Spalanie

Dyskusje na temat Škody Kodiaq I generacji (2016-2024)
Peterka
Samochód: Kodiaq L&K 2.0 TSI 190 KM

Re: Spalanie

Post autor: Peterka »

Dla mnie żaden poza ECO nie istnieje. Ale spodziewałem się ze przy mojej spokojnej jeździe będzie to poniżej 10l/100km. A te 5 km to bez korków i prawie świateł wiec powinna być równa jazda. Ale rzeczywiście w zimie silnik może nie osiągnąć optymalnej temperatury.
A przy okazji dlaczego Kodiaqa nazywacie Miśkiem?

Już jest Kodiaq 2.0 TSI DSG 190KM i 4x4? :)

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Anubis
Samochód: Kodiaq Style 2.0.TDI DSG 190KM

Post autor: Anubis »

Peterka pisze:
28 sie 2019, 21:27
Dla mnie żaden poza ECO nie istnieje. Ale spodziewałem się ze przy mojej spokojnej jeździe będzie to poniżej 10l/100km. A te 5 km to bez korków i prawie świateł wiec powinna być równa jazda. Ale rzeczywiście w zimie silnik może nie osiągnąć optymalnej temperatury.
A przy okazji dlaczego Kodiaqa nazywacie Miśkiem?
Dla mnie nie ma różnicy między eco a normal czy komfort jeśli chodzi o spalanie. Jak na trasie zapnę tempomat, to nie będzie żeglowania więc po co ? Niby światła działają inaczej i klima, ale nie zauważyłem jak pisałem różnicy w spalaniu. Co do trybu żeglowania, zapinam stałą prędkość na komfort i tyle. Do pracy jeździłem w trybie eco po mieście tydzień, różnicy w spalaniu nie zauważyłem. Co do trybu żeglowania, jak mam włączony komfort i rozpędzę się np do 50 :-) i puszczę gaz, spalanie też będzie chwilowe w granicach 0. Dlatego ten tryb z żeglowaniem to dla mnie ściema marketingowa.

Co do Miśka, bo to Misiek, przecież to widać :-)

Peterka

za to 1,5 to ACT czyli dwa cylindry sa odlaczane przy pewnych warunkach jazdy. Chetnie bym to wzial gdyby byl naped 4x4 do tego silnika.

Awatar użytkownika
borek
Samochód: Skoda Kodiaq L&K TSI 229 (chip)

Post autor: borek »

Nie wiem czy już tutaj pisałem, moja Mazda pali mi średnio 11,5 w mieście, mam do pracy 3km plus czasem w weekendy zrobię jakąś trasę 50 albo 100 km. Żona jeździ Nissanem Qashqai 1.2 turbo benzyna w CVT również głównie w mieście, raz w tygodniu trasa 60 km i komp pokazuje 10. Nie wierzę w ludzi którzy twierdzą że auto benzynowe spali w mieście 8 lub coś koło tego.

Jak 2.0 TSI będzie palił w mieście ok 11 będę zadowolony. Tyle że to auto będzie zamiast Nissana, i to nim będziemy robili wszystkie trasy, teraz jest odwrotnie i wakacje, trasy itp robimy Mazdą.

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Peterka

@borek. Wiele mam zastrzezen do quasi-samochodu jakim jest Mazda 6 . Na poczatku narzekalem na spalnie ale po 10tys km przestalem. Poza spalniem nic , ale to nic mi w tym szajsowatym japonczyku nie pasuje i nie podoba sie. Szkada ze Kodiaq nie moze tyle palic co aktualny japonczyk. Przy mjej trasie ok 5 km oz komputera mam spalanie nie wiecej niz 9,2, a czesto ponizej 9. Jak ruszam to mam 60l/100km ale szybko spada to 10 i potem do tych 9 lub 8 z hakiem. Oczywiscie jak wjade w centrum Warszawy w godzinach szczytu to spalanie mam w granicach 16.

JED
Samochód: BMW X1 + Kodiaq 2.0 TDI L&K

Post autor: JED »

Anubis pisze:
28 sie 2019, 21:22
Ja mam spalanie w TDI 190 KM 4x4 po mieście między 8,5 a 15, czasami nawet 18.
To coś musisz mieć zepsute. :idea:
Najpiekniejszy Laurin & Klement w PL. :mrgreen:

JED

Peterka pisze:
28 sie 2019, 21:52
@borek. Wiele mam zastrzezen do quasi-samochodu jakim jest Mazda 6 . Na poczatku narzekalem na spalnie ale po 10tys km przestalem. Poza spalniem nic , ale to nic mi w tym szajsowatym japonczyku nie pasuje i nie podoba sie. Szkada ze Kodiaq nie moze tyle palic co aktualny japonczyk. Przy mjej trasie ok 5 km oz komputera mam spalanie nie wiecej niz 9,2, a czesto ponizej 9. Jak ruszam to mam 60l/100km ale szybko spada to 10 i potem do tych 9 lub 8 z hakiem. Oczywiscie jak wjade w centrum Warszawy w godzinach szczytu to spalanie mam w granicach 16.
Nie porównuj jabłek z gruszkami, ok?

JED

@Peterka, może to rozwiąże Twój problem?
https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/pr ... sc/4rqxzlc

Peterka

Spalanie

@JED nie rozumiem postu o jabłkach i gruszkach
Terraco to szajs. Widziałem go. Silnik 1,5 tylko nanual a ja chce automat. Automat to 2.0 bardzo ubogo wyposażony. Np nie ma ogrzewanej kierownicy s dla mnie to warunek konieczny

JED

Czego nie zrozumiałeś?
Twoja Mazda, to ta sama klasa auta, co Kodiaq?
Wielkość, masa, napęd, etc.?

ODPOWIEDZ