W co warto doposażyć Kodiaq , a co można pominąć ?
Re: W co warto doposażyć Kodiaq , a co można pominąć ?
http://moto.pl/MotoPL/7,88389,21494260, ... -jest.htmldawajrapa pisze: ↑09 kwie 2017, 22:30jazda po rondzie z tempomatem- musze przyznac Skorek, ze to bardzo ciekawy pomysl....
nie pisze tego z przekasem, ale na codzien jezdze w miescie, w ktorym jest naprawde baaaardzo wiele rond (tych 2 i 3-pasmowych tez), i jezdzac od jakis 9 lat autami z tempomatem, nigdy mi sie jeszcze nie zdarzylo wjechac z wlaczonym tempomatem na rondo... no ale moze najwyzsza pora sprobowac![]()
Polecam, szczególnie cześć o ACC
Orientuje się ktoś w kwestii stojącej przeszkody, jak np. stojące auta w korku we mgle, czy ten system to tez zauważy i wyhamuje auto?? Jakiś czas temu czytałem, że akurat w grupie VAG takie coś nie działa, natomiast w autach japońskich czy koreańskich działa bardzo dobrze. Ciekawi mnie czy coś się zmieniło w tej kwestii.
Przed autem w korku wyhamowuje i zatrzymuje się do zera. Potem rusza kiedy auto przed nami rusza. To stestowalem i działa. Widzi tez rowerzystów. Stałe przedmioty, jak budynki bariery już nie. Co do mgły to nie jeździłem jeszcze w takich warunkach.
Skorek, doskonalem wiem, jak dziala tempomat, ten z acc tez, ale dzieki za lekture, moze kiedys znajde chwile... Co prawda w swoich samochodach mialem/mam klasyczny kruz kontrol, ale zdarzylo mi sie tez kilkukrotnie prowadzic auto z tempomatem aktywnym i nadal podrrzymuje moje wczesniejsze zdanie, tj rondo + tempomat = no go. Tyle. Mowie to przez pryzmat opinii kierowcy/mieszkanca miasta pow. 400k ludnosci i liczbie rond wiekszej od 40 (Szczecin jest zaraz po Rybniku pod tym wzgledem). Nie mowie tez, ze sie nie da, ale co innego zachowawcza jazda skrajnym pasem ronda na przedmiesciach, a co innego proba przecisniecia sie przez 3-pasmowe rondo w godzinach szczytu, a przez takie jezdze codziennie... no hard feelings, wymieniamy sie tylko opiniamiSkorek pisze: ↑10 kwie 2017, 21:45http://moto.pl/MotoPL/7,88389,21494260, ... -jest.html
Polecam, szczególnie cześć o ACC
-
Rafał
- Samochód: 2.0 tsi lava blue
dokładnie coś takiego było testowano w ostatnim automaniaku na tvn turbo - stad Twoje pytanie?miro.t pisze: ↑10 kwie 2017, 22:06Orientuje się ktoś w kwestii stojącej przeszkody, jak np. stojące auta w korku we mgle, czy ten system to tez zauważy i wyhamuje auto?? Jakiś czas temu czytałem, że akurat w grupie VAG takie coś nie działa, natomiast w autach japońskich czy koreańskich działa bardzo dobrze. Ciekawi mnie czy coś się zmieniło w tej kwestii.
swoją drogą też mnie to zastanowiło czy skoda zatrzyma się przed przeszkodą - w teście audi q2 walnęło z impetem w "kartonowe" auto ...
dawajrapa, ale ja się z Tobą zgadzam i uważam, że wszystko można i powinno się robić w granicach rozsądku. Natomiast opisałem swoje odczucia po jeździe przez ponad 200 km odcinek gdzie troszkę pobawiłem się tym ACC i między innymi spotkałem kilka rond na swojej drodze. Myślę, że forum to bardzo dobre miejsce do dzielenia się takimi spostrzeżeniami z innymi kierowcami. Pozdrawiam
Moje pytanie nie wyszło z tego programu, ale go poszukałem, zobaczyłem i hmm... jestem delikatnie pisząc mocno rozczarowany.
Przewaga dzięki technice
Na forum Superba ktoś opisywał, że jeśli radar namierzy "coś" poruszającego się przed nim to już będzie się tego trzymał i wszystko kontrolował. Niestety ponoć nie rozpoznaje przeszkód stałych, co potwierdza doświadczenie z Automaniaka i opis kol. Skorka.
Choć z drugiej strony test w tym programie wykonany był przy dosyć niskiej prędkości, co raczej nie odpowiada normalnym warunkom drogowym.
Tak czy inaczej jestem mocno zawiedziony.
Jednak trzeba było brać Santa Fe
Przewaga dzięki technice
Na forum Superba ktoś opisywał, że jeśli radar namierzy "coś" poruszającego się przed nim to już będzie się tego trzymał i wszystko kontrolował. Niestety ponoć nie rozpoznaje przeszkód stałych, co potwierdza doświadczenie z Automaniaka i opis kol. Skorka.
Choć z drugiej strony test w tym programie wykonany był przy dosyć niskiej prędkości, co raczej nie odpowiada normalnym warunkom drogowym.
Tak czy inaczej jestem mocno zawiedziony.
Jednak trzeba było brać Santa Fe
-
Rafał
- Samochód: 2.0 tsi lava blue
sytuacja drogowa jak każda inna (kto wie czy najechanie na poprzedzające auto to nie najczęstsza stłuczka w korku), japońskie auta dały radę, vag już niestety nie
Czyli jak podjeżdżasz do ściany na miejsce parkingowe (zaparkować prostopadle), to pozwoli Ci na wjazd w taką ścianę ?
DO developer