Najciekawsze kolory dla Kodiaqa

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Kodiaqa
Lucky
Samochód: Kodiaq SportLine

Re: Najciekawsze kolory dla Kodiaqa

Post autor: Lucky »

Podobno od 22 tygodnia 2017 roku wchodzą dwa nowe kolory: Emerald Green (metalik) i Velvet Red (perłowy). Ten ostatni ma być sporo droższy.
Obrazek

Obrazek

free image hosting

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

miro.t
Samochód: Misiek 2.0TDI

Post autor: miro.t »

O tym czerwonym już było pisane. Ponoć wersja Sportline ma go mieć..

frutis13
Samochód: KODIAQ 2.0 TDI 140kW Style

Post autor: frutis13 »

Dziś zadzwonił do mnie handlowiec z salonu że stoi u niego misiek w kolorze Lava Blue. Podjechałem zobaczyć bo mogłem jeszcze zmienić kolor.
Choć są już na forum zdjęcia autka w tym kolorze wrzucam dodatkowe na których skupiłem się głównie na kolorze.
Autko w tym kolorze ma naprawdę bardzo wiele odcieni które zmieniają się w zależności od światła..

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

upload photo

Dual
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI DSG Style

Post autor: Dual »

Ja miałem zawsze czarne auta i po pierwszym dniu po myciu mogłem myć znowu. Dlatego chcialem nie brudzący sie bardzo kolor. Na poczatku myslalem o beżu ale ogladajac w salonie to mało męski odcień, raczej dla żony choć napewno na nim nie byłoby widać suchego błota. Za to zdecydowanie moim faworytem został szary Bissnes metalic. Niestety jest ciemniejszy i bedzie na nim troche widac ale mniej niz na czarnym no i podoba mi sie. Kiedys zalowalem ze kupilem czarny A/S6 zamiast wlasnie takiego szarego ale wtedy nie bylo ich na rynku i nie bylo wyboru. Wiec nareszcie bede mial szare auto, pierwsze w moim zyciu.
Pozdrawiam
Dual
Kodiaq 2.0 TSI DSG 4x4 Style

nobody
Samochód: brak

Post autor: nobody »

Mam pytanie do posiadaczy Miśka w kolorze Biel Candy i do osób, które miały ten kolor w innych samochodach Skody:
Skoro Biel Moon kolorystycznie się bardzo mało różni od Candy (Biel Moon jest trochę "zimniejsza") i zasadniczo cała różnica sprowadza się do tego, że Biel Moon ma dodatkową warstwę lakieru (jak to metallic) to czy są jakieś problemy z Biel Candy spowodowane brakiem tej warstwy ? Niższa trwałość, łatwiejsze brudzenie, itp.
Pytam bo nigdy nie miałem samochodu bez metallica i zastanawiam się czy "przyoszczędzenie" 1700 PLN na lakierze nie jest błędem.
Nie chodzi mi tutaj o kwestie estetyczne/kolorystyczne (czystego samochodu) tylko o użytkowanie.
Czy skoro nie ma różnicy "to po co przepłacać ?" :)

Rafał
Samochód: 2.0 tsi lava blue

Post autor: Rafał »

gdyby nie było różnicy to nie byłoby dopłaty. o to się rozchodzi, że te podstawowe kolory mają za zadanie tylko pokryć gołą blachę, bardzo słabo ją chronią. nie bez powodu są tylko 2 lub 3 podstawowe kolory. paradoksalnie albo do auta rzadko używanego, budżetowego (niskie narażenie na uszkodzenia i zużycie - piasek, kamyki itp), albo do auta którego zadaniem jest przejechać w krótkim czasie wiele km i szybko zakończyć żywot kosztem uszczerbku na estetyce (auta służbowe przeznaczone do odsprzedaży po kosztach). kupując dla siebie, z myślą że auto będzie służyło Ci długo, to może warto wyskrobać dodatkową kasę i dołożyć do MetallicA

nobody

Dokładnie takie same były moje przemyślenia gdy dowiedziałem się, że niematalizowany ma jedną warstę mniej.
Ale z drugiej strony nie znam się na tym i zacząłem czytać, pytać i wychodzi na to, że nie do końca tak jest. Niemetalizowany ma dwie warstwy. Jedna zabezpiecza, druga to kolor. Metallic ma trzecią, żeby zabezpieczyć kolor. Nie blachę, tylko kolor. Bo jak by się miało domyślny granatowy lub jedyny czerwony jaki jest w miśku (niemetalizowany) to każda rysa widoczna jest jako biała kreska.
W metallicu tego nie ma ponieważ rysa jest w przeźroczystej warstwie. Oczywiście nie rozmawiamy tutaj o przypadku rysy od gwoździa tylko o normalne użytkowaniu. Tyle, że na białym tego i tak nie będzie widać i dlatego też pewnie biały prawie zawsze występuje też w wersji niematalizowanej.
Co do "tanich" kolorów to się zgodzę. Firmowe samochody zwykle mają ten granatowy kolor bez dopłaty. Tyle, że wygląda, że biały jest tam z innego powodu.
Jeszcze inaczej na to patrząc, może zamiast lepiej metallica, lepiej przeznaczyć te pieniądze na powłokę ceramiczną i wyjdzie nawet lepiej niż metallic bo będzie hydrofobowa. Koszt większy, ale koszt nie jest tutaj głównym kryterium.
Ale to tylko teorie.
Sprzedawca twierdzi, że nie ma sensu brać metallica a daleki jestem od teorii spiskowych, że robi to po to, żebym częściej był na blacharni :)

Dlatego postanowiłem zapytać bo chyba tylko opinia kogoś kto miał niemetalizowany może coś tutaj pomóc.

Tomala72
Samochód: Skoda Kodiaq Style 4x4 2,0 TDI 190 KM DSG 7

Post autor: Tomala72 »

Aby rozwiać dylemat czy lakier metalik.
Teraz Kia Sportage w białym metaliku przebieg 170000 km przez 6 lat.
Kiedy spotykam się ze znajomymi to pytają kiedy bym sprzedawał bo auto wygląda autentycznie jak nowe.
Na razie wstrzymuję się z odpowiedzią na ich pytania bo czekam ... na zamówionego Kodiaqa też w bieli metalik.

nobody

Na Czeskiej stronie są nowe kolory jako "kolory specjalne":
Obrazek

miro.t
Samochód: Misiek 2.0TDI

Post autor: miro.t »

Nareszcie dodali jakieś kolory. Wg czeskiego konfiguratora dopłata do koloru specjalnego to ok 3600 zł.
Ciekawe czy inne pozycje z ich konfiguratora będą tak samo zmienione w naszym.

ODPOWIEDZ