W co warto doposażyć Kodiaq , a co można pominąć ?

Dyskusje na temat Škody Kodiaq I generacji (2016-2024)
Neron7
Samochód: Kodiaq 2.0TSI Style DSG

Re: W co warto doposażyć Kodiaq , a co można pominąć ?

Post autor: Neron7 »

skilos pisze:
20 lut 2017, 21:51
Przeglądnąłem dodatki i Skoda jest bardzo droga .Interesuje mnie hak , bardziej na mocowanie na rowery niż przyczepę , ale 3,5 tys zl to chyba nieco za dużo . Auto można kupić w wersji podstawowej dość tanio , ale doposażenie drastycznie podnosi cenę auta .
Dokładnie tak jak ty interesuje mnie Hak wyłącznie na bagażnik rowerowy.
Wstępnie wybrałem przygotowanie pod zaczep holowniczy za 800 zł, ale prawdopodobnie nie da rady wówczas zainstalować takiego haka automatycznego, jak jest w opcji za 3500zł, tak mi się wydaje.

Pytanie 1): czy inny hak wyjdzie dużo taniej?

Pytanie 2): Jeśli teraz nie wybiorę przygotowania instalacji pod hak (800zł) to czy później będzie opcja dołożenia innego ?

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Rafał
Samochód: 2.0 tsi lava blue

Post autor: Rafał »

Neron7 pisze:
26 mar 2017, 17:42
Dokładnie tak jak ty interesuje mnie Hak wyłącznie na bagażnik rowerowy.
Wstępnie wybrałem przygotowanie pod zaczep holowniczy za 800 zł, ale prawdopodobnie nie da rady wówczas zainstalować takiego haka automatycznego, jak jest w opcji za 3500zł, tak mi się wydaje.

Pytanie 1): czy inny hak wyjdzie dużo taniej?

Pytanie 2): Jeśli teraz nie wybiorę przygotowania instalacji pod hak (800zł) to czy później będzie opcja dołożenia innego ?
ad pyt 1) - inny hak powinien kosztować mniej więcej 1000-1200, ale pamiętaj, że zanim ktoś zacznie je produkować tak, żeby wykorzystane były fabryczne miejsca montażu to upłynie dużo czasu. dziś przepisy wymagają, żeby hak, jeżeli nie jest używany był zdemontowany (chodzi oczywiście o kulę haka) - więc później kupisz hak w jakimś warsztacie za mniejsze pieniądze, ale nie będziesz miał takiego wybajerzonego
ad pyt 2) nie musisz wybierać instalacji pod hak, to zrobi każdy warsztat, tyle że będzie musiał ingerować (ciąć) w istniejącą wiązkę oświetlenia, dokładać moduły, demontować plastiki itd . skoro i tak planujesz dołożenia haka, to chyba warto zainwestować w przygotowania auta do późniejszego montażu haka - najlepiej dopytaj sprzedawcę co obejmuje ta cena.

ja zamówiłem oryginalny hak, bo też wożę na nim rowery ;)

Skorek
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 TDI 4x4 AUTOMAT

Post autor: Skorek »

Przed zamówieniem samochodu rozważałem ze sprzedawcą zamówienie samego przygotowania pod hak z opcją montażu w ich salonie haka dedykowanego do Skody. Różnica jaka wyszła to było około 500 zł. więc uznałem, że nie ma co się bawić jak i tak koszty będą podobne. Dodatkowo traci się czas, mechanicy ingerują w to co fabryczne, a różnica to 2 baki paliwa.

Neron7
Samochód: Kodiaq 2.0TSI Style DSG

Post autor: Neron7 »

Rafal, Skorek
Macie racje,
przemyślałem temat i wezmę fabryczny hak pomimo że jest drogo, trzeba będzie zrezygnować z innych opcji.
Jak wszystko podsumujesz (800 wiazka + Hak1000+ montaż 400) to wyjdzie 1300zł taniej niż fabrycznie
do tego dochodzi czas i załatwianie...

Rafał
Samochód: 2.0 tsi lava blue

Post autor: Rafał »

pytanie do tych którzy już odebrali auta i cieszą się nimi:
- czy jest coś co domówilibyście lub z czegoś zrezygnowali?
- z czego najbardziej jesteście zadowoleni / czym zawiedzeni?
- czy w wersji 5-osobowej, środkowe siedzenie składa się niezależnie - tak wygląda w katalogu przy prezentowaniu torby na narty (może tak jest zbudowana kanapa tylko z tym workiem?)
- czy schowek jumbo box (ten pod podłokietnikiem) jest chłodzony? (tak wynika z opisu w katalogu)

Awatar użytkownika
fonus
Samochód: Kodiaq 1.4 TSI ACT 150 KM 2WD DSG Brąz Magnetic

Post autor: fonus »

Inne pytanie: Auto alarm z funkcją safe. To jest w Style dodane przy wyborze bezkluczykowej obsługi samochodu za 1600. W standardzie dla Style jest bezkluczykowa obsługa. Zatem za 1600 mamy tylko alarm z funkcją safe. Czy dobrze myślę? Jeśli tak to bez wyboru tej opcji w standardzie nie ma żadnego alarmu? Czytałem że jest immobiliser. Co więc dostajemy w aucie co ma pełnić funkcje zabezpieczające przed kradzieżą (taką amatorską kradzieżą ma się rozumieć ) i jak to działa?

Awatar użytkownika
dawajrapa
Samochód: Kodiaq TSI

Post autor: dawajrapa »

Rafał pisze:
27 mar 2017, 20:28
- czy w wersji 5-osobowej, środkowe siedzenie składa się niezależnie - tak wygląda w katalogu przy prezentowaniu torby na narty (może tak jest
ja jeszcze swojego nie odebralem, ale w 2 testowych samochodach tylna kanapa skladala sie 1/3 -2/3 wiec srodkowe oparcie lecialo na dol razem z oparciem siedzenia za kierowca... moze jest to rozwiazane inaczej, jak domowisz torbe na narty, bo tutaj po zlozeniu podlokietnika zadnej dziury nie widzialem (a co uwazam w tej klasie auta, powinno byc jednak standardem- no ale z drugiej strony jakos musieli ta cene wyjsciowa wykrecic...)
Ostatnio zmieniony 03 kwie 2017, 9:58 przez dawajrapa, łącznie zmieniany 1 raz.

nobody
Samochód: brak

Post autor: nobody »

W instrukcji jest coś takiego (ale może jest nieaktualne):
Obrazek

Awatar użytkownika
dawajrapa
Samochód: Kodiaq TSI

Post autor: dawajrapa »

jest chyba faktycznie tak, jak podaje instrukcja w poscie wyzej- teraz zajarzylem, ze widac tam plastikowe 'zawiasy' na laczeniu siedzisk z oparciami, i faktycznie na srodkowym miejscu sa 2 zawiasy, wiec to srodkowe oparcie powinno dac sie niezaleznie zlozyc, a standardowo leci z oparciem za kierowca, zeby nie trzeba bylo wszystkich 3 pokoleii klasc... ale moze potwierdzi to na 100% jakis szczesliwy posiadacz? :)

Skorek
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 TDI 4x4 AUTOMAT

Post autor: Skorek »

U mnie każde z trzech siedzeń z tylu składa się niezależnie stąd brak dziury na pokrowiec na narty. Ale jest inny problem. Po złożeniu całego siedzenia środkowego składa się także pas, którym wcześniej w innych modelach Skody zapijało się pokrowiec na narty

ODPOWIEDZ