1.4tsi + chip/box vs. 2.0tsi
Re: 1.4tsi + chip/box vs. 2.0tsi
Dobrze, że dałeś się namówić. Bardzo elastyczna jednostka jeśli chodzi o tuning. Sam nie wiem czy nie zrobiłem błędu zostając przy dieslu.
-
Rafał
- Samochód: 2.0 tsi lava blue
skąd ten optymizm?
podniesiesz moc i moment i będziesz jeździł w stylu eko? - fizyki nie oszukasz.
mały silnik trzeba wyżej kręcić
np
2,0 potrzebuje około 9l/100
5,7 zadowoli się 15l/100
ten większy delikatnie pryka (v8) i ciągnie od samego dołu
-
kamilR
- Samochód: Hyundai Tucson 1.7crdi '15,Koleos 2.0dci 4x4 '17
Wito ok, wiadomo ze zawsze wiecej mocy / wiekszy silnik= lepsza jazda. Jednak ja miałem założony budżet do 100k netto(i tak przekroczyłem choc nie tak bardzo;) i w tym budżecie auto miało byc:
- jak najwieksze/ najbardziej przestronne
- duży bagażnik
- niedrogie w utrzymaniu/serwisie
- spalanie do 8-9 litrów
- 4x4
- i wyposażenie musiała byc tapicerka skorzana, navi, xenony lub ledy.
- plus Bluetooth, kiera wielofunkcyjna- choc te rzeczy to juz w zasadzie standard.
Kodiaq w tym budżecie zaoferował to wszystko plus wiele wiecej M.in.: panoramę, asystenta świata, isofix na przednim fotelu(swoją droga praktycznie niedostepne u konkurencji a super sprawa.
Wiec cała reszta aut ktore brałem pod uwagę i mieściły sie w budżecie nie miały startu do Kodiaqa.
Natomiast wersja 2.0tsi oczywiscie ze silnik lepszy i super go miec w aucie, dsg- Hmmm tego bym chyba nie chciał- tak czy siak Kodiaq w tej wersji był poza założonym budżetem wiec odpadł:)
A teraz chce sobie troche poteoretyzowac z Wami, czy uzyskamy dynamikę podobna do 2.0tsi w serii w Kodiaqu:)? I jaka w zasadzie jest roznica miedzy wersja 125 koni a 150?
- jak najwieksze/ najbardziej przestronne
- duży bagażnik
- niedrogie w utrzymaniu/serwisie
- spalanie do 8-9 litrów
- 4x4
- i wyposażenie musiała byc tapicerka skorzana, navi, xenony lub ledy.
- plus Bluetooth, kiera wielofunkcyjna- choc te rzeczy to juz w zasadzie standard.
Kodiaq w tym budżecie zaoferował to wszystko plus wiele wiecej M.in.: panoramę, asystenta świata, isofix na przednim fotelu(swoją droga praktycznie niedostepne u konkurencji a super sprawa.
Wiec cała reszta aut ktore brałem pod uwagę i mieściły sie w budżecie nie miały startu do Kodiaqa.
Natomiast wersja 2.0tsi oczywiscie ze silnik lepszy i super go miec w aucie, dsg- Hmmm tego bym chyba nie chciał- tak czy siak Kodiaq w tej wersji był poza założonym budżetem wiec odpadł:)
A teraz chce sobie troche poteoretyzowac z Wami, czy uzyskamy dynamikę podobna do 2.0tsi w serii w Kodiaqu:)? I jaka w zasadzie jest roznica miedzy wersja 125 koni a 150?
-
kamilR
Haha kto tu jest optymista- 5.7 litra 15/100 wolne żarty.
Tak podniesie mocy i momentu boxem/chiptunem zmniejsza zużycie paliwa- poczytaj. A z mocy/ momentu bede korzystał ale nie zrozum tego jako palowanie auta spod świateł do odciny za każdym razem...
Chodzi mi o to czy zbliżymy sie do dynamiki w 2.0 tsi chipujac/boxujac 1.4tsi- według mnie tak.
-
Rafał
- Samochód: 2.0 tsi lava blue
różnica to 25km - zabieg czysto marketingowy po to, żeby można było niską ceną otworzyć cennik i tym samym wabić klientów. można mieć cichą nadzieję, że za chwilę, znajdą się sposoby na nieinwazyjne i tanie wyrównanie mocy do silnika 150km
Tylko ile te 1.4 wytrzyma? Wtryskiwacze tylko czekaja zeby sie rozkraczyc po takim tunningu.
1.4 w Kodiaqu to jak ciagniecie pociagu towarowego za pomoca drezyny.
1.4 w Kodiaqu to jak ciagniecie pociagu towarowego za pomoca drezyny.
-
kamilR
To samo mówiono jak do aut premium a6, seria 5, x5 f15 itp. Zaczęto wstawiać silnik nie 3.0 a 2.0 albo do mniejszych aut silnik 1.0 nawet 3 cylindry- i jakoś wszystko jeździ;).
Poza tym Kodiaq w wersji 1.4 4x4 wazy 1675kg wiec nie przesadzajmy nie jest to jakaś lokomotywa powyżej 2 ton. Silnik 1.4 tsi w obecnej wersji latają od 2012 roku i juz jakoś nie słychać zeby sie rozsypywały, a podejrzewam ze gro tych silników przeszło chipmod;)
Poza tym Kodiaq w wersji 1.4 4x4 wazy 1675kg wiec nie przesadzajmy nie jest to jakaś lokomotywa powyżej 2 ton. Silnik 1.4 tsi w obecnej wersji latają od 2012 roku i juz jakoś nie słychać zeby sie rozsypywały, a podejrzewam ze gro tych silników przeszło chipmod;)
1670 to on wazy w wersji podstawowej. Proponuje zabrac 4 osoby i pelen bagaznik i wtedy wcisnac gaz. Zapewniam ze niewiele sie wydazy.kamilR pisze: ↑03 maja 2017, 14:22To samo mówiono jak do aut premium a6, seria 5, x5 f15 itp. Zaczęto wstawiać silnik nie 3.0 a 2.0 albo do mniejszych aut silnik 1.0 nawet 3 cylindry- i jakoś wszystko jeździ;).
Co innego zczipowac ten silnik w golfie a co innego w samochodzie tych gabarytow wytwarzajacym konkretne opory podczas jazdy.
-
Tomala72
- Samochód: Skoda Kodiaq Style 4x4 2,0 TDI 190 KM DSG 7
Przypatruję się tej dyskusji i dochodzę do jednego wniosku. Myślenie po czasie.
Ktoś kupuje auto o masie ok. 1700 kg na pusto z silnikiem który tak naprawdę sprawdzi się w Golfie, Astrze czy Fokusie i od ręki zabiera się za tuning.
No po jakiego grzyba. W takich gabarytach chipuje się auta z relatywnie dużym zapasem mocy czyli minimum dwulitrówki. Podnieść nie sztuka. Tuner tylko przyklaśnie bo wpada kolejny klient. Jednak co z osprzętem silnika który nie jest przygotowany na zwiększone obciążenia.
Nie odradzam tylko żeby nie było później płaczu, że za wcześnie poleciało sprzęgło, dwumasa, turbo i jeszcze kilka istotnych elementów.
Ktoś kupuje auto o masie ok. 1700 kg na pusto z silnikiem który tak naprawdę sprawdzi się w Golfie, Astrze czy Fokusie i od ręki zabiera się za tuning.
No po jakiego grzyba. W takich gabarytach chipuje się auta z relatywnie dużym zapasem mocy czyli minimum dwulitrówki. Podnieść nie sztuka. Tuner tylko przyklaśnie bo wpada kolejny klient. Jednak co z osprzętem silnika który nie jest przygotowany na zwiększone obciążenia.
Nie odradzam tylko żeby nie było później płaczu, że za wcześnie poleciało sprzęgło, dwumasa, turbo i jeszcze kilka istotnych elementów.