Czas oczekiwania na Kodiaqa
Re: Czas oczekiwania na Kodiaqa
Ja myślę ,że czas może się jeszcze zwiększyć gdyż VW planuje dorzucić Passata do Kvasin 
jeszcze jedną linię a nie tę samą 
-
D10ni
- Samochód: GunMetal Sportline 2.0TDI 190KM
Udało mi się domówić wirtualny kokpit w zeszłym tygodniu. Odbiór maszyny mam zapowiedziany na 12 grudnia.
Zadowolny z GunMetal Sportline 
-
Mans
- Samochód: VW Tiguan FL 1.5 TSI DSG7
Rozmawiałem dzisiaj z handlowcem ze Skody i okazuje się, że przez procedury WLTP i nowe homologacje spowodowały ,że terminy na Skodę Kodiaq raczej jakoś drastycznie się nie zmienią i obecnie trzeba odczekać jakieś 6 miesięcy od momentu zamówienia do produkcji.
Jednak największe schody zaczynają się już po wyprodukowaniu przez koncern Skody Naszego Kodiaqa bo wtedy trzeba takie auto homologować a wygląda to tak ,że każdy wyprodukowany egzemplarz jest warzony i przez 30 min. poddawany procedurze testowej przez producenta.
Pomiary NEDC trwały 20 minut i w tym czasie nowe auto pokonywano około 11 km.
W przypadku WLTP test trwa 30 minut i pokonuje się w trakcie jego trwania nieco ponad 23 km.
NEDC obejmował dwie fazy testów – przez 13 minut pojazd testowany był w warunkach przyjętych jako “miejskie”, natomiast przez pozostałe 7 – w warunkach “pozamiejskich”. Stosunek “miasta” do “trasy” wynosił więc około 66 do 34.
WLTP zmienia natomiast ten układ.
Fazy testowe są 4 – według założeń mają reprezentować warunki miejskie, podmiejskie, dróg głównych i autostrad, czyli jazdę wolną, średnią, szybką i bardzo szybką. Stosunek “miasta” do “trasy” wynosi teraz 52 do 48.
Przy testach NEDC prędkość maksymalna wynosiła 120 km/h. W WLTP podniesiono ją do poziomu 131 km/h.
NEDC zakładał testy samochodów w temperaturach od 20 do 30 stopni Celsjusza.
WLTP zakłada stałą temperaturę dla wszystkich testów, na poziomie 23 stopni.
Dosyć to wszystko skomplikowane
Dlatego na dzień dzisiejszy Skoda nie jest w stanie podać Nam dokładnego terminu homologacji
na nasze już wyprodukowane auto ,które pózniej stoi sobie na placu i rdzewieje przez kilka miesięcy w oczekiwaniu na nią
Generalnie jest jedno wielkie zamieszanie w całym Vag-u i nie ma co liczyć ,że coś się szybko zmieni na lepsze bo nie ma na to szans.
Wystarczy, że do wersji Style zamówimy ogrzewaną przednią szybę i kanapę z tyłu i już potrzebna nowa homologacja i testowanie przez 30min.
Dlatego jedni na swoje Kodiaqi czekają np. 4 miesiące a inni co mają pecha bo wersja wypasiona np. 8 miesięcy
Także brawo UE za ułatwienie wszystkim życia
https://www.spidersweb.pl/2017/08/wltp-vs-nedc.html
Jednak największe schody zaczynają się już po wyprodukowaniu przez koncern Skody Naszego Kodiaqa bo wtedy trzeba takie auto homologować a wygląda to tak ,że każdy wyprodukowany egzemplarz jest warzony i przez 30 min. poddawany procedurze testowej przez producenta.
Pomiary NEDC trwały 20 minut i w tym czasie nowe auto pokonywano około 11 km.
W przypadku WLTP test trwa 30 minut i pokonuje się w trakcie jego trwania nieco ponad 23 km.
NEDC obejmował dwie fazy testów – przez 13 minut pojazd testowany był w warunkach przyjętych jako “miejskie”, natomiast przez pozostałe 7 – w warunkach “pozamiejskich”. Stosunek “miasta” do “trasy” wynosił więc około 66 do 34.
WLTP zmienia natomiast ten układ.
Fazy testowe są 4 – według założeń mają reprezentować warunki miejskie, podmiejskie, dróg głównych i autostrad, czyli jazdę wolną, średnią, szybką i bardzo szybką. Stosunek “miasta” do “trasy” wynosi teraz 52 do 48.
Przy testach NEDC prędkość maksymalna wynosiła 120 km/h. W WLTP podniesiono ją do poziomu 131 km/h.
NEDC zakładał testy samochodów w temperaturach od 20 do 30 stopni Celsjusza.
WLTP zakłada stałą temperaturę dla wszystkich testów, na poziomie 23 stopni.
Dosyć to wszystko skomplikowane
Dlatego na dzień dzisiejszy Skoda nie jest w stanie podać Nam dokładnego terminu homologacji
na nasze już wyprodukowane auto ,które pózniej stoi sobie na placu i rdzewieje przez kilka miesięcy w oczekiwaniu na nią
Generalnie jest jedno wielkie zamieszanie w całym Vag-u i nie ma co liczyć ,że coś się szybko zmieni na lepsze bo nie ma na to szans.
Wystarczy, że do wersji Style zamówimy ogrzewaną przednią szybę i kanapę z tyłu i już potrzebna nowa homologacja i testowanie przez 30min.
Dlatego jedni na swoje Kodiaqi czekają np. 4 miesiące a inni co mają pecha bo wersja wypasiona np. 8 miesięcy
Także brawo UE za ułatwienie wszystkim życia
https://www.spidersweb.pl/2017/08/wltp-vs-nedc.html
Ostatnio zmieniony 17 lis 2018, 21:03 przez Mans, łącznie zmieniany 1 raz.
- stingerA6
- Samochód: Bardzo Mocarny Wagon - prawie Kodiaq
Nie potwierdzam co do szczegółów pomiaru WLTP.
Uściślając, procedura WLTP obejmuje każdy model, w każdej wersji wyposażenia, a nie każdy wyprodukowany samochód, czego przykładem jest mój parowóz po WLTP z przebiegiem 10 km.
Uściślając, procedura WLTP obejmuje każdy model, w każdej wersji wyposażenia, a nie każdy wyprodukowany samochód, czego przykładem jest mój parowóz po WLTP z przebiegiem 10 km.
"Forum to nie agencja towarzyska.....wszystkim nie dogodzimy"
"Niektórzy pędzą na złamanie karku, aż ciężko ich nieraz wyprzedzić."
"Niektórzy pędzą na złamanie karku, aż ciężko ich nieraz wyprzedzić."
-
Mans
@stinger czyli należysz do tych szczęśliwców, którego taka sama wersja Kodiaqa wraz z takim samym wyposażeniem dodatkowym była już wcześniej homologowana wg. nowych procedur WLTP 
Patrząc na listę wyposażenia dodatkowego Kodiaqa trzeba mieć duże szczęście, żeby skonfigurować sobie akurat taki egzemplarz, który był już wcześniej poddany tej nowej procedurze
Jak widać na przykładzie Kolegi cuda jednak się zdarzają
Patrząc na listę wyposażenia dodatkowego Kodiaqa trzeba mieć duże szczęście, żeby skonfigurować sobie akurat taki egzemplarz, który był już wcześniej poddany tej nowej procedurze
Jak widać na przykładzie Kolegi cuda jednak się zdarzają
Witam, mnie też informowano, że testy przechodzą tylko pojazdy w niespotykanej dotąd konfiguracji - oczywiście chodzi o elementy wyposażenia mające realny wpływ na spalanie. Potwierdza to historia mojego samochodu, który odebrałem równo po 2! miesiącach od zamówienia z przebiegiem 6 km.
-
root
- Administrator
- Samochód: Volvo V90
Czyli te 131 km/h to jest jazda bardzo szybka?Mans pisze: ↑17 lis 2018, 20:04WLTP zmienia natomiast ten układ.
Fazy testowe są 4 – według założeń mają reprezentować warunki miejskie, podmiejskie, dróg głównych i autostrad, czyli jazdę wolną, średnią, szybką i bardzo szybką. […]
Twój znajomy posiada albo zastanawia się nad zakupem Kodiaqa? Daj mu znać o naszym forum! 
-
Michał_Wawa
- Samochód: Kodiaq
Plusem jest to, że być może teraz w katalogach będą podawane prawdziwe wyniki spalania. To co jest do tej pory to jakiś idiotyzm. Równie dobrze mogli by pisać pierdoły wyssane z palca na temat osiągów czy mocy. Trzeba było to towarzystwo za dupę wziąć.
A co do czekania. Rozmawiałem poważnie w Renault i Peugeocie. Auto do produkcji z dowolną własną konfiguracją - do trzech miesięcy a więc można.
Impotencja Skody nie jest spowodowana normami tylko bandą debili, która się tam zajmuje logistyką produkcji.
Pozdrawiam,
Michał
Michał
-
Mans
Dosadnie ale w punktMichał_Wawa pisze: ↑17 lis 2018, 21:18A co do czekania. Rozmawiałem poważnie w Renault i Peugeocie. Auto do produkcji z dowolną własną konfiguracją - do trzech miesięcy a więc można.
Impotencja Skody nie jest spowodowana normami tylko bandą debili, która się tam zajmuje logistyką produkcji.
Najwięcej na tej całej sytuacji korzysta koncern Hyundai-Kia bo u nich praktycznie każdy model dostępny z centralnego placu od ręki.
Jezdziłem niedawno Tucsonem po FL i każda wersja i kolor była dostępna w 10 dni
Czyli dla chcącego nic trudnego...