pewnie różnica w cenie byłaby sporo mniejsza.
Twój znajomy posiada albo zastanawia się nad zakupem Kodiaqa? Daj mu znać o naszym forum! 
-
kamilR
Racja miedzy 1.4 4x4 a 2.0 jest 15.5 tysi różnicy.
I fakt ze jakby był 2.0 4x4 manual w wersji style za +/- 130tys.? Bym sie nie wahał:))
I fakt ze jakby był 2.0 4x4 manual w wersji style za +/- 130tys.? Bym sie nie wahał:))
-
krotz
- Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 TSI
Też bym chętnie zobaczył motor 1.4 150KM przerobiony tak by jeździł jak 2.0 TSI. Konie to nie wszystko.
Pytacie w poprzednich postach ile razy zdarzyło się jeździć z autem zapakowanym w trasie. Ja mam przejechane 1200km i zdarzyło mi się to już parę razy. Ostatni raz wczoraj.
Trasa 450km. Na pokładzie 5 osób (jedna życzyła sobie jechać w 3 rzędzie
) + bagaż na maxa. I szczerze ? W trasie nie porywa nawet 2.0 TSI. Owszem jakoś się tam zbiera, ale by wyprzedzić 2-3 auta w miare sprawnie, tryb S i gaz w podłodze. Auto wyje dosyć głośno, a jego elastyczność jest na styk. Wszyscy obecni pasażerowie stwierdzili, że w takich warunkach 2.0 to minimum. Jak powiedziałem im o 1.4 to nikt nie sądził, by można bezpiecznie wyprzedzać w takich warunkach (prędkość ok 80-90 przed nami 2-3 auta - auto z przeciwnej strony w odległości kilkuset metrów).
Test drugi prędkości autostradowe. Z takim kompletem fajnie było do 150 auto szło jako tako
Od 150 do 180 też szło, ale dosyć powoli, od 170 do 180 przyspieszenie następowało co 1km. Od 180 do 190 to już istna walka z wiatrem i katorgi. Nie oczekuję rakiety tym bardziej że auto było dociążone..
Uważam natomiast, że jeśli jest możliwość podniesienia parametrów należy spróbować. Sam tak chętnie zrobię, muszę trafić tylko na dobrego tunera. Jak macie natomiast 1.4 to tym bardziej warto się rozejrzeć w temacie. Dla własnego bezpieczeństwa, zawsze te pare Nm więcej.
Pytacie w poprzednich postach ile razy zdarzyło się jeździć z autem zapakowanym w trasie. Ja mam przejechane 1200km i zdarzyło mi się to już parę razy. Ostatni raz wczoraj.
Trasa 450km. Na pokładzie 5 osób (jedna życzyła sobie jechać w 3 rzędzie
Test drugi prędkości autostradowe. Z takim kompletem fajnie było do 150 auto szło jako tako
Uważam natomiast, że jeśli jest możliwość podniesienia parametrów należy spróbować. Sam tak chętnie zrobię, muszę trafić tylko na dobrego tunera. Jak macie natomiast 1.4 to tym bardziej warto się rozejrzeć w temacie. Dla własnego bezpieczeństwa, zawsze te pare Nm więcej.
-
kamilR
Tzn. W takim razie właściwie co ma odpowiadać za tą dynamikę auta jak nie konie + niutonometry??? Bo juz nie wiem? skoro silniki dysponują tą samą mocą: konie + nm to jaka niby jest roznica??
Bo w zasadzie @krotz z twojej wypowiedzi to wynika ze to 2.0 tez sie nie nadaje do tego auta... Ludzie litości... I teraz troche żartem- co wy na Taxi robicie ze non stop pełen pokład ludzi?
Bo w zasadzie @krotz z twojej wypowiedzi to wynika ze to 2.0 tez sie nie nadaje do tego auta... Ludzie litości... I teraz troche żartem- co wy na Taxi robicie ze non stop pełen pokład ludzi?