Aktualizacja map

Nagłośnienie, nawigacja, komunikacja między kierowcami
nasty
Samochód: Kodiaq 2.0 TDI 190KM

Re: Aktualizacja map

Post autor: nasty »

root pisze:
25 lis 2018, 21:55
Haha. A jak się podłączysz, żeby zaktualizować mapy, to wyśle całą historię do google’a 😄

Naprawdę sądzisz, że ktoś Ci daje za darmo taką usługę?
...napisał człowiek, który jeździ samochodem wysyłającycm swoją pozycję i inne dane do koncernu Volkswagen A.G.

Szczerze? Nie sądzę, że google maps wysyła historię. Da się to zresztą łatwo sprawdzić (dane mogą być szyfrowane, ale nawet wtedy można zobaczyć ich rozmiar). Obstawiam, że wyśle tylko request (i to nieszyforwany) typu "poproszę mapę taki a taki obszar" i tyle. Jestem programistą i mogę to sprawdzić, ale szczerze? Nie chce mi się. Nie mam tak głęboko posuniętej paranoi, aby wierzyć, że "google mnie śledzi i dzięki temu opłaci mu się dać mi za free navi wartą milijony monet". Sorry, ale brzmisz absurdalnie, kolego :)

Google daje swoją świetną navi za darmo, podobnie jak mnóstwo innych usług i oprogramowania, bo chce wiązać użytkownika ze swoim ekosystemem. Dzięki korzystaniu z bezpłatnych usług, część użytkowników skorzysta z płatnych (np. google music), albo po prostu kupi telefon z Androidem, zamiast ajfona (np. ja tak zrobiłem - aby mieć google maps właśnie), skorzysta z ich wyszukiwarki i dzięki temu zobaczy ich (płatne) reklamy i (płatne) pozycjonowanie wyników itd. Sposobów na monetyzację takich przyzwyczajonych dekosystemu użytkowników jest wiele i niekoniecznie jest to handel naszą prywatnością.

Ostatni akapit: jak wspomiałem na początku, tej prywatności i tak już dawno nie mamy. Płacisz kartą, czy gotówką? Ile koncernów ma jej numer? Telefon tylko stacjonarny, na kablu, tak? Czy jednak komórkowy, bo wiesz, one zgłaszają swoją pozycję non-stop operatorowi. Itd. Polecam przejść na tym do porządku dziennego, bo nie mamy co z tym zrobić.

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

root
Administrator
Samochód: Volvo V90

Post autor: root »

nasty pisze:
26 lis 2018, 9:59
root pisze:
25 lis 2018, 21:55
Haha. A jak się podłączysz, żeby zaktualizować mapy, to wyśle całą historię do google’a 😄

Naprawdę sądzisz, że ktoś Ci daje za darmo taką usługę?
...napisał człowiek, który jeździ samochodem wysyłającycm swoją pozycję i inne dane do koncernu Volkswagen A.G.
Mój raczej nie wysyła :) Nie mam karty SIM, nie mam usług online…
nasty pisze:
Nie mam tak głęboko posuniętej paranoi, aby wierzyć, że "google mnie śledzi i dzięki temu opłaci mu się dać mi za free navi wartą milijony monet". Sorry, ale brzmisz absurdalnie, kolego :)
Każdy wierzy w co chce :) Ale są pewne poszlaki: https://www.macrumors.com/2018/08/22/an ... -to-apple/
nasty pisze:
Google daje swoją świetną navi za darmo, podobnie jak mnóstwo innych usług i oprogramowania, bo chce wiązać użytkownika ze swoim ekosystemem.
Prawda…
nasty pisze:
Dzięki korzystaniu z bezpłatnych usług, część użytkowników skorzysta z płatnych (np. google music), […] skorzysta z ich wyszukiwarki i dzięki temu zobaczy ich (płatne) reklamy i (płatne) pozycjonowanie wyników itd.
…ale cel tego wiązania jest IMO inny. Google zarabia tym więcej na reklamach im są one skuteczniejsze. A tym są skuteczniejsze im więcej o Tobie wie. A wie dzięki gromadzeniu danych.
nasty pisze:
albo po prostu kupi telefon z Androidem, zamiast ajfona (np. ja tak zrobiłem - aby mieć google maps właśnie)
Do tego się odniosę osobno - okazuje się, że teraz mając iPhone'a dostaje się więcej możliwości na CarPlay niż na Android Auto z Androida (bo jest i Google Maps i Waze, ale także Sygic, Automapa i niedługo podobno Yanosik).
nasty pisze:
Ostatni akapit: jak wspomiałem na początku, tej prywatności i tak już dawno nie mamy. Płacisz kartą, czy gotówką? Ile koncernów ma jej numer? Telefon tylko stacjonarny, na kablu, tak? Czy jednak komórkowy, bo wiesz, one zgłaszają swoją pozycję non-stop operatorowi. Itd. Polecam przejść na tym do porządku dziennego, bo nie mamy co z tym zrobić.
Ale to nie o to chodzi. Czy operator zarabia więcej dzięki temu, że wie gdzie ja jestem? Czy bank zarabia więcej dzięki temu, że wie gdzie płacę? Czy Amazon zarabia więcej mając numer mojej karty? To nie chodzi o to kto i jakie moje dane ma, ale co z nimi robi. Google (i Facebook) traktuje moje dane osobowe jako produkt dla reklamodawcy i to mi się nie podoba. W innych wymienionych przez Ciebie przypadkach pieniądze pochodzą z innych źródeł (płacę za ten telefon czy za tę kartę), nie muszą sprzedawać moich danych.

I żeby była jasność: uważam, że Google Maps jest dużo lepsze od nawigacji fabrycznej (mimo, że ta na Columbusie mi się podoba) i go używam. Ale mam świadomość jego wad i wiem, że zdecydowanie nie jest darmowy.
Twój znajomy posiada albo zastanawia się nad zakupem Kodiaqa? Daj mu znać o naszym forum! :)

D10ni
Samochód: GunMetal Sportline 2.0TDI 190KM

Post autor: D10ni »

nasty pisze:
25 lis 2018, 20:54
Kolega troszkę bzdury wypisuje. Google maps działają offline bez najmniejszego problemu.
Kolega od kilku lat używa regularnie mapy googlowe w tym ostatnie dwa w octavce z Bolero i AA.
To, że nie natknąłeś się na problemy, nie znaczy że ich nie ma. Po pierwsze musisz świadomie pobrać mapy offline, uniknąć ograniczeń rozmiarów obszarów (w miarę nowy telefon, karta pamięci odpowiedniej wielkości), po drugie musisz się trzymać obszarów które masz pobrane. Po trzecie sam gugiel informuje, że nie wszystkie obszary są dostępne offline z różnych powodów.
Skoro offline, to prywatność nie cierpi na tym.
Śmiechłem. root już Ci odpisał, nie będę się powtarzać.
Jak dla mnie, to przepraszam za wyrażenie, ale google miażdży cyce wszystkim wbudowanym navi.
I tu się nie zgodzę, chyba że ograniczymy "wszystkim" do Amundsena i Columbusa. Navi Googla jest bardzo uboga i poważnej nawigacji samochodowej do pięt nie dorasta. O samym Amundsenie wypowiem się jak zrobię z nim kilka tysięcy km. Ja rozumiem że te 2k to między innymi za większy wyświetlacz i za obsługę funkcji których Bolero nie potrafi obsłużyć a są potrzebne (według konfiguratora) do uruchomienia funkcji rozpoznawania znaków drogowych.
Zadowolny z GunMetal Sportline :D

Awatar użytkownika
Hetman72
Samochód: Seat ATECA FR 2.0 TSI DSG 4Drive Biały

Post autor: Hetman72 »

Mapy wbudowane są jakie są, w droższych autach bywają gorsze niż w VAGu (a miały być lepsze, lecz chyba wyszło jak zwykle).
Druga sprawa, jak myślicie, skąd firmy wiedzą gdzie są korki, wypadki, zwolnienia itp?
Wszystko jest raportowane na bieżąco i potem ludzie widzą co i gdzie się korkuje. Z powietrza się tego nie weźmie, muszą miliony użytkowników to wysłać, serwery przetworzą i ładną mapkę mamy.
--------
W dobrą wolę koncernów nie ma co wierzyć, ONA NIE ISTNIEJE, liczy się tylko mamona.
Seat ATECA FR 2.0 TSI DSG 4Drive Biały

kodiaq4x4
Samochód: Skoda, Kodiaq, 2.0 TDI 4x4 DSG 150 KM

Aktualizacja map

Post autor: kodiaq4x4 »

Stop Stop. Ten post miał być o aktualizacjach map i ewentualnie problemami czy nowinkami z tym związanymi. A zaczynamy dywagować kto na śledzi. Jak chcecie żeby was nie śledzono, kupcie papierowe mapy ( te są bardzo bardzo aktualne?). I dalej w drogę.

Vibor
Samochód: Skoda Superb kombi 1.8 TSI STYLE

Post autor: Vibor »

są już "nowe" mapy Polski na serwerach VW, mapy datowane 1.10.2018 oznaczone 1120 2019/20, paczka :European Countries – Bundle 5 - niestety "szara" i brak ulic, czyli nadal nic nie naprawili i mapa uszkodzona
Ostatnio zmieniony 29 lis 2018, 18:26 przez Vibor, łącznie zmieniany 1 raz.

Michał_Wawa
Samochód: Kodiaq

Post autor: Michał_Wawa »

Dywagacje o byciu śledzonym nie są tu konieczne.
Tak czy owak uważam, że cena nawigacji fabrycznej w stosunku do jej jakości to wielka porażka. I jest to jedynie pomysł Skody (no wielu innych producentów także oczywiście) na wyciąganie od nabywców dodatkowej kasy za nic. Fajnie by było gdyby było inaczej. Ale aktualnie Skoda woli dostać 2 czy 5tys za Nic niż nie dostać. Podejrzewam, że w autach z Columbusem to on robi największą część zysku..
Pozdrawiam,

Michał

Awatar użytkownika
MałGorzata
Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60

Post autor: MałGorzata »

A widzisz mnie natomiast fabryczna nawigacja bardzo odpowiada. Oczywiście nie jest idealna ale ma jeden, jak dla mnie największy plus, który przeważa: Jest ona wireless.
----

Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER

D10ni
Samochód: GunMetal Sportline 2.0TDI 190KM

Post autor: D10ni »

Michał_Wawa sugeruję Ci "na odtrutkę" pojeżdżenie Subaru Foresterem XT, Mazdą CX5, SsaangYong Rextonem czy Hondą CRV, najlepiej w wersjach premium. Wszystkie te objeździłem na jazdach próbnych tej jesieni i nawigację uważnie oglądałem. Z tego "towarzystwa" Honda miała porównywalną (Garmina o ile dobrze pamiętam) ale bez aktywnego modułu TMC. Mazda dopiero od kilku tygodni chyba za 1500pln! dokłada moduł AndroidAuto, ale tak skonfigurowany że po ruszeniu dla bezpieczeństwa dotyk przestaje działać i zostaje gała.. W Octavii mam AndroidAuto (Bolero) od dwóch lat, masz to także w Amundsenie i Columbusie. Myślę że warto to docenić, tak jak i to, że w Kodiaku w tych obu nawigacjach masz TMC i to nie darmowe a premium.
Zadowolny z GunMetal Sportline :D

root
Administrator
Samochód: Volvo V90

Post autor: root »

Dzisiaj dla mojego Columbusa zauważyłem możliwość pobrania map 2019. Także coś się ruszyło.
Twój znajomy posiada albo zastanawia się nad zakupem Kodiaqa? Daj mu znać o naszym forum! :)

ODPOWIEDZ