Czas oczekiwania na Kodiaqa

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Kodiaqa
Vibor
Samochód: Skoda Superb kombi 1.8 TSI STYLE

Re: Czas oczekiwania na Kodiaqa

Post autor: Vibor »

Ja myślę ,że czas może się jeszcze zwiększyć gdyż VW planuje dorzucić Passata do Kvasin :(

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Misiu___
Samochód: Mercedes W 204

Post autor: Misiu___ »

jeszcze jedną linię a nie tę samą :)

D10ni
Samochód: GunMetal Sportline 2.0TDI 190KM

Post autor: D10ni »

D10ni pisze:
13 lis 2018, 21:51
Czy udało się komuś domówić wirtualny kokpit? Na briskodzie potwierdzali i podobnie u kolegów sąsiadów z zachodu.
Udało mi się domówić wirtualny kokpit w zeszłym tygodniu. Odbiór maszyny mam zapowiedziany na 12 grudnia.
Zadowolny z GunMetal Sportline :D

Mans
Samochód: VW Tiguan FL 1.5 TSI DSG7

Post autor: Mans »

Rozmawiałem dzisiaj z handlowcem ze Skody i okazuje się, że przez procedury WLTP i nowe homologacje spowodowały ,że terminy na Skodę Kodiaq raczej jakoś drastycznie się nie zmienią i obecnie trzeba odczekać jakieś 6 miesięcy od momentu zamówienia do produkcji.
Jednak największe schody zaczynają się już po wyprodukowaniu przez koncern Skody Naszego Kodiaqa bo wtedy trzeba takie auto homologować a wygląda to tak ,że każdy wyprodukowany egzemplarz jest warzony i przez 30 min. poddawany procedurze testowej przez producenta.
Pomiary NEDC trwały 20 minut i w tym czasie nowe auto pokonywano około 11 km.
W przypadku WLTP test trwa 30 minut i pokonuje się w trakcie jego trwania nieco ponad 23 km.

NEDC obejmował dwie fazy testów – przez 13 minut pojazd testowany był w warunkach przyjętych jako “miejskie”, natomiast przez pozostałe 7 – w warunkach “pozamiejskich”. Stosunek “miasta” do “trasy” wynosił więc około 66 do 34.
WLTP zmienia natomiast ten układ.
Fazy testowe są 4 – według założeń mają reprezentować warunki miejskie, podmiejskie, dróg głównych i autostrad, czyli jazdę wolną, średnią, szybką i bardzo szybką. Stosunek “miasta” do “trasy” wynosi teraz 52 do 48.
Przy testach NEDC prędkość maksymalna wynosiła 120 km/h. W WLTP podniesiono ją do poziomu 131 km/h.

NEDC zakładał testy samochodów w temperaturach od 20 do 30 stopni Celsjusza.
WLTP zakłada stałą temperaturę dla wszystkich testów, na poziomie 23 stopni.
Dosyć to wszystko skomplikowane :?
Dlatego na dzień dzisiejszy Skoda nie jest w stanie podać Nam dokładnego terminu homologacji
na nasze już wyprodukowane auto ,które pózniej stoi sobie na placu i rdzewieje przez kilka miesięcy w oczekiwaniu na nią :(
Generalnie jest jedno wielkie zamieszanie w całym Vag-u i nie ma co liczyć ,że coś się szybko zmieni na lepsze bo nie ma na to szans.
Wystarczy, że do wersji Style zamówimy ogrzewaną przednią szybę i kanapę z tyłu i już potrzebna nowa homologacja i testowanie przez 30min.
Dlatego jedni na swoje Kodiaqi czekają np. 4 miesiące a inni co mają pecha bo wersja wypasiona np. 8 miesięcy :?
Także brawo UE za ułatwienie wszystkim życia :)

https://www.spidersweb.pl/2017/08/wltp-vs-nedc.html
Ostatnio zmieniony 17 lis 2018, 21:03 przez Mans, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
stingerA6
Samochód: Bardzo Mocarny Wagon - prawie Kodiaq

Post autor: stingerA6 »

Nie potwierdzam co do szczegółów pomiaru WLTP.
Uściślając, procedura WLTP obejmuje każdy model, w każdej wersji wyposażenia, a nie każdy wyprodukowany samochód, czego przykładem jest mój parowóz po WLTP z przebiegiem 10 km.
"Forum to nie agencja towarzyska.....wszystkim nie dogodzimy"
"Niektórzy pędzą na złamanie karku, aż ciężko ich nieraz wyprzedzić."

Mans

@stinger czyli należysz do tych szczęśliwców, którego taka sama wersja Kodiaqa wraz z takim samym wyposażeniem dodatkowym była już wcześniej homologowana wg. nowych procedur WLTP :)
Patrząc na listę wyposażenia dodatkowego Kodiaqa trzeba mieć duże szczęście, żeby skonfigurować sobie akurat taki egzemplarz, który był już wcześniej poddany tej nowej procedurze ;)
Jak widać na przykładzie Kolegi cuda jednak się zdarzają :)

KodiaQba
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 tdi 150 KM

Post autor: KodiaQba »

Witam, mnie też informowano, że testy przechodzą tylko pojazdy w niespotykanej dotąd konfiguracji - oczywiście chodzi o elementy wyposażenia mające realny wpływ na spalanie. Potwierdza to historia mojego samochodu, który odebrałem równo po 2! miesiącach od zamówienia z przebiegiem 6 km.

root
Administrator
Samochód: Volvo V90

Post autor: root »

Mans pisze:
17 lis 2018, 20:04
WLTP zmienia natomiast ten układ.
Fazy testowe są 4 – według założeń mają reprezentować warunki miejskie, podmiejskie, dróg głównych i autostrad, czyli jazdę wolną, średnią, szybką i bardzo szybką. […]
Przy testach NEDC prędkość maksymalna wynosiła 120 km/h. W WLTP podniesiono ją do poziomu 131 km/h.
Czyli te 131 km/h to jest jazda bardzo szybka? :lol:
Twój znajomy posiada albo zastanawia się nad zakupem Kodiaqa? Daj mu znać o naszym forum! :)

Michał_Wawa
Samochód: Kodiaq

Post autor: Michał_Wawa »

Mans pisze:
17 lis 2018, 20:04
Dlatego jedni na swoje Kodiaqi czekają np. 4 miesiące a inni co mają pecha bo wersja wypasiona np. 8 miesięcy :?
Także brawo UE za ułatwienie wszystkim życia :)
Plusem jest to, że być może teraz w katalogach będą podawane prawdziwe wyniki spalania. To co jest do tej pory to jakiś idiotyzm. Równie dobrze mogli by pisać pierdoły wyssane z palca na temat osiągów czy mocy. Trzeba było to towarzystwo za dupę wziąć.

A co do czekania. Rozmawiałem poważnie w Renault i Peugeocie. Auto do produkcji z dowolną własną konfiguracją - do trzech miesięcy a więc można.
Impotencja Skody nie jest spowodowana normami tylko bandą debili, która się tam zajmuje logistyką produkcji.
Pozdrawiam,

Michał

Mans

Michał_Wawa pisze:
17 lis 2018, 21:18
A co do czekania. Rozmawiałem poważnie w Renault i Peugeocie. Auto do produkcji z dowolną własną konfiguracją - do trzech miesięcy a więc można.
Impotencja Skody nie jest spowodowana normami tylko bandą debili, która się tam zajmuje logistyką produkcji.
Dosadnie ale w punkt :)
Najwięcej na tej całej sytuacji korzysta koncern Hyundai-Kia bo u nich praktycznie każdy model dostępny z centralnego placu od ręki.
Jezdziłem niedawno Tucsonem po FL i każda wersja i kolor była dostępna w 10 dni ;)
Czyli dla chcącego nic trudnego...

ODPOWIEDZ