W co warto doposażyć Kodiaq , a co można pominąć ?

Dyskusje na temat Škody Kodiaq I generacji (2016-2024)
Skorek
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 TDI 4x4 AUTOMAT

Re: W co warto doposażyć Kodiaq , a co można pominąć ?

Post autor: Skorek »

Z aktywnym tempomatem ACC?

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Skorek

dawajrapa pisze:
09 kwie 2017, 22:30
Skorek pisze:
09 kwie 2017, 21:00
Trochę bardziej skomplikowana sprawa jest z jazda po rondzie gdyż jadąc za poprzedzającym pojazdem tempomat na rondzie traci z radaru auto i zaczyna przyspieszać kiedy ustawiona jest wyższa prędkość.
jazda po rondzie z tempomatem- musze przyznac Skorek, ze to bardzo ciekawy pomysl.... ;)

nie pisze tego z przekasem, ale na codzien jezdze w miescie, w ktorym jest naprawde baaaardzo wiele rond (tych 2 i 3-pasmowych tez), i jezdzac od jakis 9 lat autami z tempomatem, nigdy mi sie jeszcze nie zdarzylo wjechac z wlaczonym tempomatem na rondo... no ale moze najwyzsza pora sprobowac ;)
http://moto.pl/MotoPL/7,88389,21494260, ... -jest.html

Polecam, szczególnie cześć o ACC

miro.t
Samochód: Misiek 2.0TDI

Post autor: miro.t »

Orientuje się ktoś w kwestii stojącej przeszkody, jak np. stojące auta w korku we mgle, czy ten system to tez zauważy i wyhamuje auto?? Jakiś czas temu czytałem, że akurat w grupie VAG takie coś nie działa, natomiast w autach japońskich czy koreańskich działa bardzo dobrze. Ciekawi mnie czy coś się zmieniło w tej kwestii.

Skorek

Przed autem w korku wyhamowuje i zatrzymuje się do zera. Potem rusza kiedy auto przed nami rusza. To stestowalem i działa. Widzi tez rowerzystów. Stałe przedmioty, jak budynki bariery już nie. Co do mgły to nie jeździłem jeszcze w takich warunkach.

Awatar użytkownika
dawajrapa
Samochód: Kodiaq TSI

Post autor: dawajrapa »

Skorek pisze:
10 kwie 2017, 21:45
http://moto.pl/MotoPL/7,88389,21494260, ... -jest.html

Polecam, szczególnie cześć o ACC
Skorek, doskonalem wiem, jak dziala tempomat, ten z acc tez, ale dzieki za lekture, moze kiedys znajde chwile... Co prawda w swoich samochodach mialem/mam klasyczny kruz kontrol, ale zdarzylo mi sie tez kilkukrotnie prowadzic auto z tempomatem aktywnym i nadal podrrzymuje moje wczesniejsze zdanie, tj rondo + tempomat = no go. Tyle. Mowie to przez pryzmat opinii kierowcy/mieszkanca miasta pow. 400k ludnosci i liczbie rond wiekszej od 40 (Szczecin jest zaraz po Rybniku pod tym wzgledem). Nie mowie tez, ze sie nie da, ale co innego zachowawcza jazda skrajnym pasem ronda na przedmiesciach, a co innego proba przecisniecia sie przez 3-pasmowe rondo w godzinach szczytu, a przez takie jezdze codziennie... no hard feelings, wymieniamy sie tylko opiniami ;)

Rafał
Samochód: 2.0 tsi lava blue

Post autor: Rafał »

miro.t pisze:
10 kwie 2017, 22:06
Orientuje się ktoś w kwestii stojącej przeszkody, jak np. stojące auta w korku we mgle, czy ten system to tez zauważy i wyhamuje auto?? Jakiś czas temu czytałem, że akurat w grupie VAG takie coś nie działa, natomiast w autach japońskich czy koreańskich działa bardzo dobrze. Ciekawi mnie czy coś się zmieniło w tej kwestii.
dokładnie coś takiego było testowano w ostatnim automaniaku na tvn turbo - stad Twoje pytanie?
swoją drogą też mnie to zastanowiło czy skoda zatrzyma się przed przeszkodą - w teście audi q2 walnęło z impetem w "kartonowe" auto ...

Skorek

dawajrapa, ale ja się z Tobą zgadzam i uważam, że wszystko można i powinno się robić w granicach rozsądku. Natomiast opisałem swoje odczucia po jeździe przez ponad 200 km odcinek gdzie troszkę pobawiłem się tym ACC i między innymi spotkałem kilka rond na swojej drodze. Myślę, że forum to bardzo dobre miejsce do dzielenia się takimi spostrzeżeniami z innymi kierowcami. Pozdrawiam

miro.t
Samochód: Misiek 2.0TDI

Post autor: miro.t »

Moje pytanie nie wyszło z tego programu, ale go poszukałem, zobaczyłem i hmm... jestem delikatnie pisząc mocno rozczarowany.
Przewaga dzięki technice :)

Na forum Superba ktoś opisywał, że jeśli radar namierzy "coś" poruszającego się przed nim to już będzie się tego trzymał i wszystko kontrolował. Niestety ponoć nie rozpoznaje przeszkód stałych, co potwierdza doświadczenie z Automaniaka i opis kol. Skorka.
Choć z drugiej strony test w tym programie wykonany był przy dosyć niskiej prędkości, co raczej nie odpowiada normalnym warunkom drogowym.

Tak czy inaczej jestem mocno zawiedziony.

Jednak trzeba było brać Santa Fe :)

Rafał
Samochód: 2.0 tsi lava blue

Post autor: Rafał »

miro.t pisze:
11 kwie 2017, 1:29
... z drugiej strony test w tym programie wykonany był przy dosyć niskiej prędkości, co raczej nie odpowiada normalnym warunkom drogowym....
sytuacja drogowa jak każda inna (kto wie czy najechanie na poprzedzające auto to nie najczęstsza stłuczka w korku), japońskie auta dały radę, vag już niestety nie

lighting
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI

Post autor: lighting »

Skorek pisze:
10 kwie 2017, 22:10
Stałe przedmioty, jak budynki bariery już nie. Co do mgły to nie jeździłem jeszcze w takich warunkach.
Czyli jak podjeżdżasz do ściany na miejsce parkingowe (zaparkować prostopadle), to pozwoli Ci na wjazd w taką ścianę ?
DO developer

ODPOWIEDZ