Tak sobie myślę- czy jeżeli podniesiemy moc w 1.4 tsi do 180 koni i Ok. 330 Nm to osiągi beda podobne do osiągów seryjnych 2.0tsi 180 koni 320NM - czyli ponizej 8 sek. Do 100?
Według tunera vTech. Silnik 1.4 tsi seria to Ok. 150koni i prawie 280nm. Po boxie Ok. 180 km i 300nm po chipie ok 180koni i ok 330nm.
Kolejne pytanie moze ktoś wskazać różnice miedzy 1.4 125koni a 150 koni oprócz systemu ACT rzecz jasna?
http://vtech.pl/katalog/chip-tuning-Vol ... 10kW-150KM
Zwróćcie uwagę na wykres z hamowni...
1.4tsi + chip/box vs. 2.0tsi
Re: 1.4tsi + chip/box vs. 2.0tsi
Manuala czy automat chcesz chipować?
-
kamilR
- Samochód: Hyundai Tucson 1.7crdi '15,Koleos 2.0dci 4x4 '17
Manual, ale w zasadzie pytanie dotyczy tez automatu.
-
Tomala72
- Samochód: Skoda Kodiaq Style 4x4 2,0 TDI 190 KM DSG 7
Przymierzałem się do chip tuningu swojej Kia Sportage 2.0 crdi 184 KM do 210-215 KM. Tak wychodziło z hamowni.
Ostatecznie zrezygnowałem obawiając się, że w dłuższej eksploatacji poleci turbo (informacje z forum kia były rożne).
Kwestia poniesionego ryzyka.
W Twoim przypadku ta benzyna seryjnie i tak jest mocno kręcona. Do odważnych świat należy.
Ostatecznie zrezygnowałem obawiając się, że w dłuższej eksploatacji poleci turbo (informacje z forum kia były rożne).
Kwestia poniesionego ryzyka.
W Twoim przypadku ta benzyna seryjnie i tak jest mocno kręcona. Do odważnych świat należy.
No to jeżeli chodzi o chip 1.4 Tsi z dsg to słaba opcja ze względu na skrzynie dq250..2.0 tsi z dsg można kręcić nawet pod 300 koni bez problemu..
-
kamilR
Hmm jeżeli dla 1.4tsi dają ta dq250 to faktycznie lipa. Wracając do silnika to jest on obecny od 2012(ea211 bodajże) i jest modyfikowana spokojnie na 170-180 koni i 300-330nm nie jest to jakis ogromny przyrost- a i silnik/auto nie ma mi służyć jako bolid;) wiec nie bede go cisną non-stop także mysle ze taka modyfikacja nie bedzie miała wpływu na osłabienie trwałości jednostki. Kolejnym plusem ze po takiej modyfikacji spalanie sie powinno obniżyć Ok 10%.
Teraz powracam do pytania czy myślicie ze po takiej modyfikacji osiągi sie zbliża do 2.0 tsi seria? Wg mnie powinny bo moc i moment bedzie porównywalny plus manual powinno byc dosyć dynamicznie(juz to pisałem- i nie tylko ja ze ta skrzynka dsg zamula). No nic odbiore na poczatku ,,zboxuje,, i zdam relacje:)
Teraz powracam do pytania czy myślicie ze po takiej modyfikacji osiągi sie zbliża do 2.0 tsi seria? Wg mnie powinny bo moc i moment bedzie porównywalny plus manual powinno byc dosyć dynamicznie(juz to pisałem- i nie tylko ja ze ta skrzynka dsg zamula). No nic odbiore na poczatku ,,zboxuje,, i zdam relacje:)
Myślę że to wszystko zależy, w jakim zakresie obrotów ta moc i moment będą dostępne. Pamiętajmy, że 1.4 TSI seryjnie ma węższy zakres obrotów od 2.0 TSI.
-
Rafał
- Samochód: 2.0 tsi lava blue
odpowiedź raczej czysto teoretyczna: zmiana tych parametrów teoretycznie zbliży się do tego co oferuje 2.0
ale:
- co masz na myśli pisząc o osiągach? spalanie, przyspieszenie, prędkość max?
- bierzesz pod uwagę że 2.0 ma inną elastyczność wynikającą z większej pojemności?
- bierzesz pod uwagę, ze 2.0 ma system pośredniego i bezpośredniego podawania paliwa?
- nie wiem czy oba silniki mają taką samą turbinę bo to też może mieć znaczenie,
- 2.0 jest tylko z napędem 4x4 więc na dzień dobry teoretycznie łatwiej jest rozpędzać auto (ograniczenie uślizgu kół),
- mamy rozumieć, że jesteś szybszy w zmianie biegów niż skrzynia dsg?
podsumowując - sam silnik będzie miał "niby"takie same parametry, ale rozpatrując to jako zespół silnik+auto to już nie wydaje się to takie oczywiste
-
kamilR
U mnie rowniez wersja 4x4 150koni ACT manual.
Wlasnie dlatego rzuciłem taki temat pod dyskusje, po chipie moment dostepny jest rowniez w szerszym zakresie. Z manualem miałem to na myśli iż według mnie jest lepszym wyborem dla silnika 1.4 niż zestaw 1.4 dsg, bo jeżeli ta skrzynia tez tak ospale działa jak w 2.0tdi 190 koni to sorry ale mega zamula auto i to nie tylko moja opinia ale znakomitej większości testujących ,,redaktorów,, wszelakich.
Czyli w sumie reasumując jak do tej pory nasze teoretyzowanie, to dynamika/osiągi zbliża sie do 2.0tsi- lub beda troche gorsze aczkolwiek niewiele, ale spalanie bedzie sporo niższe:)
Wlasnie dlatego rzuciłem taki temat pod dyskusje, po chipie moment dostepny jest rowniez w szerszym zakresie. Z manualem miałem to na myśli iż według mnie jest lepszym wyborem dla silnika 1.4 niż zestaw 1.4 dsg, bo jeżeli ta skrzynia tez tak ospale działa jak w 2.0tdi 190 koni to sorry ale mega zamula auto i to nie tylko moja opinia ale znakomitej większości testujących ,,redaktorów,, wszelakich.
Czyli w sumie reasumując jak do tej pory nasze teoretyzowanie, to dynamika/osiągi zbliża sie do 2.0tsi- lub beda troche gorsze aczkolwiek niewiele, ale spalanie bedzie sporo niższe:)
Moją pierwszą opcją był zakup 1.4 tsi ale znajomy, który zajmuje się tuningiem samochodów przekonał mnie to zainwestowania w 2.0 tsi..