Dla mnie żaden poza ECO nie istnieje. Ale spodziewałem się ze przy mojej spokojnej jeździe będzie to poniżej 10l/100km. A te 5 km to bez korków i prawie świateł wiec powinna być równa jazda. Ale rzeczywiście w zimie silnik może nie osiągnąć optymalnej temperatury.
A przy okazji dlaczego Kodiaqa nazywacie Miśkiem?
Spalanie
-
Anubis
- Samochód: Kodiaq Style 2.0.TDI DSG 190KM
Re: Spalanie
Dla mnie nie ma różnicy między eco a normal czy komfort jeśli chodzi o spalanie. Jak na trasie zapnę tempomat, to nie będzie żeglowania więc po co ? Niby światła działają inaczej i klima, ale nie zauważyłem jak pisałem różnicy w spalaniu. Co do trybu żeglowania, zapinam stałą prędkość na komfort i tyle. Do pracy jeździłem w trybie eco po mieście tydzień, różnicy w spalaniu nie zauważyłem. Co do trybu żeglowania, jak mam włączony komfort i rozpędzę się np do 50Peterka pisze: ↑28 sie 2019, 21:27Dla mnie żaden poza ECO nie istnieje. Ale spodziewałem się ze przy mojej spokojnej jeździe będzie to poniżej 10l/100km. A te 5 km to bez korków i prawie świateł wiec powinna być równa jazda. Ale rzeczywiście w zimie silnik może nie osiągnąć optymalnej temperatury.
A przy okazji dlaczego Kodiaqa nazywacie Miśkiem?
Co do Miśka, bo to Misiek, przecież to widać
-
Peterka
- Samochód: Kodiaq L&K 2.0 TSI 190 KM
za to 1,5 to ACT czyli dwa cylindry sa odlaczane przy pewnych warunkach jazdy. Chetnie bym to wzial gdyby byl naped 4x4 do tego silnika.
Już jest Kodiaq 2.0 TSI DSG 190KM i 4x4? 
Nie wiem czy już tutaj pisałem, moja Mazda pali mi średnio 11,5 w mieście, mam do pracy 3km plus czasem w weekendy zrobię jakąś trasę 50 albo 100 km. Żona jeździ Nissanem Qashqai 1.2 turbo benzyna w CVT również głównie w mieście, raz w tygodniu trasa 60 km i komp pokazuje 10. Nie wierzę w ludzi którzy twierdzą że auto benzynowe spali w mieście 8 lub coś koło tego.
Jak 2.0 TSI będzie palił w mieście ok 11 będę zadowolony. Tyle że to auto będzie zamiast Nissana, i to nim będziemy robili wszystkie trasy, teraz jest odwrotnie i wakacje, trasy itp robimy Mazdą.
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Jak 2.0 TSI będzie palił w mieście ok 11 będę zadowolony. Tyle że to auto będzie zamiast Nissana, i to nim będziemy robili wszystkie trasy, teraz jest odwrotnie i wakacje, trasy itp robimy Mazdą.
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
-
Peterka
@borek. Wiele mam zastrzezen do quasi-samochodu jakim jest Mazda 6 . Na poczatku narzekalem na spalnie ale po 10tys km przestalem. Poza spalniem nic , ale to nic mi w tym szajsowatym japonczyku nie pasuje i nie podoba sie. Szkada ze Kodiaq nie moze tyle palic co aktualny japonczyk. Przy mjej trasie ok 5 km oz komputera mam spalanie nie wiecej niz 9,2, a czesto ponizej 9. Jak ruszam to mam 60l/100km ale szybko spada to 10 i potem do tych 9 lub 8 z hakiem. Oczywiscie jak wjade w centrum Warszawy w godzinach szczytu to spalanie mam w granicach 16.
-
JED
- Samochód: BMW X1 + Kodiaq 2.0 TDI L&K
-
JED
Nie porównuj jabłek z gruszkami, ok?Peterka pisze: ↑28 sie 2019, 21:52@borek. Wiele mam zastrzezen do quasi-samochodu jakim jest Mazda 6 . Na poczatku narzekalem na spalnie ale po 10tys km przestalem. Poza spalniem nic , ale to nic mi w tym szajsowatym japonczyku nie pasuje i nie podoba sie. Szkada ze Kodiaq nie moze tyle palic co aktualny japonczyk. Przy mjej trasie ok 5 km oz komputera mam spalanie nie wiecej niz 9,2, a czesto ponizej 9. Jak ruszam to mam 60l/100km ale szybko spada to 10 i potem do tych 9 lub 8 z hakiem. Oczywiscie jak wjade w centrum Warszawy w godzinach szczytu to spalanie mam w granicach 16.
Najpiekniejszy Laurin & Klement w PL. 
-
JED
@Peterka, może to rozwiąże Twój problem?
https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/pr ... sc/4rqxzlc
https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/pr ... sc/4rqxzlc
-
Peterka
Spalanie
@JED nie rozumiem postu o jabłkach i gruszkach
Terraco to szajs. Widziałem go. Silnik 1,5 tylko nanual a ja chce automat. Automat to 2.0 bardzo ubogo wyposażony. Np nie ma ogrzewanej kierownicy s dla mnie to warunek konieczny
Terraco to szajs. Widziałem go. Silnik 1,5 tylko nanual a ja chce automat. Automat to 2.0 bardzo ubogo wyposażony. Np nie ma ogrzewanej kierownicy s dla mnie to warunek konieczny
-
JED
Czego nie zrozumiałeś?
Twoja Mazda, to ta sama klasa auta, co Kodiaq?
Wielkość, masa, napęd, etc.?
Twoja Mazda, to ta sama klasa auta, co Kodiaq?
Wielkość, masa, napęd, etc.?